Hopp til innhold

Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka

Regjeringen har vedtatt at 22. juli-senteret blir værende i Høyblokka i regjeringskvartalet. Det er også klart at Statsministerens kontor ikke flyttes tilbake til den symbolske toppen av maktpyramiden i Oslo sentrum.

Regjeringskvartalet

Regjeringen har vedtatt at 22. juli-senteret forblir i Høyblokka.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Debatten om hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut har pågått i årevis.

Statsministerens kontor holdt til i de øverste etasjene i regjeringskvartalet inntil terrorangrepet i 2011. Da gikk en nærmere 950 kilo tung bilbombe gikk av foran resepsjonen og ødela store deler av den høye blokka.

Sommeren 2015 ble det opprettet et 22. juli-senter som siden har holdt til i første etasjen i regjeringskvartalet, kun få meter fra stedet som fikk de aller største skadene av eksplosjonen.

AUF og støttegruppen etter 22. juli har uttrykt sitt ønske om at senteret skulle være i Høyblokken der angrepet skjedde. Ekspertgruppen for sikring av departementsbygningen har på sin side vært bekymret for sikkerheten ved en slik plassering.

Krans fra regjeringen

Krans fra regjeringen er lagt ned under en 22. juli-minnemarkering i regjeringskvartalet.

Foto: Audun Braastad / Braastad, Audun

Går vekk fra tidligere planer

I februar i år la Stasbygg fram skissene for hvordan det nye regjeringskvartalet skulle se ut. Da dette ble presentert sa Pål Weiby, informasjonsansvarlig for det nye regjeringskvartalet hos Statsbygg, at det var klart at statsministeren skulle tilbake til Høyblokka.

På dette tidspunktet var det imidlertid ikke avklart hvor 22. juli-senteret skulle ligge, og i juni slo Stortinget fast at senteret skulle bli en del av det nye regjeringskvartalet.

Idag presenterte statsminister Erna Solberg at regjeringen har vedtatt at hensynet til ofrene og historien går foran ønsket om at Statsministerens kontor skal flyttes tilbake til de øverste etasjene i regjeringskvartalet.

– Vi hadde sterkt ønske om å få til begge deler. Vi får ikke til alt. Selvfølgelig ville det vært et symbol å komme tilbake dit, men det vil bli departementskontorer der, sier statsminister Erna Solberg (H) til avisa.

Det kommer som en overraskelse på Statsbygg.

Weiby sier til NRK at Statsbygg ikke kjente til regjeringens beslutning, var klar over at det var til vurdering.

Vil bli dyrere

Konsekvensene av regjeringens beslutning er at det nå blir reprosjektering. Det vil også ta lengre tid før det nye regjeringskvartalet står klart. Ifølge statsminister Erna Solberg vil trolig ikke bygget være klart før i 2025.

Hun sier til Aftenposten at det ikke blir byggestart på nytt regjeringskvartal før neste år.

Ifølge Weiby vil også prosjektet bli dyrere enn antatt.

Kulturstrøm

  • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

    Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

    Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

    Det skriver The New York Times.

    Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

    Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

    Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)