NRK Meny
Normal

Magisk materiale

Noen materialer kan være både harde og myke. Prøv selv så du kjenner hvor merkelig det føles.

Solveig med maizennaball

Solveig Hareide prøver å lage en ball av maizennasuppe.

Foto: Rune Karlsen / NRK

maizenna
Foto: Rune Karlsen / NRK

Bland Maizenna (maisstivelse) og vann i en bolle. Prøv deg fram med hvor mye du trenger. Vugg på bollen og du ser at det er en flytende masse. Etterpå prøver du å røre fort rundt med ei skei. Klarer du det? Det blir ganske tungt, fordi blandingen blir hard med en gang du rører rundt!

Lag en ball

Maizennaball
Foto: Rune Karlsen

Ta litt "saus" opp i hånda og rull fort rundt. Klarer du å lage en ball? Dersom det er vanskelig trenger du kanskje litt mer Maizenna i blandingen. Rull hele tida og kjenn at det faktisk er en hard ball. Men hva skjer når du slipper opp? Renner den ut? Se Solveig lager ball av maizenna .

Fast og flytende

Når blandingen blir utsatt for trykk, som når du rører eller lager en ball blir stoffet fast. Tar du ei skei forsiktig opp i blandingen er det flytende. Grunnen til at blandingen av Maizenna og vann kan være både hard og myk, er at det er et "ikke-newtonsk fluid". Det er flere slike stoff som kan endre form fra fast til flytende og omvendt. Du kan også prøve å gjøre dette eksperimentet med potetmel og vann.

Maizennaball flyter ut
Foto: Rune Karlsen / NRK

Ketchup

Ketchup er et annet "ikke-newtonsk fluid" som kan endre seg fra flytende til fastere form. Har du lagt merke til at du må riste hardt på ketchupflaska for å få den til å renne ned? Rister du forsiktig skjer det ingenting. Og når du først rister hardt nok kommer alt ut.

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.