NRK Meny
Normal

Stem på Årets spisested langs veien

Gi oss et alternativ til hamburgere, småbiff med pommes frittes og feite sauser. La veikroene servere lokale retter som elgstek, reinkjøtt og fisk tilberedt etter lokale oppskrifter.

Bykjedalstunet
Foto: Handout / Scanpix

Det ønsker Norges Bygdekvinnelag, Landbruks- og matdepartementet, Inovasjon Norge. NHO reiseliv. Norsk Bygdeturisme og gardsmat støtter også kampanjen.

Sammen med Reiseradioen vil disse kåre ” Årets spisested langs veien 2006” i Norge.

Vil ha mer lokal mat

Kjøttkaker
Foto: Truls Løtvedt / Scanpix

Målet med konkurransen er å få flere spisesteder langs veien til å tilby norske råvarer og lokal identitet. Gjestfrihet, estetikk og atmosfære på stedet er faktorer som også spiller inn i vurderingen av spisestedet.

Det skal bli en opplevelse å besøke norske spisesteder langs veien.

I en undersøkelse foretatt av Landbruks- og matdepartementet, svarer en prosent av tyskerne at de kommer til Norge for å spise godt. Samtidig mener 70 prosent at matkultur er viktig for valg av reisemål, forteller landbruksminister Terje Riis Johansen. Norge har mange spennende og interessante retter som vi bør bli flinkere til å servere.

Internasjonale trender går i retning av turisme som ivaretar, forsterker og framhever et steds lokale egenart og som kommer lokalsamfunnet til gode.

Hvilke spisesteder kan delta?

Alle større og mindre spisesteder – også de som ikke kan tilby sine gjester sitteplasser. Både sesong- og helårsåpne spisesteder kan delta. (Konkurransen gjelder ikke spisesteder som som kun tar i mot bordbestilling)

Spisestedet behøver ikke å ligge ved en hovedferdselsåre, og bruk av båt for å komme til spisestedet er like greit som bruk av bil.

NB! Spisesteder inne i større byer er denne gang untatt fra konkurransen.

For å stemme på årets spisested gjør du slik:

Send en SMS med ordet GANEFART (mellomrom) og navnet på spisestedet du stemmer på, hvorfor du anbefaler det og hvor det ligger. Send meldingen til 2252.

 Eller les mer på www.ganefart2006.no .

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.