Hopp til innhold

Sterke smaker fra Ragde

Anne B. Ragde deler sine beste oppskrifter, med innlagt røykepause, i radiokjøkkenet.

Inge Johnsen og Anne B. Ragde
Foto: NRK

Hun er vant til å være sin egen sjef på kjøkkenet, forfatter Anne B. Ragde. Velutstyrt er hun også, med elektrisk pepperkvern og sylskarpe kniver. Derfor refser hun radiokokk Inge Johnsen for hans litt sløvere utstyr.

Han og Tron Soot-Ryen har invitert munnrappe Ragde til å lage to av sine favorittretter, samt at kokken komponerer en rett til henne.

Indrefilet på en seng av potet

Hør oppskriften: Indrefilet på potetseng

Poteter skjøres opp syltynt med ostehøvel og legges i en smurt ildfast form med olivenolje og Vikingmelk (eller fløte). Det får stå i ovnen i ti minutter så Ragde rekker en røyk og å brune indrefileten i en blanding av smør, olje, grov sennep og honning.

Etter bruning legges fileten oppå potetene og gjørma – som Ragde sier – helles over. Så får det hele stå i ovnen til filetet er passe stekt for din smak, 15-20 minutter. Salt og nykverna pepper hører selvsagt til.

Kylling i form med pesto

Hør oppskriften: Anne B. Ragdes kyllingform

Kyllingfileter legges i en smurt form og overhelles med pesto blandet med fløte. Purre og paprika i ulike farger stekes i panne sammen med bacon i terninger.

Denne blandingen helles over kyllingen. Deretter drysses knuste valnøtter over og det hele går inn i ovnen en halvtimes tid. Rett før servering dryss over revet parmesanost.

Seipanne med blåskjell

Hør oppskriften: Anne B. Ragde matportretteres

Inges rett til Anne B. Ragde er fra sjøen. Hun er selv en ivrig fisker fra hytta si på Trøndelagskysten. Hakket chili, ingefær og hvitløk freses i panna sammen med gulrot i terninger og hakket løk. Hell på litt hvitvin og la det koke inn. Når det er godt og varmt har man i blåskjellene og setter på lokket slik at de blir dampet og åpner seg. Da danner det seg kraft i panna. Ta ut skjellene og legg seifilet i krafta og trekk fisken forsiktig til den er ferdig gjennomtrukket. Så kan man ha skjellene over igjen og servere.

Kulturstrøm

 • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

  I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

  – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

  Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

  Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
  Foto: Vestland fylkeskommune

Flere kulturnyheter