Stikkelsbær i pai er en klassiker.
Stikkelsbæra henger solmoden på buskene, saftig og god. Reiseradioen vil ha tips om hvordan stikkelsbæra kan brukes på en ny og spennende måte. Her er noen forslag:
Kjære dere!
Her på 68,5 grader nord har barna funnet en løsning. De bruker dem i blåserør. De er aldri modne og følgelig harde og fine. Dermed egner de seg helt fint som ammunisjon.
Hilsen
Thor Sverre, Melbu
Hei!
Forslag til bruk av stikkelsbær:
Naturell, direkte frå treet eller frå fin glasskål.
Som fyll i paiar.
Til snarlaga iskrem: Frosne bær, kremfløyte og melis i hurtigmiksar.
Syltetøy og saft.
Likør.
Sjølv har eg ståande ein likør etter denne oppskrifta:
1 l modne bær
35 cl brennevin
3 dl sukkerlake
Fjern hamsen på modne stikkelsbær og legg bærene på flaske/glass. Hell på spriten og pass nøye på at den dekker. La det stå mørkt i fire -fem uker, sil deretter av. Bland i sukkerlake. Sett flasken til side noen måneder. Denne likøren blir tyktflytende og vakker på farge, enten man lager den av røde eller gule stikkelsbær. En riktig kaffeselskapslikør. (Oppskriften er hentet fra Cappelens bok: "Likører")
Lykke til!
Helsing Aud Kleiveland, Ålesund
Som isbiter!
Plukk ut de store stikkelsbærene og frys dem. Gjennom vinteren kan du bruke bærene som isbiter i drinken. De tiner ikke slik at drinken blir utvannet og avgir ikke smak, men tar opp alkohol så de blir ganske gode å spise etterhvert...
Hilsen
Bestemor i Bergen, som har fått oppskriften fra ei bestemor i Ålesund!
Hei dere i Reiseradioen!
for 3 år siden var min mann og jeg på Orknøyene hvor vi bl.a. tilbrakte en natt på Balfour Castle - fabelaktig!
Der fikk vi servert stikkelsbærpai til dessert, og her er oppskriften:
(Jeg tar et lite forbehold ang. målene, for de er amatørmessig oversatt fra unser til dl. Man får prøve seg fram.)
Deig:
Ca. 3 dl. smør
Ca. 3 dl hvetemel
Ca 1 1/2 dl melis
Noen få dråper vaniljeessens
Fyll:
10 dl stikkelsbær (RENSET!)
2 egg
1 eggeplomme
2 1/2 farin
4 dl kremfløte
Bland ingrediensene til deigen
Kjevle ut og plasser deigen i en paiform. Hviler kjølig ca. 30 min.
Stekes ved 200 gr. til den er gyllen brun. Avkjøl.
Hell over stikkelsbærene
Pisk sammen egg + eggeplomme, sukker og fløte.
Hell over stikkelsbærene og stek ved 180 gr. ca. 30 min til massen har stivnet.
Velbekomme, hilsen
Anne-Lisbeth Simonsen, Frogn
Har du et tips? Send en e-post til Reiseradioen.