Hopp til innhold

Dette synger Stjernekamp-deltakerne på premieren

– Alle heier en frem, så noen må jo ljuge! sier Heidi Gjermundsen Broch.

Stjernekamp 2015

ÅRETS DELTAKERE (f.v.): Martin Halla, Celine Helgemo, Øystein Wiik, Heidi Gjermundsen Broch, Knut Erik Østgård, Maria Karlsen, Tommy Fredvang, Maria Haukaas Mittet, Eirik Søfteland og Trine Rein.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kampen om å bli Norges ultimate entertainer sparkes i gang for fjerde år på rad i kveld, og stemningen blant de ti artistene er til å føle å ta på før høstens premiere. Se låtvalget de har gjort nederst i artikkelen.

Kåre Magnus Bergh

– Jeg er jo far for Stjernekamp-gjengen, så jeg må jo passe på dem! sier Kåre Magnus Bergh.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Programleder Kåre Magnus Bergh sier til Nitimen at det ikke er enkelt å si til deltakerne at «det er bare å slappe av». Han har full forståelse for at nervene kan løpe løpske før kveldens sending, men har noen tips på lur:

– Mitt beste råd til dem er at de må finne en kombinasjon av å gi alt, tenke det ikke er så farlig og tørre å prøve ting man ikke har gjort før. Og det viktigste er å kunne le av seg selv om noe går galt underveis! Det har jeg i alle fall tenkt å gjøre om jeg dummer meg ut selv.

I hvert av de ni programmene utfordres deltakerne i en rekke sjangre, og den som står igjen til sist får tittelen «Norges ultimate entertainer». I løpet av serien må de aller fleste godt utenfor komfortsonen sin, men skuespiller Heidi Gjermundsen Broch (40) mener det bare er sunt å få prøvd seg.

– Livet i seg selv er en alvorlig sak, så det er viktig å huske å leke seg litt!

Selvtillit er alt

Heidi Gjermundsen Broch

– Det er den syke kombinasjonen av låt og artist som blir så fantastisk i kveld, sier Heidi Gjermundsen Broch.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Både dommerne og deltakerne er svært spente på kveldens sending, og både Borch og Bergh er enig om at stemningen i programmet har vært svært god blant alle de medvirkende. Bergh mener allikevel at det er noen yrkesskader som følger med enkelte av deltakerne:

– Jeg har fortalt Heidi flere ganger hvor flink hun er, men hun tror meg faktisk ikke!

Veien frem til et resultat i teaterverdenen og i Stjernekamp er nemlig svært ulik, forteller skuespilleren, og sier at hun er vant til ofte å bli rettet på underveis i prosessen mot et teaterstykke.

– I Stjernekamp derimot så er hele aparatet rundt så bejaende! Og da tenker jeg: «Noen her må jo ljuge!».

Kveldens kick-off

I løpet av sesongen drømmer Broch om å synge heavy metal, men på scenen i kveld skal vi se henne og de ni andre deltakerne i en helt annet sjanger, nemlig norsk rock.

– Det er veldig mye forskjellig og utrolig mye kult som skal skje på scenen i kveld. Selv skal jeg prøve å synge … jeg mener, jeg skal synge «Wildbird» av Bigbang!

Den komplette listen over sangene artistene har valgt å synge i kategorien norsk rock, ser du her:

Du kan se Stjernekamp på NRK1 klokken 19:55 i kveld.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober