Sprer manuset til islamkritisk film

En trailer fra den islamkritiske filmen Innocence of Muslims har ført til voldsomme demonstrasjoner og opptøyer. Nå er filmmanuset publisert, men en norsk midtøstenhistoriker tror ikke det vil bety noe fra eller til.

Protester i Tunisia

Filmen Innocence of Muslims har ført til voldelige demonstrasjoner flere steder, som her i Tunisia.

Foto: KHALIL / Afp

Nettstedet Gawker har publisert manuset til den antiislamske filmen Innocence of Muslims.

Filmen fremstiller profeten Muhammed som en nådeløs drapsmann og barnemishandler, og har skapt opptøyer i flere land.

Les også: Titusenvis marsjerte mot Muhammed-film i Beirut

Det 105 siders lange manuset er et utkast fra 2009. Filmen ble da kalt «Desert Warrior», som også var tittelen da filmopptakene startet sommeren 2011.

I manuset slakter hovedpersonen George alle som snakker stygt om ham, og finner til stadighet på nye religiøse lover.

– Vi skal angripe handelskaravanene, drepe mennene og ta kvinnene til fange, og glem ikke å ta barna til jødene og de vantro, selg dem som slaver. For pengene skal vi kjøpe flere våpen og hester, sier han i manuset.

I en sceneanvisning heter det: «Endelig sitter George med et sverd mellom beina, omtrent som Osama bin Laden.»

Etter at en 14 minutters trailer fra Youtube i oversatt form ble vist på en egyptisk tv-stasjon, har det vært opptøyer i en rekke arabiske land. Minst ti personer er drept, blant annet i Libya, Tunisia og Egypt.

Tror protestene er på retur

Knut S. Vikør, professor i Midtausten-historie ved UiB

Professor Knut S. Vikør tror ikke offentliggjøringen av manuset vil bety noe særlig fra eller til.

Foto: UiB

– Protestene har vært rettet mot filmen, eller den delen av filmen som er lagt ut på nettstedet Youtube. Det er den raseriet har dreid seg om. Derfor tror jeg ikke offentliggjøringen av manuset vil spille noen særlig rolle, sier Knut S. Vikør.

Han er professor i midtøstenhistorie ved Universitet i Bergen.

Professor Vikør sier at man har regnet med at demonstrasjonene ville avta etter markeringene i forbindelse med fredagsbønnen i muslimske land sist fredag, og at det ser ut til å holde stikk.

– Protestene har vært bedre organiserte og voldsommere noen steder enn andre, og det kan fortsatt hende at vi får se mobilisering lokalt, sier han.

Les også: Vil demonstrere i Oslo

Vikør ser ikke bort fra at onsdagens offentliggjøring av nedsettende tegninger av profeten Mohammed i et fransk satireblad kan ha kraft i seg til å skape nye opptøyer.

– Likevel er det grunn til å tro at tegningene oppfattes som en del av «den samme pakken» som filmen, og at protestene ikke vil få samme omfang.

Les også: Frankrike stenger ambassadar etter nye Muhammed-teikningar

Det har vært en rekke uklarheter rundt filmen Innocence of Muslims, blant annet hvem som skrev det og når det ble skrevet. ABC skrev at Nakoula Basseley Nakoula skrev manuset mens han sonet en 21 måneder lang bedrageridom i 2010–2011.

Det stemmer dårlig overens med at manuset som nå er blitt offentliggjort skal ha blitt skrevet i 2009.

Les også: Libya: – 50 pågrepet for konsulatangrepet

Spekulasjoner

Andre har spekulert på om filmen i det hele tatt eksisterer. På Youtube ligger er en 14 minutter lang trailer gjort tilgjengelig, men det skal kun være et titall mennesker som har sett hele filmen.

Sam Basel er kreditert som manusforfatter. Den koptiske filmskaperen Nakoula Basseley Nakoula skal tidligere ha brukt «Sam Bacile» som pseudonym.

Ifølge Time ble manuset basert på et 20-siders lang kladd som Nakoula ga til en ghostwriter.

Den høyreorienterte, kristine aktivisten Steve Klein har også uttalt at han har arbeidet med manuset. Han er tidligere marinesoldat og har etablert flere fundamentalistiske kristne grupper i USA.

Les også: Nygaard tror film-uro kan føre noe godt med seg

George, ikke Muhammed

Flere av skuespillerne i filmen har tatt avstand fra det endelige produktet. De har også hevdet at filmen ble dubbet i etterkant og tilføyd navnet Muhammed.

I manuset som nå er lekket kommer det frem at hovedpersonen går under navnet George, ikke Muhammed.

Lily Dionne, som var helt fersk i Hollywood da hun fikk en rolle i filmen, sier til CNN at hun møtte opp på audition etter å ha sett en annonse for en film med tittelen «Desert Warrior».

Ifølge Dionne het hovedpersonen i filmen George.

– Vi lurte på hva som var poenget med det. De sa hele tiden George, og vi spurte: «Dette er Midtøsten for 2000 år siden. Hvem er George?» uttalte skuespilleren til CNN.

Les: – Trodde ingen skulle se filmen

Kulturstrøm

 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK
 • Geelmuyden går av som toppsjef

  Hans Geelmuyden sluttar som toppsjef i PR- og kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese, melder Dagens Næringsliv. Han fortset som styreleiar i selskapet.

  Hans Geelmuyden
  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix