Hopp til innhold

Startskudd for NRKs kulturstripe

Film, bok, kunst - og musikkelskere kan glede seg.

Asbjørn Slettemark

Lydverket-general Asbjørn Slettemark leder fortsatt Lydverket, som har sesongpremiere på NRK2 denne torsdagen.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Se første episode av Filmbonanza i nett-TV

Denne uken gikk startskuddet for NRKs nye kulturstripe, som skal sendes hver mandag til torsdag fra klokken 21:30 på NRK2.

De fire programmene skal handle om henholdsvis bøker, kunst, film og musikk.

Mandag: Nasjonalgalleriet

Helle Vaagland, Nasjonalgalleriet

Helle Vaagland

Foto: Studio Vest

Nasjonalgalleriet tar mål av seg til å bli «Norges største og frekkeste visningsrom for kunst, mote, design, reklame og trender».

Det nye programet ledes av Helle Vaagland, som tidligere har jobbet i redaksjonen i Safari og vikariert som programleder.

– Jeg får lov til å være en subjektiv programleder, og vil komme med mange av mine personlige meninger og betraktninger. I tillegg vil vi se på flere andre kulturområder og vil ha fokus på alt som går inn under visuell kunst, sier Vaagland til NRK.no.

Nasjonalgalleriet blir kulturprogrammet Safaris etterfølger.

Tirsdag: Bokprogrammet

På tirsdag er det tid for bok. Siss Vik overtar etter Hans Olav Brenner i «Bokprogrammet», som har gjennomgått et lite ansiktsløft siden sist.

Siss Vik

Siss Vik

Foto: Studio Vest/Stine

Ifølge programlederen, kan seerne forvente seg et bredere tekstbegrep, samt overraskelser og fordypninger.

– Det blir ikke turer til New York og Wyoming, men vi kommer til å holde en mer norsk profil hvor vi heller vil ta inn utenlandske forfattere til studio, sier Siss vik til NRK.no.

Hun har ikke jobbet som programleder på fjernsyn før, men har lang erfaring fra radio, blant annet som programleder i Radiofront i P2.

Onsdag: Filmbonanza

Vegard Larsen

Vegard Larsen

Foto: Nina Kammersten / NRK

Onsdag er dagen å notere i kalenderen for alle filmelskere.

NRKs nye program Filmbonanza skal være et aktualitetsprogram som tar for seg både film og fjernsyn.

Programmet frontes av TV-debutanten Vegard Larsen, som har skrevet filmanmeldelser i Dagbladets kulturseksjon i fem år.

– Vi skal lage et program man føler man er nødt til å få med seg om man er interessert i film. Det skal underholde det smale og det brede, sier Vegard Larsen til NRK.no.

Torsdag: Lydverket

Musikkprogrammet Lydverket, som tidligere ble sendt på NRK1, er tilbake igjen på torsdager. Tidspunktet og kanalen er nytt, men mannen som styrer musikkskuta heter fortsatt Asbjørn Slettemark.

– Vi gjorde mange endringer til forrige sesong, og holder på dem. Den eneste forskjellen er at programmet skal bli enda bedre enn det er i dag, sier Slettemark til NRK.no.

I den andre enden av musikkskalaen kommer Arild Erikstad til å fortsette med å lede Hovedscenen hver søndag på NRK2. Nytt av året blir at programmet skal utvide repertoaret til å inneholde musikkteater til høsten.

Kulturstrøm

 • Ideen er knallsterk på papiret

  – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

  Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
  Terningkast 3 Kunst

  «Hva skal vi med dette?»

  ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter