Sprer manuset til islamkritisk film

En trailer fra den islamkritiske filmen Innocence of Muslims har ført til voldsomme demonstrasjoner og opptøyer. Nå er filmmanuset publisert, men en norsk midtøstenhistoriker tror ikke det vil bety noe fra eller til.

Protester i Tunisia

Filmen Innocence of Muslims har ført til voldelige demonstrasjoner flere steder, som her i Tunisia.

Foto: KHALIL / Afp

Nettstedet Gawker har publisert manuset til den antiislamske filmen Innocence of Muslims.

Filmen fremstiller profeten Muhammed som en nådeløs drapsmann og barnemishandler, og har skapt opptøyer i flere land.

Les også: Titusenvis marsjerte mot Muhammed-film i Beirut

Det 105 siders lange manuset er et utkast fra 2009. Filmen ble da kalt «Desert Warrior», som også var tittelen da filmopptakene startet sommeren 2011.

I manuset slakter hovedpersonen George alle som snakker stygt om ham, og finner til stadighet på nye religiøse lover.

– Vi skal angripe handelskaravanene, drepe mennene og ta kvinnene til fange, og glem ikke å ta barna til jødene og de vantro, selg dem som slaver. For pengene skal vi kjøpe flere våpen og hester, sier han i manuset.

I en sceneanvisning heter det: «Endelig sitter George med et sverd mellom beina, omtrent som Osama bin Laden.»

Etter at en 14 minutters trailer fra Youtube i oversatt form ble vist på en egyptisk tv-stasjon, har det vært opptøyer i en rekke arabiske land. Minst ti personer er drept, blant annet i Libya, Tunisia og Egypt.

Tror protestene er på retur

Knut S. Vikør, professor i Midtausten-historie ved UiB

Professor Knut S. Vikør tror ikke offentliggjøringen av manuset vil bety noe særlig fra eller til.

Foto: UiB

– Protestene har vært rettet mot filmen, eller den delen av filmen som er lagt ut på nettstedet Youtube. Det er den raseriet har dreid seg om. Derfor tror jeg ikke offentliggjøringen av manuset vil spille noen særlig rolle, sier Knut S. Vikør.

Han er professor i midtøstenhistorie ved Universitet i Bergen.

Professor Vikør sier at man har regnet med at demonstrasjonene ville avta etter markeringene i forbindelse med fredagsbønnen i muslimske land sist fredag, og at det ser ut til å holde stikk.

– Protestene har vært bedre organiserte og voldsommere noen steder enn andre, og det kan fortsatt hende at vi får se mobilisering lokalt, sier han.

Les også: Vil demonstrere i Oslo

Vikør ser ikke bort fra at onsdagens offentliggjøring av nedsettende tegninger av profeten Mohammed i et fransk satireblad kan ha kraft i seg til å skape nye opptøyer.

– Likevel er det grunn til å tro at tegningene oppfattes som en del av «den samme pakken» som filmen, og at protestene ikke vil få samme omfang.

Les også: Frankrike stenger ambassadar etter nye Muhammed-teikningar

Det har vært en rekke uklarheter rundt filmen Innocence of Muslims, blant annet hvem som skrev det og når det ble skrevet. ABC skrev at Nakoula Basseley Nakoula skrev manuset mens han sonet en 21 måneder lang bedrageridom i 2010–2011.

Det stemmer dårlig overens med at manuset som nå er blitt offentliggjort skal ha blitt skrevet i 2009.

Les også: Libya: – 50 pågrepet for konsulatangrepet

Spekulasjoner

Andre har spekulert på om filmen i det hele tatt eksisterer. På Youtube ligger er en 14 minutter lang trailer gjort tilgjengelig, men det skal kun være et titall mennesker som har sett hele filmen.

Sam Basel er kreditert som manusforfatter. Den koptiske filmskaperen Nakoula Basseley Nakoula skal tidligere ha brukt «Sam Bacile» som pseudonym.

Ifølge Time ble manuset basert på et 20-siders lang kladd som Nakoula ga til en ghostwriter.

Den høyreorienterte, kristine aktivisten Steve Klein har også uttalt at han har arbeidet med manuset. Han er tidligere marinesoldat og har etablert flere fundamentalistiske kristne grupper i USA.

Les også: Nygaard tror film-uro kan føre noe godt med seg

George, ikke Muhammed

Flere av skuespillerne i filmen har tatt avstand fra det endelige produktet. De har også hevdet at filmen ble dubbet i etterkant og tilføyd navnet Muhammed.

I manuset som nå er lekket kommer det frem at hovedpersonen går under navnet George, ikke Muhammed.

Lily Dionne, som var helt fersk i Hollywood da hun fikk en rolle i filmen, sier til CNN at hun møtte opp på audition etter å ha sett en annonse for en film med tittelen «Desert Warrior».

Ifølge Dionne het hovedpersonen i filmen George.

– Vi lurte på hva som var poenget med det. De sa hele tiden George, og vi spurte: «Dette er Midtøsten for 2000 år siden. Hvem er George?» uttalte skuespilleren til CNN.

Les: – Trodde ingen skulle se filmen

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)