Hopp til innhold

Stadig mer kjønnsdelt bokverden

Stadig flere aktører i bokbransjen mener bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer best for.

Bøker bør merkes med hvilket kjønn de passer for, mener stadig flere aktører i bokbransjen
Foto: Michèle Constantini / 6PA/MAXPPP

Signe Thoresen og biblioteksjef Mariann Schjeide

ÅLESUND: Avdelingsleder Signe Thoresen og bibliotekssjef Mariann Schjeide.

Foto: Aina Rødal / NRK

I Ålesund har biblioteket gått til det skritt å sette fram fotball-, bil- og fiskebøker i en egen avdeling kalt «Mest for menn».

– Det som er intensjonen vår, er at vi skal dele opp samlingen litt, forteller avdelingsleder Signe Thoresen som bedyrer at avdelingen er åpen for for alle.

Likevel har ikke reaksjonene uteblitt.

Nytt kvinneforlag

Manneavdelingen i Ålesund får full støtte av Christine Leborg i nystartede Silke Forlag, som mandag ble lanserte som Norges første forlag beregnet kun for kvinner.

– Vi satser på å underholde og å opplyse kvinner. Vi våger da å si at kvinner leser flest bøker, snakker om og er levende opptatt av bøker.

Ifølge Leborg er det fortsatt mannsdominans i forlagsbransjen, noe hun tror kan bidra til å presse folk til å lese tunge titler som noen har vurdert som de mest prestisjefylte.

– Det er like viktig å komme i gang og lese gode romaner som er lette å få grep på, mener Leborg.

- Relativt sett leser menn mer fagliteratur, derfor tror vi denne klubben vil tiltrekke seg flere menn, sier Knut Gørvell, direktør for Bokklubben Fakta

Tradisjonelle mannlige kategorier

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen vet at det i dag, kommersielt sett, er gunstig å tenke i nisjer.

– Men i det øyeblikket man tenker på menn og kvinner som separate nisjer, så synes jeg det er høyst problematisk.

Det er kvinnene som kommer best ut av en slik nisjedeling, forteller Lorentzen.

– Man har lært at også kommersielt er kvinner moderne, og derfor gir man et veldig bredt tilbud til kvinner. Det ser man i en rekke sammenhenger, at kvinner får et mye større kvalitetstilbud. Men når man skal tenke menn, da tenker man på helt tradisjonelle såkalte mannlige kategorier; spenning, action, jakt og fiske.

 • Les flere saker fra NRK Kulturnytt her .

Kulturstrøm

 • ChatGPT blir betalingstjeneste

  Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

  Tekstroboten har på kort tid blitt svært populær. Både selskap og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

  Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig. (NTB)

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw