Hopp til innhold

Stemmeseddelens reise

Etter at du har brettet sammen stemmeseddelen og lagt den i valgurnen er din jobb over. Men stemmeseddelen reiser videre.

Teller stemmer i Oslo.
Foto: Mette Ballovara

Hør saken: Stemmeseddelens reise

Etter at valglokalene stenger er det klart for en lang tellemaraton. Først kommunalt, stemmene i kommunen telles minst to ganger av minst to forskjellige personer. De sjekker også at antall stemmesedler stemmer overens med antall personer som har avgitt stemme.

Tellesentralen

Hvis alt stemmer kan stemmeseddelen fortsette reisen sin. Nå blir alle sedlene fra hele fylket samlet til en tellesentral som skal telle over det samlede resultatet for fylket. I tellesentralen telles stemmesedlene elektronisk, og noe er galt med en seddel blir den sjekket manuelt.

Stemmeseddelen bestemmer

Hver gang stemmesedlene telles blir resultatet notert, og sjekket med tidligere resultat. Hvis alt stemmer, så har vi kommet til valgresultatet etter fylkestellingen. Da har stemmeseddelen gjort jobben sin, og resultatet brukes til å bestemme hvordan stortinget skal se ut de neste fire årene.

Resultatet av stemmeseddelen din blir 169 politikere.

Stortinget

Resultatet av stemmeseddelen din.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hvert fylke har et bestemt antall representanter bestemt ut ifra størrelse på fylke og antall innbyggere. Hvilket partis representanter som kommer inn i stortinget bestemmes ut ifra valgresultatet i de ulike fylkene, og slik fordeles 150 representanter i stortinget.

Men det skal være til sammen 169 politikere i stortinget, og de siste 19 plassene bestemmes av såkalte utjevningsmandater. Da ser man på valgresultatet på landsbasis, og fordeler utjevningsmandatene mellom alle partier som får mer enn 4% av stemmene for å gjøre fordelingen litt mer rettferdig.

Ender på bålet

Valgurne

Seddelen blir lagret i fire år før den går opp i røyk.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Etter at alle representantene er på plass på stortinget, og valget er godkjent, blir stemmeseddelen lagret i fire år. Ikke før neste stortingsvalg er godkjent får årets stemmeseddel endelig si seg ferdig med sin oppgave, og da blir den brent.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober