Hopp til innhold

Stemmeseddelens reise

Etter at du har brettet sammen stemmeseddelen og lagt den i valgurnen er din jobb over. Men stemmeseddelen reiser videre.

Teller stemmer i Oslo.
Foto: Mette Ballovara

Hør saken: Stemmeseddelens reise

Etter at valglokalene stenger er det klart for en lang tellemaraton. Først kommunalt, stemmene i kommunen telles minst to ganger av minst to forskjellige personer. De sjekker også at antall stemmesedler stemmer overens med antall personer som har avgitt stemme.

Tellesentralen

Hvis alt stemmer kan stemmeseddelen fortsette reisen sin. Nå blir alle sedlene fra hele fylket samlet til en tellesentral som skal telle over det samlede resultatet for fylket. I tellesentralen telles stemmesedlene elektronisk, og noe er galt med en seddel blir den sjekket manuelt.

Stemmeseddelen bestemmer

Hver gang stemmesedlene telles blir resultatet notert, og sjekket med tidligere resultat. Hvis alt stemmer, så har vi kommet til valgresultatet etter fylkestellingen. Da har stemmeseddelen gjort jobben sin, og resultatet brukes til å bestemme hvordan stortinget skal se ut de neste fire årene.

Resultatet av stemmeseddelen din blir 169 politikere.

Stortinget

Resultatet av stemmeseddelen din.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hvert fylke har et bestemt antall representanter bestemt ut ifra størrelse på fylke og antall innbyggere. Hvilket partis representanter som kommer inn i stortinget bestemmes ut ifra valgresultatet i de ulike fylkene, og slik fordeles 150 representanter i stortinget.

Men det skal være til sammen 169 politikere i stortinget, og de siste 19 plassene bestemmes av såkalte utjevningsmandater. Da ser man på valgresultatet på landsbasis, og fordeler utjevningsmandatene mellom alle partier som får mer enn 4% av stemmene for å gjøre fordelingen litt mer rettferdig.

Ender på bålet

Valgurne

Seddelen blir lagret i fire år før den går opp i røyk.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Etter at alle representantene er på plass på stortinget, og valget er godkjent, blir stemmeseddelen lagret i fire år. Ikke før neste stortingsvalg er godkjent får årets stemmeseddel endelig si seg ferdig med sin oppgave, og da blir den brent.

Kulturstrøm

  • Norge blir gjesteland på Bokmessen i Kairo 2024 

    Bokmessen i Kairo arrangeres over to uker i februar hvert år.

    Messen har i alt 3-4 millioner besøkende og får stor presseoppmerksomhet i den arabiske verden.

    Norge skal være gjesteland på messen i 2024. Og det vil inviteres åtte til ti forfattere fra Norge for å delta på programmet.

Flere kulturnyheter