Spurte norsk næringsliv om bokmesse-hjelp – fikk 1,5 millioner kroner

Lederen av kulturkomiteen på Stortinget sier hun hadde forventet mer av det norske næringslivet.

Høyres landsmøte.

Kristin Ørmen Johnsen mener det norske næringslivet «bør kjenne sin besøkelsestid», og støtte mer enn sport.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I år var Norge gjesteland under bokmessen i Frankfurt. Satsingen hadde et budsjett på omtrent 50 millioner kroner.

Ifølge en oversikt fra NORLA, som hadde ansvaret for Norges tilstedeværelse på messa, kom 1,5 millioner kroner fra næringslivet. Resten kom fra staten, forlagsbransjen og ulike stiftelser.

– Jeg hadde forventet å se at flere fra norsk næringsliv var med å støtte opp om den kreative næringen som bokbransjen og forfattere representerer, sier Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av kulturkomiteen på Stortinget.

Hun mener det norske næringslivet er gode til å støtte sportslige aktiviteter.

– Men vi har også kunstneriske aktiviteter som er på høyde med det beste vi ser innen skiskyting eller hopp. Så her bør de kjenne sin besøkelses tid, legger hun til.

– Skuffet over at flere ikke bidro

Hvorfor er det så viktig at næringslivet bidrar til en bokmesse i Tyskland?

– Fordi Europa er urolig og jeg tror handelspartnere som nå er i EU og særlig Norge i EØS-området, da er det viktig med gode relasjoner og gode forbindelser. Tyskland er Norges viktigste handelspartner, svarer hun.

Det var mer enn 302.000 besøkende innom bokmessa i år, og ifølge tall NORLA har fått av bokmessa i Frankfurt så var omtrent en tredjedel av disse innom gjestepaviljongen i løpet av messedagene.

Crown Princess Mette-Marit of Norway addresses the opening of the Frankfurt Book Fair

Kronprinsesse Mette-Marit talte på åpningen av bokmessen i Frankfurt.

Foto: Frank Rumpenhorst / AFP

Thon Hotels bidro med 1,3 millioner kroner til satsingen, og konserndirektør Morten Thorvaldsen mener at flere burde bidratt.

– Jeg er litt skuffet over at ikke flere kommersielle aktører benytter sjansen til å være til stede på denne store messa i Frankfurt, og vise at vi er et land som er opptatt av både litteratur, kultur og opplevelser generelt sett, sier han.

– Ville trolig ikke passet inn

Johnsen trekker frem selskaper som Statkraft og Telenor som eksempler hun skulle ønsket engasjerte seg.

Telenor svarer at deres sponsorstrategi som omfatter kultur, idrett og samfunnsorienterte formål.

– Vi kan ikke se å ha mottatt noe henvendelse i denne saken, men sett opp mot vår strategi på området, samt våre nåværende engasjementer, ville trolig dette ikke passet inn i dag, legger kommunikasjonssjef Hanne Knudsen til.

Statkraft på sin side konsentrerer sine sponsorater rundt Norges Røde Kors, WWF Norge og Klimahuset, opplyser pressekontakt Lars Magnus Günther.

Kulturstrøm

  • – Både trist og forrykende

    – Å lese Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi føles litt som å ramle ut på en tre dagers rangel. Man trenger noen timer for å bli edru, og for skjønne hva man har vært med på. Noe har vært ellevilt. Annet har bare vært tomt og trist, skriver NRKs litteraturkritiker Knut Hoem.

  • Gervais tilbake til Golden Globe

    Den britiske komikeren, regissøren og skuespilleren Ricky Gervais skal lede neste års Golden Globe-utdeling – for femte gang. Golden Globe 2020 blir holdt på Beverly Hilton Hotel i Los Angeles 5. januar neste år. Utdelingen blir den 77. i rekken (NTB).

    Ricky Gervais ankommer Golden Globe Awards
    Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters