Stadig mer kjønnsdelt bokverden

Stadig flere aktører i bokbransjen mener bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer best for.

Bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer for, mener stadig flere aktører i bokbransjen
Foto: Michèle Constantini / 6PA/MAXPPP

Signe Thoresen og biblioteksjef Mariann Schjeide

ÅLESUND: Avdelingsleder Signe Thoresen og bibliotekssjef Mariann Schjeide.

Foto: Aina Rødal / NRK

I Ålesund har biblioteket gått til det skritt å sette fram fotball-, bil- og fiskebøker i en egen avdeling kalt «Mest for menn».

– Det som er intensjonen vår, er at vi skal dele opp samlingen litt, forteller avdelingsleder Signe Thoresen som bedyrer at avdelingen er åpen for for alle.

Likevel har ikke reaksjonene uteblitt.

Nytt kvinneforlag

Manneavdelingen i Ålesund får full støtte av Christine Leborg i nystartede Silke Forlag, som mandag ble lanserte som Norges første forlag beregnet kun for kvinner.

– Vi satser på å underholde og å opplyse kvinner. Vi våger da å si at kvinner leser flest bøker, snakker om og er levende opptatt av bøker.

Ifølge Leborg er det fortsatt mannsdominans i forlagsbransjen, noe hun tror kan bidra til å presse folk til å lese tunge titler som noen har vurdert som de mest prestisjefylte.

– Det er like viktig å komme i gang og lese gode romaner som er lette å få grep på, mener Leborg.

- Relativt sett leser menn mer fagliteratur, derfor tror vi denne klubben vil tiltrekke seg flere menn, sier Knut Gørvell, direktør for Bokklubben Fakta

Tradisjonelle mannlige kategorier

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen vet at det i dag, kommersielt sett, er gunstig å tenke i nisjer.

– Men i det øyeblikket man tenker på menn og kvinner som separate nisjer, så synes jeg det er høyst problematisk.

Det er kvinnene som kommer best ut av en slik nisjedeling, forteller Lorentzen.

– Man har lært at også kommersielt er kvinner moderne, og derfor gir man et veldig bredt tilbud til kvinner. Det ser man i en rekke sammenhenger, at kvinner får et mye større kvalitetstilbud. Men når man skal tenke menn, da tenker man på helt tradisjonelle såkalte mannlige kategorier; spenning, action, jakt og fiske.

 • Les flere saker fra NRK Kulturnytt her .

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK