Hopp til innhold

Stadig bedre verden

Det gjør noe med mennesker, og jeg er ikke noe unntak, sier Jan Egeland. Årene i FN var en tid der han var på reisefot 200 dager i året til områder preget av konflikter, nød og elendighet.

Jan Egeland
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Jeg har mange ganger selv stilt meg spørsmålet om hvor mye bedre verden er blitt etter tusenårsskiftet og funnet fram til følgende svar: For 1/3 av verdens befolkning inkludert oss selv er verden blitt bedre, for 1/3 er den blitt litt bedre og for den siste tredjedelen er den uendret eller dårligere.

Det er denne tredjedelen som i utgangspunktet også har det mest desperat, sier sølvsupergjesten i NRK P1 på lille julaften, søndag 23. desember, Jan Egeland.

I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, innrømmer Egeland at han ofte tenker på om han kunne gjort ting annerledes og bedre i alle de år han arbeidet med internasjonalt humanitært arbeid og nødhjelp både gjennom Røde Kors, politiske kanaler og som FNs visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator.

- Skuffelsen er stor over at vi ikke har klart å beskytte sivilbefolkningen i områder der det fortsatt er krig som for eksempel i Dafur og i store deler av Øst-Kongo. Det gjenstår mye som må gjøres for vi får skapt fred raskere.

Verdens samvittighet
Etter å ha arbeidet med lidelser og nød i 32 år har 50 år gamle Jan Egeland fra 1. september i år vært direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Overgangen fra tre år som visegeneralsekretær i FN og leder for organisasjonens humanitære arbeid er også begrunnet ut fra private ønsker. Årene i FN var en tid der han var på reisefot 200 dager i året til områder preget av konflikter, nød og elendighet.

- Slikt gjør noe med mennesker, og jeg er ikke noe unntak, sier Egeland som av internasjonale magasiner er omtalt som ”verdens samvittighet”. En heder av et helt annet slag er utnevnelsen til ”Årets Peer Gynt” i 2005!

- Jeg håper at jeg ikke har så mange likhetstrekk med denne Ibsen-skikkelsen, bortsett da kanskje fra utferdstrang og reisevirksomhet. Det har jeg i alle fall hatt.

Fra tenor til bass
Jan Egeland var 8 år gammel da han ble medlem av Ungdommens Røde Kors. 10 år senere ble han gjennom Amnesty engasjert i internasjonalt arbeid. I studietiden arbeidet han også for denne organisasjonen og sier selv at han var lite til stede på Blindern bortsett fra eksamensdagene.

I ungdomsårene i Stavanger spilte han håndball i tre forskjellige klubber i Stavanger og sang i Stavanger Domkor.

- Stemmeskiftet betød at den tidligere tenoren i meg ble til bass, sier Egeland som i vennelag gjerne drar en vise.

Jan Egeland
Foto: EUAN DENHOLM / SCANPIX

NRK P1 Sølvsuper søndag 23. desember 2007 kl. 07:03.

Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.