Hopp til innhold

Stasi-informant gir ut norsk lyrikk

Den tidligere Stasi-informanten Sascha Anderson gir ut dikt av Terje Dragseth på tysk.

I 1991 avslørte visesangeren Wolf Biermann at forfatteren Alexander "Sascha" Anderson hadde vært Stasi-informant helt siden 1975, og at han hadde levert informasjon om en hel generasjon østtyske forfattere.

Anderson ble kjent over hele Tyskland da saken havnet på forsiden av magasinet der Spiegel. Siden har det blitt laget en svensk dokumentarfilm om ham, og det har kommet utallige bokutgivelser som diskuterer forholdet mellom kunst, makt og moral i det tidligere DDR med Anderson som eksempel.

Nå har nordmannen Terje Dragseths kritikerroste diktsamling "Kvitekråkas song" kommet på tysk i lyrikkserien Black Paper books. Sascha Anderson er en av to utgivere.

Ingen betenkeligheter

Lyriker Terje Dragseth har ingen moralske betenkeligheter med å komme ut i Sascha Andersons lyrikkserie.

Terje Dragseth

Terje Dragseth

Foto: Tom Sandberg

- Anderson har tatt sin straff, og han har kommet seg videre ved å opprette et forlag, som med en ganske radikal utgivelsespolitikk støtter lyrikere som meg selv og andre, sier han til NRK.

- Jeg kan forstå at enkelte forfattere fortsatt har problemer med Anderson, men det går jo an å forandre seg. Vi bør ikke fortsette å dømme han, men heller bli ferdig med saken, fortsetter Dragseth.

Forlagssjef i det tyske forlaget som utgir diktsmalingen, Michael Wegner, støtter Dragseths oppfatning.

- Det viktige nå er hva Anderson produserer i dag, ikke å dvele med det han en gang har gjort, sier han.

- Pillråtten

Terje Dragseths forfatterkollega Øyvind Berg kjente Anderson i tiden før han ble avslørt som spion er. Han ble sjokkert da det ble kjent at Anderson hadde utlevert sine kolleger til Stasi.

- Jeg tenkte at Sascha var pillråtten. Det kom frem at han hadde tystet på damene sine, og på alle andre, forteller Berg.

Han ville tenkt seg om to ganger før han ville blitt utgitt av Sascha Anderson i dag.

- Han var jo en av de mest gjennomførte tysterne i et regime som verken var menneske- eller kunstnervennlig.

Den tyske forfatteren Lutz Rathenow er enig med Berg.

- Han leverte opplysninger som kunne ført meg i Stasis fengsel. Jeg tror det fortsatt finnes tyske lesere, som ikke vil kjøpe en bok utgitt av Sascha Anderson, sier han til NRK

Det har ikke vært mulig for Kulturnytt å komme i kontakt med Sascha Anderson selv.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)