– Et av de sterkeste øyeblikkene vi opplevde i løpet av hele serien

Midt i en samtale med den kongolesiske legen Denis Mukwege, blir Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen avbrutt av fortvilte kvinner som forteller at hele landsbyen deres er blitt herjet og brent ned.

Denis Mukwege

Denis Mukwege bruker all tid på å hjelpe kvinner i Øst-Kongo.

Foto: NRK, Anne & Ronny

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det var ett av de sterkeste øyeblikkene vi opplevde i Øst-Kongo, forteller Ronny Kristoffersen til NRK.no.

– Mens vi var der og filmet skjedde det et kollektivt sammenbrudd blant kvinnene som hadde oppsøkt dr. Mukwege for å få hjelp – de hadde nettopp fått vite at landsbyen deres var angrepet, familiene deres var trolig drept og husene brent ned.

Sammen med reisepartner Anne Grosvold var Kristoffersen hjelpeløst vitne til forvilelsen og sorgen hos kvinnene som ikke visste om familie, venner og naboer var i live eller ikke.

Les også: Anne Grosvold skapte baluba i Sikkerhetsrådet

Hjelper kvinner

Anne Grosvold og Dennis Mukwege

Til tross for alt alvoret, klarer dr. Mukweges å holde humøret oppe og spøker mye med den norske programlederduoen.

Foto: Anne & Ronny

Ofte forsvinner enkeltskjebnene i store tall og statistikker fra slike nødområder. Den erfarne kameramannen og produsenten håper imidlertid at seerne denne gangen klarer å ta inn over seg situasjonen, og identifiserer seg med kvinnene.

– De er i en vanskelig situasjon fra før av, og har kommet til legesenteret for å få hjelp. Og så får de vite at det har skjedd noe forferdelig der hjemme, forteller Kristoffersen.

Les også: – Ny massevoldtekt i Øst-Kongo

Sammen med Anne Grosvold reiste han til Øst-Kongo for å møte Afrikas kanskje mest kjente lege, Dr. Denis Mukwege. Han har viet livet sitt til å hjelpe Øst-Kongos hardt prøvede kvinner.

500.000 kvinner i regionen har vært rammet av overgrep. Massevoldtekter benyttes systematisk som en del av krigføringen i det som er regnet som et av verdens farligste områder.

Fredspriskandidat

– Dette er en krig mot kvinner og en krig mot selve livet. For ødelegger man kvinner, ødelegger man samtidig mulighetene til å skape liv, forklarer legen, som mener at kvinner er nøkkelen til å skape et fungerende samfunn.

Mukwege ble kåret til årets afrikaner i 2008, vant Olof Palme-prisen samme år og var en av kandidatene til å vinne Nobels fredspris i 2009.

Les også: – FN-soldater sviktet voldtektsofre i Kongo

– Dr. Mukwege er en mann som jeg virkelig mener fortjener en slik utmerkelse. Han jobber ikke bare i teorien, han arbeider 12-14 timer i døgnet med å selv gjøre en forskjell, og han har et brennende ønske om å ikke bare reparere, men endre hele samfunnet, sier en engasjert Ronny til NRK.no.

Et liv som sex-slave

Anne og Ronny får være med den anerkjente legen på oppdrag ut i den kongolesiske landsbygda hvor legen møter kvinner som ellers aldri ville hatt mulighet til å få medisinsk hjelp.

– Problemet her ute er at kvinnene ikke selv kan bestemme når de skal bli gravide. Voldtekt er vanlig og det gjør at de ofte blir gravide i 12-13-års alderen, forklarer Mukwege, og forteller at så unge jenter ofte opplever alvorlige komplikasjoner etter fødsel og ofte også må innstille seg på et liv som sex-slaver.

Les også: - Skapte ufattelig lidelse i Kongo

Gjennom sin egen klinikk og rehabiliteringssenter har Mukwege gitt hjelp til over 20.000 kvinner de siste ti årene.

– Mukwege er en ung versjon av Nelson Mandela. Han har så mye varme og styrke, og brenner utrolig sterkt for å gjøre en endring. Han er nok den personen vi møtte under arbeidet med serien som gjorde aller mest inntrykk på meg, forteller Kristoffersen.

Mange konfrontasjoner

Det var også en utfordring for NRK-teamet å filme programmet i Kongo, ettersom verken politiet eller soldater likte å bli filmet.

Les også: – Send norske soldater til Kongo

– Vi hadde veldig mange konfrontasjoner med folk som ønsket å ta fra oss kamerautstyret. Stemningen var til tider ganske amper, men vi erfarte at det var lettere å jobbe når vi gikk rundt sammen med en lokal pastor i stedet for sikkerhetsvakter. Pastoren bare så lokalbefolkningen rett inn i øynene og fortalte hva vi ville, og da var alt helt greit.

«Anne & Ronny møter 8 med vilje» sendes på NRK1 på torsdager klokken 20.15.

Kulturstrøm

 • bob hund med nytt album og turné

  Den 10. mai gir svenske bob hund ut et nytt album kalt «0-100». De turnerer Norge i mai, juli og oktober. Indierockbandet er kjent for sine ordspillorienterte tekster, og plata inkluderer sangtitler som «Impopulärmusik», og «Enhörning med 2 horn». Dette blir bob hunds niende album.

  bob hunds album «0-100»
  Foto: Adrian Recordings
 • Prince-memoarer utgis i oktober

  Memoarene «The Beautiful Ones», som Prince jobbet med da han døde, blir utgitt 29. oktober. Boka vil kombinere artistens uferdige manuskript sammen med sjeldne fotografier, utklipp og sangtekster, opplyser forlagte Random House, som bekrefter utgivelsen til høsten.

  HISTORISKEBILDER
  Foto: Morten Hvaal / NTB scanpix
 • Norsk kortfilm til Cannes

  Johanna Pyykkös kortfilm «The Manila Lover» får verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes. Den er plukket ut blant ti kortfilmer som vises under Kritikeruken. «The Manila Lover» handler om maktforholdet i den seksuelle relasjonen mellom en norsk mann og en filippinsk kvinne. Det er 16 år siden forrige gang en norsk kortfilm deltok i Kritikeruken.

  Fra filmen «The Manila Lover»
  Foto: Barbosa films