Hopp til innhold

Stem på din favoritt James Bond-låt

Vi går en ny James Bond-høst i møte. 23 oktober har den 24. filmen om Agent 007 premiere i London med navnet «Spectre». Det knytter seg spennig rundt hvem som skal synge tittel-låta denne gang.

James Bond

Pierce Brosnan i rollen som James Bond i filmen «Die Another Day» fra 2002.

Foto: Handout: Scanpix

Stem på din favoritt James Bond-låt her!

James Bond-fan Per Sundnes har et håp om at Emeli Sandé får æren av å synge tittellåten i den nye filmen, men ifølge Daily Mail skal noen ha satt 15000 pund på de britiske rockerne i Radiohead.

Per Sundnes

Tenk bare at jeg jeg så min første transseksuelle som Bond jenta Tula i i For your eyes only i 1987. Snakk om å være tidlig ute.

Foto: Fredrik Arff, NRK 2008

Sundnes har alltid vært en enorm fan av James Bond .

– Årsaken er den optimale pakken hvor alt det beste kombineres action, teknologi, mote, sosiopolitiske strømninger som danner bakteppet. Og enorme mengder av data og funfacts.

– For meg har det alltid vært julaften hver gang filmens tittellåt slippes. Jubelen stod i taket i Bodø da a-ha fikk æren . – Det som er fascinerende, er at de alltid har klart å få artistene til å inngå kompromisser slik at det blir distinkte Bond låter.

Sundnes favorittlåt er "Live and let die" med Sir Paul McCartney og Wings.

– Den er aldri gitt ut på album, men er en enestående single som gjenforente Paul med Beatles produsent George Martin. Dramatisk og trofast til filmen. Linda skrev visstnok reggeapartiet mitt i. Fremdeles en livefavoritt og ble senest trukket fram som et høydepunkt under Sir Pauls Oslobesøk i juni. En typisk McCartney komposisjon men med klare Bond elementer.

Filmene har gjort Bond til en snobb

For Knut Nærum festet James Bond grepet da han fikk Corgi Toy-versjonen av bilen fra "You only live twice", en Toyota 2000 GT, til bursdagen sin i 1968.

Knut Nærum

Enhver Bondfilm er et underholdende speil av tida den er laget i, fra tittellåta til hvem som er skurken til produktplasseringen.

Foto: Fredrik Arff / Cappelen Damm

Den beste Bond-låta er Skyfall.

Knut Nærum /

Senere anskaffet han også seg Matchbox-utgaven av Aston Martinen fra Goldfinger (og Skyfall), den med katapultsetet og oljekanonen. Her ligger mye av hans fascinasjon for James Bonds verden.

– Alt blir til noe annet. Bilen blir til et våpen, armbåndsuret blir til en ubåt, den sørgende enken er egentlig morder. Det er en flyktig og derfor interessant verden, hvor Bond-rollen selv er det mest konstante, minst interessante og minst sympatiske innslaget, sier Nærum til NRK.

Filmene har gjort ham til en snobb, voldtektsforbryter og offentlig ansatt morder. M hadde rett allerede på nittitallet, da hun kalte Pierce Brosnans Bond en oldtidslevning. Nærum mener den beste Bond-låta er «Skyfall», til tross for at tekstforfatteren mener at «Skyfall» rimer på «Crumble».

– Hver gang jeg hører den linja, får jeg vondt i tennene. Hvis covere også teller med, stemmer jeg derimot på «Propellerheads’ On Her Majesty’s secret service».

Før filmpremieren i høst, skal vi kåre publikums favoritt-låt. I mellomtiden tar Kulturhuset i NRK P2 tempen på tidligere Bond-låter. Knut Nærum er gjest i dagens sending fra kl 13.00.

Stem på din favoritt James Bond-låt her!

Her kan du høre og se alle de tidligere låtene:

1.Dr. No (1962): «James Bond Theme», The John Barry Orchestra.

2.From Russia with Love (1963): «From Russia With Love», Matt Monro

3. Goldfinger (1964): «Goldfinger», Shirley Bassey.

4. Thunderball (1965): «Thunderball», Tom Jones.

5.You Only Live Twice (1967): «You Only Live Twice», Nancy Sinatra.

6. On Her Majesty's Secret Service (1969): «"We Have All the Time in the World", The John Barry Orchestra, Louis Armstrong.

7.Diamonds Are Forever (1971): «Diamonds Are Forever», Shirley Bassey

8.Live and Let Die (1973): «Live and Let Die», Paul McCartney & Wings.

9. The Man With the Golden Gun (1974): «The Man With the Golden Gun», Lulu.

10. The Spy Who Loved Me (1977): «Nobody Does it Better», Carly Simon.

11. Moonraker (1979): «Moonraker», Shirley Bassey.

12. For Your Eyes Only (1981): «For Your Eyes Only», Sheena Easton

13. Octopussy (1983): «All Time High», Rita Coolidge.

14.A View to a Kill (1985): «A View to a Kill», Duran Duran.

15. The Living Daylights (1987): «The Living Daylights», a-ha.

16. Licence to Kill (1989): «Licence to Kill», Gladys Knight.

17. Goldeneye (1995): «GoldenEye», Tina Turner.

18. Tomorrow Never Dies (1997): «Tomorrow Never Dies», Sheryl Crow.

19. The World Is Not Enough (1999): «The World Is Not Enough», Garbage.

20. Die Another Day (2002): «Die Another Day», Madonna.

21. Casino Royale (2006): «You Know My Name», Chris Cornell.

22.Quantum of Solace (2008): «Another Way to Die», Jack White og Alicia Keys.

23.Skyfall (2012): «Skyfall», Adele.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.