Hopp til innhold

Bil med stor B

Et sikkert vårtegn er når amerikanske biler og veteranvogner  igjen er å se på veiene. Norge Rundt blir med på både vårpuss og crusing i disse fantastisk stilige bilene.  

John Birger Engelsen sin strøkne og spesielle 57 Chevrolet.
Foto: NRK

Lidenskap

Bergen Amcar Club skriver på sine nettsider at de er en motorklubb for de som er hekta på amerikanske biler. -Og du blir hekta. Amcar er en livsstil, en hobby, en lidenskap... 

 

Liss i en meget strøken og spesiell 57 Chevrolet.
Foto: NRK

John Birger Engelsen er eier av en meget strøken og spesiell 57 chevrolet. - Jeg bruker ca. to timer på å pusse hver felg, forteller han. Litt drøyt? - Nei, jeg sammenligner det med å komme i bryllup i findressen og skitne vernesko, det må være gjennomført, sier Engelsen. 

 

John Birger Engelsen foran sitt vidunder fra 57.
Foto: NRK

 

Ketil Lea, leder i Bergen Amcar Club, har intet mindre enn ni biler. 

 

Ketil Lea, leder i Bergen Amcar Club.
Foto: NRK

Antall timer han bruker på disse bilene vil han ikke ut med, men mener det er med biler som med damer, de må pusse på og koses med, om de skal være fornøyde. 

 

Ketil Lea sin 68 Oldsmobile cabriolet.
Foto: NRK

 

Heldigvis for han, får vi vel si, så er samboeren også interessert i Amcar, og har sin egen corvette.

Stor oppslutning

AMCAR – American Car Club of Norway er amcarbilistens egen bilorganisasjon, som har 75 tilsluttede lokalklubber og merkebilklubber, og ca.14.000 medlemmer over hele landet. 

 

Crusing med Bergen Amcar Club og Veteranvogn klubben.
Foto: NRK

Veteranvogn klubben

BVK ble stiftet i 1980 av en gruppe entusiaster som er interessert i kjøretøyhistorie. Deres formål er å bidra til oppsporing, bevaring og restaurering av historisk interessante kjøretøy, - uavhengig av merke, type, alder eller tilstand.

 

Veteranbil
Foto: NRK

I Bergen Tekniske museum står flere veteranvogner, og dit kommer eierne, for å pusse og stelle med sin store kjærlighet. Det vises på bilene for de er virkelig flotte, og velholdt.

 

Veteranbil
Foto: NRK

- Veteranvogn klubben er også en aktiv støttespiller for Bergen Tekniske Museum, hvor vi har aktivitetsdag i tillegg til en permanent utstilling i Trikkehallen. Det forteller Richard Riim, som både er styremedlem i museet og formann i Bergen Veteranvogn klubb.

 

På Bergen tekniske museum

Felles for Bergen Amcar Club og Bergen Veteranvogn klubb, er at bilen og det sosiale står i fokus.

 

Veteranbil
Foto: NRK

Norge Rundt fredag 27. april klokken 19.30 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.