Dette trenger du:
2 kg pir el. makrell
1 dl hvetemel
salt og pepper
smør og olje til steking
2 dl rømme eller creme fraiche
ca. 600 g små nypoteter, med skall
1 liten rødløk, i tynne skiver
1 1/2 ss kapers, hakket
1 liten bunt gressløk eller dill
saften av 1/2 sitron
1/2 dl olivenolje
salt og pepper
Dette gjør du:
Rens og filetér fisken. Noen liker å fjerne alle ben, mens andre fjerner bare hode og hale. Lag noen snitt i skinnet. Krydre fisken med salt og pepper og vend den i hvetemel. Stek fisken i en blanding av nøttebrunt smør og olje. Pass på varmen så du ikke brenner smøret. Ta fisken ut av pannen når den er klar og slå av stekefettet.
Tilsett rømme og varm den opp til kokepunktet. Smak til med salt og pepper, ha gjerne i litt hakket gressløk.
Vask potetene godt. Kok dem møre, hell av vannet og damp dem tørre. Del potetene i to. Ha potetene over i en bolle og bland inn rødløk, kapers og gressløk. Bland sammen olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Vend dressingen inn i potetsalaten.
Server den sprøstekte makrellen med potetsalat, rømmesaus, smørdampet sommerkål eller agurksalat.
(saken fortsetter under bildet, med oppskrift på rabarbrasuppe)
Rabarbrasuppe
350 g rabarbra
1 1/2 dl sukker
1 l vann
1 vaniljestang, splittet på langs
1 kanelstang eller en bit frisk ingefær
1 1/2 ss potetmel
litt kaldt vann
Skyll stenglene godt og skjær dem opp i 1 cm store biter. Kok opp vann, sukker, vanilje og kanel.
Ha i rabarbraen og la suppen småkoke i 10 - 15 minutter. Pass på så det ikke blir grøt, det skal fortsatt være noen hele biter igjen. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann før du heller det i suppen under omrøring. Suppen skal bare varmes opp til kokepunktet etter du har hatt i potetmelet.
Server suppen varme eller kald. Gjerne iskald med skiver av jordbær og vaniljeis.