NRK Meny
Normal

Spraymalte hatmeldinger foran Twitters kontorer

Da Twitter ikke slettet hatefulle twittermeldinger kunstneren Shahak Shapira hadde mottatt, tok han saken i egne hender.

GERMANY-ART/

En mann tar bilde av de spraymalte hatmeldingene kunstneren Shahak Shapira har mottatt på Twitter.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Etter at den tysk-israelske kunstneren Shahak Shapira hadde meldt inn 300 mottatte hatmeldinger til Twitter og bare fått svar på ni av dem, fikk han nok.

Twittermeldinger som blant annet inneholdt utsagn som «Tyskland trenger en endelig løsning på islam» og «La oss gasse jødene» ble stående til tross for at det var brudd på det sosiale nettverkets retningslinjer.

Sprayet de på bakken med sjablonger

I en video på YouTube viste den tysk-israelske kunstneren og andre aktivister hvordan de bruker sjablonger av de grove twittermeldingene til å spraymale meldingene på gata foran hovedkvarteret til Twitter i Hamburg.

– Jeg valgte noen twittermeldinger de ikke slettet og tok turen til Hamburg for å plassere de foran kontoret, forteller Shapira. Prosjektet har fått tittelen «#HeyTwitter».

Det hatefulle språket er spesielt følsomt i Tyskland, etter måten nazistiske forbrytelser har formet historien til landet.

GERMANY-ART/

Her poserer en gutt med en av meldingene. Prosjektet «#HeyTwitter» skal få Twitter til å fjerne hatefulle meldinger på det sosiale nettverket.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

En talsmann for Twitter uttalte seg til Reuters at selskapet ikke ville kommentere spesifikke meldinger av individuelle kontoer på grunn av personvern. Han sier de har håndhevet regelverket og at Twitter tar tak i ti ganger så mange fornærmede kontoinnehavere nå, sammenlignet med i fjor.

Mener Facebook er flinkere enn Twitter

Ifølge Shapira har Facebook vært bedre på å svare på forespørsler enn Twitter. De hadde fjernet 80 prosent av cirka 150 meldinger han hadde rapportert.

I de få anledningene Twitter hadde fjernet støtende twittermeldinger, sa Shapira at han aldri mottok noen form for rapportering om at det var gjort.

– Hvis Twitter tvinger meg til å se disse meldingene så burde de få se meldingene selv, sier Shapira i videoen som ble lagt ut mandag.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK