Hopp til innhold

Stavernfestivalen avlyst – Palmesus og Øyafestivalen vurderer det samme

To av Norges største festivaler, Palmesus i Kristiansand og Øyafestivalen i Oslo, vurderer nå å avlyse etter at kulturministeren la fram retningslinjene for utendørs arrangementer i sommer. Stavernfestivalen har allerede besluttet å droppe årets festival.

Palmesus 2016

Party like it's 2016? Her fra Palmesus i Kristiansand for 5 år siden.

Foto: NRK

Stavernfestivalen har allerede besluttet å avlyse etter at kulturministeren i dag la fram planene for hvilke restriksjoner som vil gjelde for utendørs arrangementer i sommer.

– Det lå jo litt i kortene. Men ut ifra de retningslinjene som kommer nå så kan ikke vi gjennomføre Stavernfestivalen, sier Mørk til NRK.

– Vi får heller jobbe mot 2022, legger han til.

Også festivalen OverOslo er avlyst, ifølge TV 2.

Leif Fosselie, festivalsjef i Palmesus, vurderer også å droppe årets festival.

– Vi må samle teamet nå og undersøke hva dette betyr for oss. Det ser ikke akkurat ut til at vi kan ha en fullsatt bystrand i sommer, sier Leif Fosselie, festivalsjef for Palmesus i Kristiansand.

Strandfesten som skal arrangeres fra 2. og 3. juli i år lokker med store navn som David Guetta, Sigrid og Fedde Le Grand.

Leif Fosselie

Leif Fosselie i Palmesus.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dette er de foreløpige retningslinjene

– Disse retningslinjene er kompliserte, sa kulturminister Abid Raja gjentatte ganger på pressekonferansen i dag, og understreket at dette kun er foreløpige planer.

Her er likevel et forsøk på å forklare dem:

I trinn 3, som kan skje en gang i juni hvis de nasjonale gjenåpningsplanene blir fulgt, åpner kulturministeren opp for totalt 2000 personer utendørs, når det gjelder arrangementer uten tilviste plasser. Som jo i grunnen er det vanlige på musikkfestivaler.

Regjeringen oppfordrer til at disse 2000 personene er delt inn i kohorter på 500 personer.

Maksantallet på 2000 personer er under forutsetning for at det blir gjennomført negativ test ved inngangen og/eller vist frem koronasertifikat.

I trinn 4, som kan skje en gang i juli, er det lov med 5000 personer utendørs uten fast tilviste plasser – dette er med adgangstest og/eller koronasertifikat.

– Vurderer fortløpende

Fosselie i Palmesus ønsker gjerne å gjennomføre festivalen, men ser store utfordringer.

– Det er ingenting vi heller vil enn å ha arrangere Palmesus, men dette er mer enn en musikkfestival. Det handler om å samle tusenvis av mennesker til fest. Hvis ikke vi kan klare å skape Palmesus-stemningen, så må vi vurdere om vi i det hele tatt kan arrangere, sier han.

– Ikke forenelig med festivalopplevelsen

Daglig leder for Øyafestivalen, Tonje Kaada, mener også det spøker for gjennomføringen av Øyafestivalen.

– Dette skaper veldig mye usikkerhet og lite forutsigbarhet. Vi vet ikke når fasene starter, om det blir regionale innstramminger og ikke minst hvordan den økonomiske kompensasjonen knyttet til redusert kapasitet blir. 5000 er uansett lite forenelig med den publikumsopplevelsen Øya skal stå for, skriver hun i en SMS til NRK.

NRK har også vært i kontakt med Parkenfestivalen i Bodø, som foreløpig er avventende.

– Vi er nok fortsatt avventende, men ser jo at det å tro på en fullkapasitetsfestival er noe vel optimistisk. Tiden løper fra oss rett og slett, sier festivalsjef for Parkefestivalen, Gøran Aamodt

Også Vinjerock i i Valdres venter med å ta en avgjørelse, forteller festivalsjef Sigrid Skjerdal til NRK.

En annen festival som er avventende er Bergensfest.

– Vi trenger rett og slett tid på oss, dette er ikke en enkel avgjørelse. Vi må se når de ulike gjenåpningsfasene inntreffer, og ta det derifra, sier Frank Nes daglig leder i Bergensfest.

Stian Johansen i Rakettnatt i Tromsø sier de regner med å bestemme seg til uken.

– Pressekonferansen i dag ga oss ingenting å jobbe etter. Men det er bekymringsfullt at Øyafestivalen vurderer å avlyse, vi har flere av de samme artistene i år.

Kohorter vil ikke fungere

Tone Østerdal i organisasjonen Norske Konsertarrangører er kritisk til gjenåpningsplanen for festivalsommeren.

– Alt frem til trinn fire er ekstremt krevende for festival- og konsertarrangørene som opererer utendørs. Inndeling av publikum i kohorten er ikke forenelig med festivaler over en viss størrelse. Det krever rett og slett for mye infrastruktur og har en betydelig kostnadsside. Det er også et spørsmål om opplevelsen for publikum vil bli noe særlig god, sier hun til NRK.

– Det er derfor sannsynlig at mange av de største aktørene vil se seg nødt til å avlyse, selv om noen av dem kanskje vil gjennomføre en eller annen form for alternative arrangementer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.