Stein Erik Hagen: – Jeg ønsker ikke å presse regjeringen

Stein Erik Hagen åpner fortsatt for å låne ut fra sin private kunstsamling, men vil legge debatten på is inntil Nasjonalgalleriets fremtid er avklart. Det kom frem etter at investoren og kunstsamleren tirsdag var i møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Stein Erik Hagen

PÅ VEI TIL MØTET: Det var stort medieoppmøte da Stein Erik Hagen var på vei til møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland tirsdag.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og kunstsamler og investor Stein Erik Hagen møtte pressen i Kulturdepartementet tirsdag, etter

– Vi har hatt en god samtale og jeg er glad for at Hagen gjentar i brev det han har sagt til nasjonalmuseets direktør tidligere, at han er positiv til samarbeid uavhengig av Nasjonalgalleriets fremtid, sier Helleland.

Det var kulturministeren som innkalte til møtet.

Vil ikke presse regjeringen

Linda Hofstad Helleland og Stein Erik Hagen

I MØTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland inviterte Stein Erik Hagen til møte i Kulturdepartementet tirsdag.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

I sommer har det vært flere motsigende meldinger om investor og kunstsamler Stein Erik Hagen trekker seg fra avtalen med Nasjonalmuseet, som han inngikk i april 2016.

Ifølge avtalen skulle Nasjonalmuseet få fri tilgang til Hagens omfattende private samling, Canica-samlingen, på over 2000 verker.

Tidligere i sommer skrev Hagen til NRK at han la forhandlingene med museet på is.

– Det var Nasjonalmuseet som tok kontakt og ønsket et samarbeid. Nå har vi lagt det litt på is, etter at jeg på en utilbørlig måte ble trukket inn i debatten og ble beskyldt for å påvirke den politiske prosessen, sier Hagen.

Hangen avviser at han har brukt avtalen med Nasjonalmuseet til å presse regjeringen.

– Jeg ønsker ikke å presse regjeringen. Nasjonalgalleriets fremtid er helt uavhengig av hva jeg gjør med denne samlingen, sier Hagen.

Til NRK sier Hagen at han synes at Nasjonalgalleriet er en flott bygning som bør brukes til å vise kunst.

– Men jeg har full forståelse for at det er økonomiske rammer rundt dette, og at det er flere andre kulturbygninger som også trenger penger, sier Hagen.

– Vi har ikke hastverk

Kulturministeren sier at hun setter stor pris på Hagen som privat bidragsyter.

– Den generøsiteten Hagen har vist ved å gi allmennheten tilgang til deler av sin verdifulle samling betyr veldig mye, sier Helleland.

Hun vil komme tilbake til hvordan samarbeidet med Nasjonalmuseet skal innrettes og realiseres.

– Det er ikke hastverk å avklare det over natta. Vi holder alle muligheter åpne, men ønsker et samarbeid, sier Helleland.

Hagen mener de har god tid til å sette seg ned og finne ut hvordan samarbeidet med Nasjonalmuseet skal skje.

– Jeg har akkurat fylt 60 og føler jeg at jeg har mange gode år igjen. Så det har ingen hast å finne ut hva som skal skje med samlingen etter min tid.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix