Magisk materiale

Noen materialer kan være både harde og myke. Prøv selv så du kjenner hvor merkelig det føles.

Solveig med maizennaball

Solveig Hareide prøver å lage en ball av maizennasuppe.

Foto: Rune Karlsen / NRK

maizenna
Foto: Rune Karlsen / NRK

Bland Maizenna (maisstivelse) og vann i en bolle. Prøv deg fram med hvor mye du trenger. Vugg på bollen og du ser at det er en flytende masse. Etterpå prøver du å røre fort rundt med ei skei. Klarer du det? Det blir ganske tungt, fordi blandingen blir hard med en gang du rører rundt!

Lag en ball

Maizennaball
Foto: Rune Karlsen

Ta litt "saus" opp i hånda og rull fort rundt. Klarer du å lage en ball? Dersom det er vanskelig trenger du kanskje litt mer Maizenna i blandingen. Rull hele tida og kjenn at det faktisk er en hard ball. Men hva skjer når du slipper opp? Renner den ut? Se Solveig lager ball av maizenna .

Fast og flytende

Når blandingen blir utsatt for trykk, som når du rører eller lager en ball blir stoffet fast. Tar du ei skei forsiktig opp i blandingen er det flytende. Grunnen til at blandingen av Maizenna og vann kan være både hard og myk, er at det er et "ikke-newtonsk fluid". Det er flere slike stoff som kan endre form fra fast til flytende og omvendt. Du kan også prøve å gjøre dette eksperimentet med potetmel og vann.

Maizennaball flyter ut
Foto: Rune Karlsen / NRK

Ketchup

Ketchup er et annet "ikke-newtonsk fluid" som kan endre seg fra flytende til fastere form. Har du lagt merke til at du må riste hardt på ketchupflaska for å få den til å renne ned? Rister du forsiktig skjer det ingenting. Og når du først rister hardt nok kommer alt ut.

Kulturstrøm

  • Saksøker Snowden etter bokutgivelse

    USAs justisdepartement saksøker den spionsiktede varsleren Edward Snowden i et forsøk på å hindre at avhopperen tjener penger på sin nye bok, skriver NTB. I søksmålet anklager departementet Snowden for å ha brutt taushetspliktavtaler med CIA og NSA.

  • NRK dropper ny «Heimebane»-sesong

    NRK dropper ny «Heimebane»-sesong. Det melder Kampanje. Dramasjef Ivar Køhn i NRK sier at produksjonsselskapet Motlys vil lage en tredje sesong for en annen strømmetjeneste, og at NRK ikke vil være til hinder for det.