Spraymalte hatmeldinger foran Twitters kontorer

Da Twitter ikke slettet hatefulle twittermeldinger kunstneren Shahak Shapira hadde mottatt, tok han saken i egne hender.

GERMANY-ART/

En mann tar bilde av de spraymalte hatmeldingene kunstneren Shahak Shapira har mottatt på Twitter.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Etter at den tysk-israelske kunstneren Shahak Shapira hadde meldt inn 300 mottatte hatmeldinger til Twitter og bare fått svar på ni av dem, fikk han nok.

Twittermeldinger som blant annet inneholdt utsagn som «Tyskland trenger en endelig løsning på islam» og «La oss gasse jødene» ble stående til tross for at det var brudd på det sosiale nettverkets retningslinjer.

Sprayet de på bakken med sjablonger

I en video på YouTube viste den tysk-israelske kunstneren og andre aktivister hvordan de bruker sjablonger av de grove twittermeldingene til å spraymale meldingene på gata foran hovedkvarteret til Twitter i Hamburg.

– Jeg valgte noen twittermeldinger de ikke slettet og tok turen til Hamburg for å plassere de foran kontoret, forteller Shapira. Prosjektet har fått tittelen «#HeyTwitter».

Det hatefulle språket er spesielt følsomt i Tyskland, etter måten nazistiske forbrytelser har formet historien til landet.

GERMANY-ART/

Her poserer en gutt med en av meldingene. Prosjektet «#HeyTwitter» skal få Twitter til å fjerne hatefulle meldinger på det sosiale nettverket.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

En talsmann for Twitter uttalte seg til Reuters at selskapet ikke ville kommentere spesifikke meldinger av individuelle kontoer på grunn av personvern. Han sier de har håndhevet regelverket og at Twitter tar tak i ti ganger så mange fornærmede kontoinnehavere nå, sammenlignet med i fjor.

Mener Facebook er flinkere enn Twitter

Ifølge Shapira har Facebook vært bedre på å svare på forespørsler enn Twitter. De hadde fjernet 80 prosent av cirka 150 meldinger han hadde rapportert.

I de få anledningene Twitter hadde fjernet støtende twittermeldinger, sa Shapira at han aldri mottok noen form for rapportering om at det var gjort.

– Hvis Twitter tvinger meg til å se disse meldingene så burde de få se meldingene selv, sier Shapira i videoen som ble lagt ut mandag.

Kulturstrøm

 • Kommuniserte med Ferrante via epost

  Regissøren av «My Brilliant Friend», Saverio Constanzo, forteller at samarbeidet med den sagnomsuste forfatteren Elena Ferrante foregikk via epost. – Hun hadde synspunkter, men ville ikke påtvinge produksjonen noe, sier Constanzo, ifølge NTB. TV-serien ble spilt inn i Caserta, et stykke utenfor Napoli, hvor handlingen i Ferrantes bøker foregår. Der ble det bygget opp en kulisseby som skal stå når ytterligere tre bøker av pseudonymforfatteren Elena Ferrante skal filmatiseres. TV-serien, som får premiere på HBO Nordic 19. november, får gode anmeldelser i dag i Rolling Stone og The New York Times.

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm