Hopp til innhold

Avslår 20 millioner kroner

Forfatter Stieg Larssons samboer avslår tilbudet om 20 millioner svenske kroner.

Eva Gabrielsson, Stieg Larsson

Eva Gabrielsson ønsker å forvalte Stieg Larssons forfatterskap.

Foto: NRK

Eva Gabrielsson ble tilbudt pengesummen fra Stieg Larssons far og bror for å legge en årelang arvestrid død.

Nylig møttes partene for første gang på mange år. Da ble partene enige om å ikke lenger gå ut i pressen, men heller kommunisere seg i mellom .

Likevel oppgir nå Larssons bror, Joakim Larsson, at Eva Gabrielsson har avslått tilbudet til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Hun fikk et tilbud og takket nei. Jeg legger ingen vurderinger i det, sier han, og legger til at de ikke krevde noen motytelser fra Gabrielsson for tilbudet.

– Vi tilbød henne penger for at hun skal kunne leve et økonomisk godt liv, understreker Joakim Larsson.

Stieg Larsson

Stieg Larsson opplevde aldri sin egen suksess med triologien «Millennium».

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Døde uventet

Debatten om hvem som skulle arve forfatteren har pågått siden han døde uventet i 2004.

Selv om Gabrielsson levde sammen med Larsson i over 30 år, var det faren og broren som arvet ham ettersom paret ikke var gift.

En årsak til at paret aldri giftet seg, skal være at Stieg Larsson ønsket å beskytte Gabrielsson ettersom han både i bøker og avisen Expo kartla svenske nynazister.

I høst fikk Gabrielsson et tilbud fra Larssons far og bror, som de la fram i avisen Svenska Dagbladet . Ifølge Erland og Joakim Larsson var de lei av å bli framstilt som arvestridens bad boys.

– Lavmål

Gabrielsson synes tilbudet gjennom mediene var et lavmål , og framholdt at hennes eneste ønske er å forvalte Stieg Larssons forfatterskap. Nå åpner familien for dette.

– Nå skal vi diskutere om hun skal hjelpe til med forvaltningen at Stieg Larssons verk, det som han etterlot seg, sier Joakim Larsson til TT.

Eva Gabrielsson vil fortsatt ikke kommentere arvestriden i pressen.

– Vi vil overhodet ikke kommentere dette, sier Eva Gabrielssons advokat, Sara Pers-Krause til TT.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober