Hopp til innhold

Stemor hetset på nett etter livsfarlig ulykke

Stemoren til Stian Sopp ble hetset på nett etter en livsfarlig ulykke, men ingen ble anmeldt. Nå blir flere anmeldt for hets på nett og hittil i år er minst fem personer dømt til fengselsstraff eller bøter for ytringer i sosiale medier.

Stian Sopp

KRENKET PÅ FACEBOOK: Stian Sopp og familien hans følte seg sjikanert, men anmeldte ikke.

Foto: Herman Lysne Paulsen

Stemoren til Sopp ble alvorlig skadet i en rulletrapp og senere hetset på nett.

– Hun ble latterliggjort og plaget i kommentarfeltet under saken om ulykken. Jeg reagerte med å skrive et innlegg på Facebook, som ble delt mange hundre ganger, sier Stian Sopp.

– Jeg valgte å ikke anmelde, men ga heller en offentlig respons slik at folk skulle forstå hvor ille det er å latterliggjøre en person som er alvorlig skadet. For meg var det viktigste at folk forsto hvordan vi opplevde det, sier han.

Hadde han ikke fått avreagert på denne måten, hadde han kanskje anmeldt hetserne.

– Bare svarte prikker

– Jeg tror det folk har mye lavere terskel for hva det er «greit» å skrive, fordi det er jo bare noen svarte prikker på en skjerm. Dét er et problem, og hvis det skal endres er det et ansvar alle må ta. Folk må tørre å si fra, sier Stian Sopp.

Og det kan se det ut til at flere gjør, hittil i år er minst fem personer dømt til fengselsstraff eller bøter for krenkelser, trusler eller ytringer i sosiale medier.
Det viser en gjennomgang av rettsavgjørelser som er meldt inn til stiftelsen Lovdata og medieomtalte rettsaker som NRK har gjennomført.

– Ikke lovløst

Advokat Jon Wessel-Aas

UPROFESJONELLE PUBLISISTER: Folk flest vet for lite om hva som er lov å skrive om andre i sosiales medier, sier advokat Jon Wessel-Aas

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

– Nettet er ikke lenger et lovløst sted, og flere anmelder etter at vi har fått en endring i straffeloven, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Han har lang erfaring med saker som omhandler ytringsfrihet på nett og var forsvarer i to av sakene der personer ble dømt for krenkelser.

I 2013 kom loven som gjorde det like straffbart å ytre seg krenkende i sosiale medier som i andre offentlige publikasjoner.

– Men vanlige mennesker vet lite om dette. De er uprofesjonelle publisister som er underlagt de samme lovene som profesjonelle journalister, sier Wessel-Aas.

Seks saker

NRKs gjennomgang av rettsavgjørelser som finnes i Lovdatas registre og medieomtalte rettsaker viser at så langt i år er minst fem personer dømt for ytringer i sosiale medier.

En 17-åring ble i april dømt for krenkende bilder og tekst på sosiale medier. Han fikk 45 dager betinget fengsel.

I Alta ga en kvinne naboen skylden for en dødsbrann. Hun fikk 8000 kroner i bot.

En 20-åring fra Haugesund ble dømt til fem måneders fengsel for trusler i sosiale medier.

I Vestfold ble den lokale Pegida-lederen dømt til å betale 200 000 kroner til sammen i oppreisning og saksomkostninger for å ha publisert en anklage om pedofili i et gjesteinnlegg på sin egen blogg. Dommen er anket.

I Sandefjord ble en mann dømt til å betale 25.000 kroner til en annen mann. Dommen er anket til Agder lagmannsrett.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)