Hopp til innhold

Magisk materiale

Noen materialer kan være både harde og myke. Prøv selv så du kjenner hvor merkelig det føles.

Solveig med maizennaball

Solveig Hareide prøver å lage en ball av maizennasuppe.

Foto: Rune Karlsen / NRK

maizenna
Foto: Rune Karlsen / NRK

Bland Maizenna (maisstivelse) og vann i en bolle. Prøv deg fram med hvor mye du trenger. Vugg på bollen og du ser at det er en flytende masse. Etterpå prøver du å røre fort rundt med ei skei. Klarer du det? Det blir ganske tungt, fordi blandingen blir hard med en gang du rører rundt!

Lag en ball

Maizennaball
Foto: Rune Karlsen

Ta litt "saus" opp i hånda og rull fort rundt. Klarer du å lage en ball? Dersom det er vanskelig trenger du kanskje litt mer Maizenna i blandingen. Rull hele tida og kjenn at det faktisk er en hard ball. Men hva skjer når du slipper opp? Renner den ut? Se Solveig lager ball av maizenna .

Fast og flytende

Når blandingen blir utsatt for trykk, som når du rører eller lager en ball blir stoffet fast. Tar du ei skei forsiktig opp i blandingen er det flytende. Grunnen til at blandingen av Maizenna og vann kan være både hard og myk, er at det er et "ikke-newtonsk fluid". Det er flere slike stoff som kan endre form fra fast til flytende og omvendt. Du kan også prøve å gjøre dette eksperimentet med potetmel og vann.

Maizennaball flyter ut
Foto: Rune Karlsen / NRK

Ketchup

Ketchup er et annet "ikke-newtonsk fluid" som kan endre seg fra flytende til fastere form. Har du lagt merke til at du må riste hardt på ketchupflaska for å få den til å renne ned? Rister du forsiktig skjer det ingenting. Og når du først rister hardt nok kommer alt ut.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober