Hopp til innhold

Stadig mer kjønnsdelt bokverden

Stadig flere aktører i bokbransjen mener bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer best for.

Bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer for, mener stadig flere aktører i bokbransjen
Foto: Michèle Constantini / 6PA/MAXPPP

Signe Thoresen og biblioteksjef Mariann Schjeide

ÅLESUND: Avdelingsleder Signe Thoresen og bibliotekssjef Mariann Schjeide.

Foto: Aina Rødal / NRK

I Ålesund har biblioteket gått til det skritt å sette fram fotball-, bil- og fiskebøker i en egen avdeling kalt «Mest for menn».

– Det som er intensjonen vår, er at vi skal dele opp samlingen litt, forteller avdelingsleder Signe Thoresen som bedyrer at avdelingen er åpen for for alle.

Likevel har ikke reaksjonene uteblitt.

Nytt kvinneforlag

Manneavdelingen i Ålesund får full støtte av Christine Leborg i nystartede Silke Forlag, som mandag ble lanserte som Norges første forlag beregnet kun for kvinner.

– Vi satser på å underholde og å opplyse kvinner. Vi våger da å si at kvinner leser flest bøker, snakker om og er levende opptatt av bøker.

Ifølge Leborg er det fortsatt mannsdominans i forlagsbransjen, noe hun tror kan bidra til å presse folk til å lese tunge titler som noen har vurdert som de mest prestisjefylte.

– Det er like viktig å komme i gang og lese gode romaner som er lette å få grep på, mener Leborg.

- Relativt sett leser menn mer fagliteratur, derfor tror vi denne klubben vil tiltrekke seg flere menn, sier Knut Gørvell, direktør for Bokklubben Fakta

Tradisjonelle mannlige kategorier

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen vet at det i dag, kommersielt sett, er gunstig å tenke i nisjer.

– Men i det øyeblikket man tenker på menn og kvinner som separate nisjer, så synes jeg det er høyst problematisk.

Det er kvinnene som kommer best ut av en slik nisjedeling, forteller Lorentzen.

– Man har lært at også kommersielt er kvinner moderne, og derfor gir man et veldig bredt tilbud til kvinner. Det ser man i en rekke sammenhenger, at kvinner får et mye større kvalitetstilbud. Men når man skal tenke menn, da tenker man på helt tradisjonelle såkalte mannlige kategorier; spenning, action, jakt og fiske.

  • Les flere saker fra NRK Kulturnytt her .

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.