NRK Meny
Normal

Stanghelle og First House i PFU

I dag skal pressens eget klageorgan, PFU, ta stilling til om politisk redaktør Harald Stanghelle brøt Vær varsom-plakaten da han anklaget PR-byrået First House for å løpe Kinas ærend.

DIREKTE : PFU-møte om Aftenposten

Det er First House som har klaget Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg, PFU, og du kan følge PFU- møtet her.

Les kommentaren som er utgangspunkt for klagen:

I kommentaren antydet Stanghelle at First House arbeidet aktivt for kinesiske interesser, og han baserte det på det han kalte «gode, men ubekreftede rykter».

Politisk redaktør Harald Stanghelle har senere sagt at han helt sikkert kunne valgt et bedre ord enn «rykter», men at kommentator-journalistikken følger andre regler enn nyhetsjournalistikken.

First House er ikke de eneste som er uenige med Stanghelle i dette. Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk skrev denne ytringen:

Rykter og presseskikk

Harald Stanghelle og Morten Wetland

PR-byrået First House klaget inn Aftenposten for PFU etter at politisk redaktør Harald Stanghelle (bak) kom med anklager mot First House-partner Morten Wetland (foran). Her venter de to på gangen foran en Dagsnytt 18-sending.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

First House har hele tiden avvist ryktene og mener kommentaren bryter Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om kritisk kildebruk:

Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysningene som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder (.....)

First House mener også at kommentaren bryter Vær varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse:

De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Møtet i Pressens Faglige Utvalg, PFU, starter klokka 9.30 tirsdag 23. september.