Hopp til innhold

Språkenes topp 10

Hva er verdens vakreste språk? Hva er verdens rareste språklyd? Og hva er verdens lengste ord?

Språkenes topp 10
Foto: Colour Box

Rolf Theil

Rolf Theil

Foto: UiO

Språkforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Rolf Theil harsatt opp en personlig ti på topp liste over verdens språk. Sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo presenterer han disse språkene og kommer med gode begrunnelser.

Serien kan du følge i Norgesglasset og Kveldsåpent, men hvis du ikke klarer å vente kan du høre hele serien her:

Ti på topp

Språkenes topp 10: Verdens rareste språklyd

Språkenes topp 10: Verdens høfligste

Språkenes topp 10: Verdens underligste

Språkenes topp 10: Verdens lengste ord

Språkenes topp 10: Verdens vakreste

Språkenes topp 10: Verdens vanskeligste

Språkenes topp 10: Verdens letteste

Språkenes topp 10: Verdens største

Språkenes topp 10: Verdens minste

Språkenes topp 10: Verdens viktigste

Kulturstrøm

 • Lizzo kommer til Norge for første gang

  Superstjernen Lizzo (34) spiller storkonsert i Oslo Spektrum den 17. februar. Det melder konsertarrangør Live Nation i en pressemelding.

  Besøket er en del av turneen «The Special Tour», etter albumet som nådde andreplass på Billboardlisten og ble det hittil høyeste plasserte albumet av en kvinnelig artist i 2022.

  Lizzo har de siste årene håvet inn musikkpriser og lovord for sine låter. Hun har nærmere 13 millioner følgere på Instagram og er, i tillegg til musikken, kjent for å fronte kroppspositivisme.

  Blant hennes mest kjente låter er «About Damn Time», som har toppet i hjemlandet USA og gått som en farsott på TikTok. Det nyeste albumet, «Special», ble sluppet tidligere i sommer.

  Lizzo
  Foto: Bryan Bedder / AFP
 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP