NRK Meny
Normal

St. Patrick's Day uten bakkekontakt

Irsk folkedans, parader og fulle seidler preger feiringen av Irlands nasjonaldag. Men "Riverdance" med god fremdrift er for de i god form!

Sound-Irish dance factory

Åse Kristine, Anne, Hilde og Cathrine klar for dans.

Foto: Pål Thoresen / NRK

St. Patrick er irenes skytsengel. Han var biskop, opprinnelig født i Wales på 300-tallet, men 14 år gammel ble han kidnappet av sjørøvere og solgt som trell til en høvding på Irland.

Han fikk tidlig interesse for misjon, og opprettet bispedømmer over en lav riverdance-sko. Siden gjorde Patrick seg bemerket med å forvise alle slanger fra den grønne øya, noe befolkningen nyter godt av den dag i dag.

Si det med dans

Sound-Irish Dance Factory hører hjemme i en bakgård i Oslo sentrum. Der møtes elever under Hilde Juuls kyndige ledelse for å lære irsk folkedans. Jeg fikk tilløp til hold bare ved å forsere trappene opp til danseskolen, der Hilde sto klar med riverdance-skoene.

(saken fortsetter under bildet)

riverdance

Hilde Juul med en livredd Nitime-reporter.

Foto: Pål Thoresen / NRK

- Høyre fot foran den venstre, sa Hilde. Så dundret toner fra Irland ut av høyttalerne.

Irsk musikk er grei sånn, det er svært kort vei fra vers til refreng, så høy sang kan redde det meste. Men ikke meg!

Åse Katrine, Anne og Cathrine er elever på skolen - og lo høyt der jeg hjelpeløs kastet meg ut i en dans. Det minnet mest om en person som får elektriske støt.

Ikke bare Riverdance

Det finnes flere typer irsk folkedans enn den kjente "Riverdance". Jig, reel, slipjig, hornpipe, ceilidh og set dances er sikkert flotte danser alle sammen, men det hjalp ikke meg, dessverre.

- Alle kan lære, sa Hilde Juul før vi startet, etterpå modererte hun seg noe...