NRK Meny
Normal

Stabell: – Feil å invitere Jensen til Krimfestivalen

Eirik Jensen skal åpne Krimfestivalen på torsdag, noe Harald Stabell syns er galt. Lederen for festivalen går langt i å bekrefte at etterforskningen gjør Jensen mer interessant.

Advokat Harald Stabell

KRITISK: Harald Stabell mener det er galt å invitere Jensen til Krimfestivalen fordi han er siktet i en pågående politietterforskning.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Den årlige litteraturfestivalen åpner i Oslo på torsdag og et av de første arrangementene på plakaten er et intervju med den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen, som også er siktet for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Jensen skal i intervjuet snakke om sin selvbiografi «På innsiden. Historien om mitt politiliv», hvor han i ett av kapitlene skriver om sitt forhold til en kriminell informant han kaller «Henrik».

Dette skal være et dekknavn på investoren Gjermund Cappelen, som er en sentral del av etterforskningen mot Jensen (se faktaboks).

Selv om Harald Stabell understreker at politimannen ikke er tiltalt eller domfelt for noe, mener advokaten det blir galt å la Jensen snakke om en pågående etterforskning.

– Man skal ikke tjene på å ha begått straffbare handlinger ved å bli mer kjent eller populær. Det er feil.

Tror siktelsen gjør Jensen lukrativ

Stabell tror siktelsen og den pågående etterforskningen av Jensen gjør han mer interessant for festivalen.

– Forleggerbransjen er ute etter noen som selger og siktede er i dette tilfellet i en situasjon som gjør han mer interessant nå enn han var før siktelsen.

Sjefen for Krimfestivalen, Knut Gørvell, syns ikke det er kritikkverdig å gi Jensen taletid.

– Vi syns det er fint at han får sin versjon frem. Han er foreløpig ikke tiltalt og det er derfor helt kurant sak fra vår side.

Knut Gørvell

UENIG: Knut Gørvell mener det ikke er galt å invitere Jensen til festivalen fordi han ikke er tiltalt.

Foto: Petter Sommer / NRK

Syns det er et scoop

Kagge forlag begynte arbeidet med boken før politiet siktet Jensen før korrupsjon, og Gørvell mener politimannen ville vært en interessant gjest uten siktelsen. Han innrømmer likevel at den pågående etterforskningen gir intervjuet med Jensen økt publikumsappell.

– Mange vil høre om han er uskyldig eller ikke, og derfor er det en enorm interesse tror vi.

– Det er klart det er gøy med noe som er litt annerledes, og den beskrivelsen passer han. Media er jo hysterisk interessert i denne saken, så sånn sett syns vi det er et scoop.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).