Anmeldt av Ole Jan Larsen
Peter Englund er historiker, og en av Sveriges mest leste essayister. I "Stillhetens historie" demonstrerer han en fortellerevne og -glede som gjør at mange av essayene blir små perler.
Hverdagshistorien
Den svenske forfatteren gjør historien levende, mener anmelder Ole Jan Larsen. (Foto: Universitetsforlaget)
Jan Erik Vold har et dikt der han slår et slag i luften for de forbisette ting. Og det er på sett og vis det Englund også gjør. Han løfter fram hverdagslige gjenstander, og forteller tingenes snurrige historie.
Så med Jan Erik Vold kan vi si at Englund slår et lite slag i luften for skrujernet, brillene, massasjestaven, bindersen og tannbørstens historie.
Om kjedsomhet og stillhet
Det handler ikke bare om konkrete ting. De to første essayene i boka er "Stillhetens historie" og "Kjedsomhetens historie". De blir litt kjedelige, og er de svakeste i boka etter mitt syn. Englund forteller godt, og det blir først og fremst form og ikke så rikt på nye perspektiver.
Dessuten har vi fått kjedsomheten grundig presentert av den norske filosofen Lars Fredrik Svendsen, som har skrevet boka "Kjedsomhetens filosofi".
Hurtigmatsuksess
Blant høydepunktene er hamburgerens historie. Englund gir et innblikk i de kapitalistiske mekanismene ved å fortelle historien om hvordan hurtigmatrestauranten McDonalds begynte i det små og bygde seg til et imperium.
Viljen til formålsrasjonalitet og effektiv drift er nøkkelen til suksessen. Hurtigmatindustrien blir et symbol på det moderne og gjennomrasjonaliserte samfunnet.
Vellykket, levende historie
Englund er en stilsikker forteller, og samtidig som tekstene er stramt komponert, har han en slentrende fortellerstil. Han kan tillate seg å sitere, uten at han husker navnet på hvem som har skrevet eller sagt det.
Peter Englund vil gjøre historien levende, og det lykkes han med.
Kulturnytt, NRK P2, 2. august 2004