Magisk materiale

Noen materialer kan være både harde og myke. Prøv selv så du kjenner hvor merkelig det føles.

Solveig med maizennaball

Solveig Hareide prøver å lage en ball av maizennasuppe.

Foto: Rune Karlsen / NRK

maizenna
Foto: Rune Karlsen / NRK

Bland Maizenna (maisstivelse) og vann i en bolle. Prøv deg fram med hvor mye du trenger. Vugg på bollen og du ser at det er en flytende masse. Etterpå prøver du å røre fort rundt med ei skei. Klarer du det? Det blir ganske tungt, fordi blandingen blir hard med en gang du rører rundt!

Lag en ball

Maizennaball
Foto: Rune Karlsen

Ta litt "saus" opp i hånda og rull fort rundt. Klarer du å lage en ball? Dersom det er vanskelig trenger du kanskje litt mer Maizenna i blandingen. Rull hele tida og kjenn at det faktisk er en hard ball. Men hva skjer når du slipper opp? Renner den ut? Se Solveig lager ball av maizenna .

Fast og flytende

Når blandingen blir utsatt for trykk, som når du rører eller lager en ball blir stoffet fast. Tar du ei skei forsiktig opp i blandingen er det flytende. Grunnen til at blandingen av Maizenna og vann kan være både hard og myk, er at det er et "ikke-newtonsk fluid". Det er flere slike stoff som kan endre form fra fast til flytende og omvendt. Du kan også prøve å gjøre dette eksperimentet med potetmel og vann.

Maizennaball flyter ut
Foto: Rune Karlsen / NRK

Ketchup

Ketchup er et annet "ikke-newtonsk fluid" som kan endre seg fra flytende til fastere form. Har du lagt merke til at du må riste hardt på ketchupflaska for å få den til å renne ned? Rister du forsiktig skjer det ingenting. Og når du først rister hardt nok kommer alt ut.

Kulturstrøm

 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP
 • Pris til Hamar-fotograf

  Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

  Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
  Foto: Arild Moe / NRK