Hopp til innhold

- Sprikende partimålinger forvirrer

Valganalytiker mener politiske meningsmålinger spriker altfor mye.

Meningsmålinger forvirrer mer enn de opplyser, mener valgforsker

I mai måned fikk Frp både 20,6, 27,4 og 27, 7 prosent oppslutning på meningsmåligene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Velgerne forvirres i stedet for å opplyses av sprikende meningsmålinger, viser en oversikt statsviter Svein Tore Marthinsen har satt sammen for tidsskriftet Minerva.

- Sprikende er ofte så store at de også er utenfor feilmarginene, så da er det ett eller annet med metodene sannsynligvis. Det er sikkert forvirrende for lesere å lese at for eksempel Venstre ligger på tre til fire prosent en dag, og åtte til ni prosent neste dag på en annen måling, sier han til NRK, og legger til at det blir nærmest latterlig.

Mens NRK bruker analyseselskapet NorStat og TV 2 Gallup, bruker VG Infact og Dagbladet Synovate. I alt er det rundt 10 analyseselskaper som leverer politiske meningsmålinger til de største mediene.

Utvalgsundersøkelser

- Det jeg tror er viktig å tenke på når man leser politiske meningsmålinger og resultater fra dem, er at samtlige er utvalgsundersøkelser, og at det er beheftet usikkerhet med slike utvalgsundersøkelser, sier Håkon Kavli, avdelingsleder i Synovates politikk- og samfunnsavdeling.

Særlig i mai måned hadde analyseselskapene spesielt vanskelig for å bli enige om velgeroppslutningen til Frp, Venstre og SV.

I Synovates maimålig gjort for Dagbladet, fikk for eksempel Frp "bare" 20, 6 prosent oppslutning. I BTs målig foretatt av Sentio Research fikk partiet derimot 27,4 prosent.

Flere årsaker til sprik

Kavli poengterer at de politiske meningsmålingene gjerne tas opp i løpet av tre til fire dager, og ikke hele måneden. Det kan føre til forskjeller sier han.

- Det er lett å tenke seg at det blir forskjeller når det er avstand tidspunktet for datainnsamlingstidpunkt mellom de ulike målingene.

Han sier det også kan forekomme sprikende resultat selv om målingene skulle være foretatt samtidig.

- Om de er tatt opp samtidig, må man spørre om det er benyttet samme datainnsamlingsmetode, om det er gjort telefonintervjuer eller blitt gjort over internett, og om samme vektmodeller er blitt brukt.

- Alle disse tingene kan føre til forskjeller likevel, sier Kavli.

Partibarometer mai 2009

Slik så NRKs partibarometer for mai 2009 ut.

Foto: Grafisk, NRK: Marius Lubbe

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.