Bland Maizenna (maisstivelse) og vann i en bolle. Prøv deg fram med hvor mye du trenger. Vugg på bollen og du ser at det er en flytende masse. Etterpå prøver du å røre fort rundt med ei skei. Klarer du det? Det blir ganske tungt, fordi blandingen blir hard med en gang du rører rundt!
Lag en ball
Ta litt "saus" opp i hånda og rull fort rundt. Klarer du å lage en ball? Dersom det er vanskelig trenger du kanskje litt mer Maizenna i blandingen. Rull hele tida og kjenn at det faktisk er en hard ball. Men hva skjer når du slipper opp? Renner den ut? Se
.Fast og flytende
Når blandingen blir utsatt for trykk, som når du rører eller lager en ball blir stoffet fast. Tar du ei skei forsiktig opp i blandingen er det flytende. Grunnen til at blandingen av Maizenna og vann kan være både hard og myk, er at det er et "ikke-newtonsk fluid". Det er flere slike stoff som kan endre form fra fast til flytende og omvendt. Du kan også prøve å gjøre dette eksperimentet med potetmel og vann.
Ketchup
Ketchup er et annet "ikke-newtonsk fluid" som kan endre seg fra flytende til fastere form. Har du lagt merke til at du må riste hardt på ketchupflaska for å få den til å renne ned? Rister du forsiktig skjer det ingenting. Og når du først rister hardt nok kommer alt ut.