Hopp til innhold

- Sprikende partimålinger forvirrer

Valganalytiker mener politiske meningsmålinger spriker altfor mye.

Meningsmålinger forvirrer mer enn de opplyser, mener valgforsker

I mai måned fikk Frp både 20,6, 27,4 og 27, 7 prosent oppslutning på meningsmåligene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Velgerne forvirres i stedet for å opplyses av sprikende meningsmålinger, viser en oversikt statsviter Svein Tore Marthinsen har satt sammen for tidsskriftet Minerva.

- Sprikende er ofte så store at de også er utenfor feilmarginene, så da er det ett eller annet med metodene sannsynligvis. Det er sikkert forvirrende for lesere å lese at for eksempel Venstre ligger på tre til fire prosent en dag, og åtte til ni prosent neste dag på en annen måling, sier han til NRK, og legger til at det blir nærmest latterlig.

Mens NRK bruker analyseselskapet NorStat og TV 2 Gallup, bruker VG Infact og Dagbladet Synovate. I alt er det rundt 10 analyseselskaper som leverer politiske meningsmålinger til de største mediene.

Utvalgsundersøkelser

- Det jeg tror er viktig å tenke på når man leser politiske meningsmålinger og resultater fra dem, er at samtlige er utvalgsundersøkelser, og at det er beheftet usikkerhet med slike utvalgsundersøkelser, sier Håkon Kavli, avdelingsleder i Synovates politikk- og samfunnsavdeling.

Særlig i mai måned hadde analyseselskapene spesielt vanskelig for å bli enige om velgeroppslutningen til Frp, Venstre og SV.

I Synovates maimålig gjort for Dagbladet, fikk for eksempel Frp "bare" 20, 6 prosent oppslutning. I BTs målig foretatt av Sentio Research fikk partiet derimot 27,4 prosent.

Flere årsaker til sprik

Kavli poengterer at de politiske meningsmålingene gjerne tas opp i løpet av tre til fire dager, og ikke hele måneden. Det kan føre til forskjeller sier han.

- Det er lett å tenke seg at det blir forskjeller når det er avstand tidspunktet for datainnsamlingstidpunkt mellom de ulike målingene.

Han sier det også kan forekomme sprikende resultat selv om målingene skulle være foretatt samtidig.

- Om de er tatt opp samtidig, må man spørre om det er benyttet samme datainnsamlingsmetode, om det er gjort telefonintervjuer eller blitt gjort over internett, og om samme vektmodeller er blitt brukt.

- Alle disse tingene kan føre til forskjeller likevel, sier Kavli.

Partibarometer mai 2009

Slik så NRKs partibarometer for mai 2009 ut.

Foto: Grafisk, NRK: Marius Lubbe

Kulturstrøm

  • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

    Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

    Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

    Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

    Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

    (©NTB)

  • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

    Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

    Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

    I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

    Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

    Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
    Foto: Ashley Landis / AP