Hopp til innhold

Stellan Skarsgård ut mot Murdoch og Cameron

Skarsgård har fått nok av både Rupert Murdoch og David Cameron.

Stellan Skarsgård

BRITISK KRIMINALDETEKTIV: Stellan Skarsgård intervjues av verdenspressen for sin rolle i den nye, britiske serien River. Han benytter anledningen til å skjelle på Rupert Murdoch og David Cameron.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Tirsdag starter den britiske serien «River», et mørkt og komplisert politidrama, på BBC1. Svenske Stellan Skarsgård har hovedrollen.

I den anledning blir den svenske skuespilleren portrettert i det meste av britisk presse og også i andre engelskspråklige utgivelser.

Angriper mediemogul

TV-dramaet lanseres midt i en periode der BBC kutter kostnader og dessuten granskes av britisk regjering. Skarsgård benyttet anledningen til både å forsvare BBC og gå til angrep på mediemogulen Rupert Murdoch og britenes statsminister, David Cameron.

– Så klart BBC er i fare. Det er på grunn av David Cameron – og hvem fikk ham i posisjon? Rupert Murdoch!, sier Skarsgård til Hollywood Reporter.

– Rupert Murdoch ligger med Cameron. Så klart de vil ta livet av BBC.

– Det er forferdelig

– Om du vil ha et sivilisert land så kan du ikke la all informasjon strømme fra noen som vil tjene penger på det, og definitivt ikke Rupert Murdoch. Det er forferdelig. Forferdelig!

Skarsgård sier til magasinet at alle forsøk på å svekke BBC er positivt for Murdoch.

– Vil dere gi ham mer makt? Kjør på! Dere kommer til å «fucke up» det som er igjen av sivilisasjon.

Sosialdemokratiets svik

Det er ikke første gangen Skarsgård er politisk i offentligheten. I 2010 gikk han ut med kraftig støtte til de rødgrønne i den svenske valgkampen. I forbindelse med premieren på Hans Petter Molands film «Kraftidioten», snakket han i Dagsavisen om sosialdemokratiets svik.

Stellan Skarsgård i «Kraftidioten»

KRAFTIDIOTEN: Stellan Skarsgård i den norske filmen Kraftidioten.

Foto: Bilde fra filmen «Kraftidioten»

I «River» spiller Stellan Skarsgård kriminaldetektiv John River, en plaget kriminaletterforsker som får psykiske problemer etter å ha sett sin kollega bli drept. Samtidig skal han løse kriminalsaker i Londons gater.

«River» er et drama på seks episoder skrevet av Abi Morgan. Hun står blant annet bak filmen «Jernkvinnen», som handler om Margaret Thatcher sitt liv med Meryl Streep i hovedrollen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober