NRK Meny
Normal

Steinar Albrigtsen

Sanger, gitarist, trubadur og komponist Steinar Albrigtsen er gjest i Stjerneklart.

Steinar Albrigtsen
Foto: K&U

Steinar Albrigtsen ble født i Hammerfest 4. januar 1957, som sønn av en sjømann, men flyttet som ganske liten til Tromsdalen. Der traff han Jørn Hoel på skøytebanen som seksåring, og siden de likte de samme bandene, begynte de på gitarkurs sammen og startet et band som de kalte ”Happy”. Da de var 12 år, omdøpte de bandet til ”Thunder Birds” og ble kompiser for livet.

Steinar Albrigtsen

Steinar Albrigtsen.

Foto: K&U

På 1970- og 1980-tallet reiste Steinar på kryss og tvers i hele landet og spilte mens han fant seg til rette rent musikalsk. Hans sjømannsfar hadde brakt hjem plater fra fremmede havner, noe som selvsagt virket inn på Steinars musikkinteresse: Blues, country og amerikanske folkemelodier. I 1986 fremførte han og Jørn låten til deres felles venn David Chocron, ”Inkululeko”, i Melodi Grand Prix, og ble nr 2 etter Ketil Stokkans ”Romeo”. Midt på 1980-tallet var Steinar i en treårsperiode medlem av rockabilly-gruppen Bad Boys.

I 1990 fikk Steinar kontrakt med Norsk Plateproduksjon og ga ut countryplaten ”Alone too long” med materiale fra norskamerikaneren Erik Moll. Plata solgte 180.000 eksemplarer og fikk for alvor opp interessen for rootsmusikk i Norge. Den ga han også Spellemannsprisen det året, og låten ”In Rosa’s heart” ble en landeplage. Oppfølgeren ”Bound to Wander” kom to år senere, men året før traff Steinar en amerikansk låtskriver på flyplassen i Bodø som skulle få stor betydning for ham, både musikalsk og som kamerat. Det var Tom Pacheco som da bodde i Dublin. I 1993 ga de ut plata ”Big Storm Comin’” sammen – hvem husker ikke ”Beaches of Rio”? - og 7 år etter kom plate nr.2 – ”Nobodies”, den siste med to av ”The Bands” medlemmer som musikere – Rick Danko og Levon Helm.

Selv om Steinar hadde kjent Jørn i en årrekke og spilt sammen med ham like lenge, kom ikke deres felles plate ut før i 1997 – ”Get together”. I mellomtiden hadde Steinar rukket å gi ut to soloproduksjoner, i 1994 og 1996, med egenskrevne låter i en overraskende jazzinspirert ”americana”-stil. Samleplata ”Now and then” kom ut i 1998. Samme år spilte han inn den offisielle norske fotball-VM-sangen sammen med Jørn Hoel og Øyvind Elgenes, ”Let’s do it”. Året etter var det klart for en plate med Kris Kristofferson-sanger sammen med Henning Kvitnes og Lynni Treekrem. I 2001 ga Steinar ut en ren akustisk blues-plate, ”Stripped”, og så gikk det noen år før ”Bop ’n roll” kom ut i 2006 og ”Moment of peace” som kom ut i fjor.

Steinar har deltatt på en rekke plater med andre artister, han var med på LOs prosjekt mot barnearbeid i 1995 og har i flere år samarbeidet med Frelsesarmeen i prosjektet ”Julemusikantene”. Nå er han i full gang med å spille inn en ny plate sammen med Jørn Hoel.

Steinar bor i Oslo og har barna Anna på 13 og Karl Jakob på 8 sammen med Vanja Strømstad.

Stjerneklart med Steinar Albrigtsen på NRK P1 mandag 18.08.08 kl. 22.05.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.