Steve Bannon: – Kommentarfelter er ytringsfrihetens pris

BERGEN (NRK): Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon gikk på scenen for en fullsatt sal under Nordiske Mediedager i Bergen. Dette til tross for krass kritikk fra mange hold i forkant.

Steve Bannon på Nordiske Mediedager

Den amerikanske høyrepopulisten Steve Bannon intervjues på Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Torsdag ettermiddag gikk Steve Bannon på scenen på Nordiske Mediedager. Bannon er president Donald Trumps tidligere valgkampsjef og sjefstrateg.

De siste årene har Bannon arbeidet for å skape det han selv kaller en høyrepopulistisk og nasjonalistisk folkebevegelse. Han har også tidligere stått bak det høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart i USA.

Bannon er blant annet kjent for å være svært kritisk til tradisjonelle medier, eller «mainstream media» som han gjerne referer til dem som. Likevel var det på en konferanse for journalister fra hovedsakelig tradisjonelle medier han valgte å stille opp.

– Jeg tror ikke «mainstream media» er interessert i å bli bedre, jeg tror de er opptatt av å felle Donald Trump, sa Bannon da han gikk på scenen.

Steve Bannon på Nordiske Mediedager

KRITISK: Bannon stilte seg kritisk til medienes dekning og uttalte at mediene er mest interessert i å felle Trump.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

En voksende bevegelse

Da NRK møtte Bannon før intervjuet på mediedagene, var han tydelig på hva han prøver å oppnå. Han sier han ønsker å sette søkelys på den populistiske høyresidens framvekst.

– Dette er en voksende bevegelse, så man kan ikke late som den ikke finnes, sier han til NRK.

Han mener at det å slippe til alle i samfunnsdebatten er viktig for demokratiet.

– Demokratiet er bygget opp av intens debatt, og man skal ikke alltid være samlet. Innimellom er man splittet, og det er man i dette spørsmålet. Trump vant i 2016, mens populist-venstresiden vant i mellomvalget i 2018, sier han.

Mener at han ikke sprer hat

Bannon har i flere sammenhenger blitt beskyldt for å spre hat. Blant annet av Tysklands europaminister, Michael Roth, ifølge BBC, men også i en rekke norske medier.

– Da jeg var hos Breitbart ble plattformen brukt til å skrive om plagene til Europas jøder, vi skrev om problemene rundt antisemittisme og forsvare Israel. Jeg er veldig stolt av det jeg har gjort for å være en representant for arbeiderklassefolk av alle nasjonaliteter, etnisiteter og raser i verden. Jeg var en av hovedarkitektene bak president Trumps besøk i Riyadh, hvor vi samlet muslimer mot radikal islam og jihad, sier Bannon til NRK.

– Så du sprer ikke hat?

– Det må du avgjøre. Men jeg syns alt jeg har spredd er et veldig positivt budskap om hvordan man bør stå opp for arbeiderklassen.

«Opposisjonsparti-medier»

På scenen ble Bannon intervjuet av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten. De startet med å snakke om Bannons forhold til tradisjonelle medier.

Hva mener du skal til for at et medie er troverdig?

– Presis informasjon.

Bannon sa også at han mente at mediene spilte en viktig rolle mot president Donald Trump i valgkampen i 2016.

– Det er derfor jeg kaller dem «opposisjonsparti-medier», sa Bannon fra scenen.

Den amerikanske høyrepopulisten Steve Bannon intervjues på Nordiske mediedager i Bergen.

VIDEO: Her kan du se intervjuet med Bannon fra scenen i Bergen Torsdag.

– Kommentarfelt er ytringsfrihetens pris

Et annet tema som var oppe, var debatten i kommentarfeltene. Pletten har gått gjennom kommentarfeltene på en rekke artikler på Breitbart.

– Kommentarfelter er ytringsfrihetens pris, sa Bannon, og forsvarte at folk måtte få si og mene hva de vil.

Ifølge Bannon har Breitbart moderatorer som passet på kommentarfeltene.

– Vi fjernet blant annet rasistiske og antisemittiske kommentarer, og kastet ut folk som kom med slike kommentarer, sa han.

– Er det rasistisk å sammenligne folk som er mørke i huden, med aper? Fordi det så jeg mange steder, spurte Pletten.

– Ja, og disse burde vært kastet ut av kommentarfeltene.

Ordføreren ut mot Bannon

En av dem som har vært kritiske til at Mediedagene inviterte Bannon, er ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen (Ap).

Under åpningen av konferansen onsdag, gikk hun hardt ut mot arrangørene.

– Det hviler et stort ansvar på Nordiske Mediedager når de har invitert en av dem som tar til orde for fascisme i verden i dag, sa Persen fra scenen.

Hun var tydelig på hva hun trodde Bannon prøvde å oppnå ved å delta på konferansen.

– Jeg tror ikke han er her for å ha en «intellektuell» samtale med journalister, jeg tror han er her først og fremst for å snakke til de som er med på å hate i kommentarfeltet og som ønsker et helt annet samfunn uten demokrati og frihet.

Undervurderer folks kritiske tenkning

Guri Heftye

Festivalsjef Guri Heftye i Nordiske Mediedager.

Foto: Nordiske Mediedager

Festivalsjef for Nordiske Mediedager Guri Heftye har tidligere sagt til NRK at hun mener kritikerne undervurderer folks evne til kritisk tenkning.

– Det kritikerne fremfor alt avslører, er en komplett mange på tillit til folks kritiske tenkning. Vi tror at våre delegater tåler å bli utsatt for Steve Bannons meninger, sa Heftye.

– Det virker som om motpartens strategi er å stikke hodet godt ned i sanden og late som om dette ikke finnes. Vi tror det er bedre å forsøke å forstå hva det handler om, for å kunne møte det, la Heftye til.

Kulturstrøm

  • Museum inngjekk forlik

    Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø har inngått eit forlik med den tidlegare direktøren Jérémie McGowan. McGowan gjekk til sak mot museet etter at han fekk sparken i fjor, men tapte i retten. Bakgrunnen for forliket er eit felles ynskje om å skape ro rundt museet, opplyser partane i ei pressemelding.

  • Gude-måleri seld for 4,1 millionar

    Salet av eit måleri av Hans Fredrik Gude med motiv frå Balestrand enda med bodkrig. Kjøparen måtte ut med 4,1 millionar for verket «Norwegische Landschaft», som vart mala i 1848. Bodrunden starta på 800.000 kroner.