NRK Meny
Normal

Starter by:Larm-konkurrent i Bergen

By:Larm har ikke lenger like mye fokus på nye norske band, sier festivalsjefer. Til høsten starter Norges fjerde bransjefestival, Vill Vill Vest.

Chain Wallet

KLARE FOR VESTEN: Bergensbandet Chain Wallet er et av 45 band som skal spille på Vill Vill Vest. – Vi synes det er kjempekjekt å få muligheten. Vill Vill Vest har en profil med lokale norske artister, det passer oss bra, sier Christian Line, gitarist i bandet.

Foto: Jarle H. Moe

Vill Vill Vest går av stabelen i Bergen i september, som den fjerde bransjefestivalen for musikk i Norge. I tillegg finnes by:Larm i Oslo, Sørveiv i Kristiansand og Trondheim Calling.

– Vill Vill Vest skal være en festival med fokus på nasjonale artister, der andre musikkfestivaler fokuserer mer og mer på internasjonale artister, sier festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen.

– Ikke noen plikt å få frem nye band

Ifølge Egon Holstad, musikkjournalist i iTromsø, er det behov for bransjefestivaler som Vill Vill Vest fordi by:Larm satser mer på etablerte og skandinaviske artister enn de gjorde i starten, da festivalen var en scene for ukjente norske nykommere.

Egon Holstad

KRITISK: – Å sammenligne by:Larm i dag og før er to nesten helt forskjellige konsepter, sier musikkjournalist Egon Holstad.

Foto: NRK

Ifølge Holstad kan festivaler som Vill Vill Vest fungere som det by:Larm en gang var, og mener alternativene i Bergen, Trondheim og Kristiansand er bra for musikkbransjen.

– Jeg tror ikke by:Larm ser på det som noen plikt å få frem unge nye band, sier Holstad.

Thomas Ryjord er festivalsjef for Trondheim Calling. Han mener at det er naturlig at by:Larm nå jobber mer internasjonalt, men sier at det dermed er blitt mindre rom for nye artister fra distriktene.

– At det har kommet nye bransjefestivaler er kanskje et tegn på at man har syntes at det har vært veldig mye Oslo-fokus. De fleste som jobber ute i regionene er vant til å ta saken i egne hender og jobber for å skape en norsk musikkbransje som dekker hele landet, sier Ryjord.

Positiv til konkurrentene

Bookingsjef Joakim Haugland i byLarm

UENIG: Programansvarlig for by:Larm, Joakim Haugland, sier de ikke er mindre opptatte av å få frem norske band.

Foto: Gitte Johannessen/NTB

Joakim Haugland, programansvarlig for by:Larm, er fullstendig uenig i at festivalen ikke er opptatt av å få frem nye norske band.

– Vi har ikke mindre norske band enn det vi har hatt tidligere, vi har bare åpnet opp for internasjonale band i tillegg.

Men at by:Larm i dag har et annet fokus enn for ti år siden, er Haugland enig i.

– By:Larm har tidligere hatt den posisjonen som de regionale festivalene har. Men vi må bevege oss videre, vi kan ikke stå stille.

Haugland mener derfor at de regionale bransjefestivalene er viktige for norsk musikkbransje.

– De plukker opp artister vi ikke får med oss. For band som holder til på små steder uten egne festivaler er det langt til Oslo. Jobben de regionale festivalene gjør er veldig viktig for å få frem nye talenter.

At det nå er fire bransjefestivaler i Norge bekymrer ikke Pedersen i Bergen. Hun mener det er plass til alle.

– Interessen var mye større enn vi trodde, og det tar vi som et tegn på at andre er enige med oss i at festivalen trengs.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK