Hopp til innhold

Stadig færre vil bli kunst- og håndverkslærere

Bare fire studenter begynte på faglærerutdanningen for kunst og håndverk ved Høgskolen i Sørøst-Norge i høst. Regjeringens karakterkrav får skylden for den kraftige nedgangen i søkertall.

Håndarbeid, illustrasjonsbilde

MANGLER FAGLÆRERE: Stadig færre vil bli lærere i kunst og håndverk. 44 prosent av dem som underviser i faget har ikke fagkompetanse, viser tall fra SSB. Illustrasjonsfoto.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Vi må tenke på nytt på hvordan vi skal få studenter. I år er det fire studenter som har begynt, sier Jostein Sandven, instituttleder ved institutt for forming og formgivning ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

De siste 15 årene har stadig færre ønsket å utdanne seg til kunst- og håndverkslærere.

Ifølge Sandven ble fallet i søkertall mye brattere for to år siden, da regjeringen innførte karakterkrav i matte og norsk.

Økt behov for kunstlærere

Men samtidig som søkertallene synker, så øker behovet for kunst- og håndverkslærere i grunnskolen.

– Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 44 prosent av dem som underviser i faget ikke har fordypning, sier Liv Klakegg Dahlin, studieveileder ved kunst og håndverksutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Dahlin mener det har gått kraftig nedover med håndverkskunnskapene i skolen.

– Vi ser at nye studenter aldri har tredd trå i en symaskin, de kan ikke strikke eller behandle en sag, sier Dahlin.

– Kan svekke Norge

Dag Oppen Berntsen

BEKYMRET: Dag Oppen Berntsen i Forskningsrådet mener at norsk innovasjon kan bli skadelidende om det ikke satses mer på kunst og håndverk.

Foto: Per Foss / NRK

Dag Oppen Berntsen i Forskningsrådet mener at utviklingen kan svekke Norge som innovasjonsland.

– Man må forstå at det er en sammenheng mellom håndverk og det å drive med innovasjon på teknologisk høyt nivå, sier Berntsen.

I dag er det bare to gjenværende faglærerutdanninger for lærer i kunst og håndverk i Norge. I Volda la de ned utdanningen for to år siden fordi de ikke fikk nok søkere.

Aud Folkestad, dekan ved Høgskolen i Volda, mener kunnskapsdepartementet har vist liten forståelse for at kunst og håndverk er viktige fag.

– Når jeg har stilt direkte spørsmål til politisk ledelse om de er bekymret, så sier de at de ikke er det. De sier at de må gjøre det viktigste først, og det er norsk, engelsk og matte, sier Folkestad.

Hun mener at retorikken fra regjeringshold går på at norsk, engelsk og matte er viktigst, og får støtte fra Sandven.

– Høyre må ta ansvar for den skolepolitikken de driver. Jeg synes det er ille at de ikke ville være i dialog med oss da forskriften til faglærerutdanningen ble skrevet. Det får de ta selvkritikk på, sier han.

– Det skal være høye krav

Bjørn Haugstad, statssekretær for Høyre, er ikke enig i kritikken.

– Det skal være høye krav for å bli lærer i norsk skole, det må også gjelde disse lærerutdanningene, sier Haugstad.

Bjørn Haugstad

VIL HA HØYE KRAV: – Det skal være høye krav for å bli lærer i norsk skole, sier Bjørn Haugstad, statssekretær for Høyre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Men stemmer det at Høyre vil styrke kunst- og håndverksfaget i grunnskolen?

– Det stemmer i høyeste grad. De fagene er viktige for å bidra til entreprenørskap og innovasjon, og er derfor viktige bidrag for eksempel i omstilling i norsk økonomi.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.