Spotify doblet nesten antallet brukere på ett år

Spotify letter på sløret og offentliggjør nye tall. De har vokst fra seks til ti millioner betalende brukere siden 2013. – Det lover godt for bransjen, mener forsker.

Music-Avicii Avicii

SVENSKTOPP I SPOTIFY: Den svenske DJen, artisten og produsenten Avicii har den mest spilte Spotifylåten noen sinne.

Foto: Amy Sussman / Ap

Svenske Spotify har vokst seg til å bli verdens største strømmetjeneste for musikk.

Daniel Ek, CEO & Co-Founder of Spotify

Spotify-gründer Daniel Ek holdt pressekonferanse i New York 11. desember om endringer i Spotify-tilbudet.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Spotify tilbyr både en betalt og en gratistjeneste, men har fått kritikk for den lave inntjeningsmuligheten tjenesten gir artistene. Artistene skal kun være sikret 0,024 kr per streamet låt, mens de mest spilte artistene sitter igjen med størst del av kaka.

Flere har hevdet at tjenesten trenger flere betalende brukere for at artistene skal tjene penger. I dag går Spotify ut med at de har fått fire millioner flere brukere på ett år.

Sist gang Spotify offentliggjorde tall var i mars 2013. Da hadde de seks millioner betalende brukere på verdensbasis og 24 millioner aktive brukere til sammen. Nå oppgir tjenesten at de ha 10 millioner betalende brukere, samt mer enn 40 millioner aktive brukere i 56 markeder verden over.

– Ti millioner betalende brukere er en viktig milepæl for både Spotify og musikkindustrien generelt. Vi styrker vår posisjon i den digitale musikkverdenen, og fortsetter å holde fokuset på å få hele verdens befolkning til å høre på mer musikk, sier Spotify-gründer Daniel Ek i en pressemelding.

– Gode nyheter

Daniel Nordgård, stipendiat ved fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder, leder for tiden et utvalg som skal se på inntjeningsmulighetene til artister i de nye strømmetjenestene. Han mener det er positivt at Spotify nå vokser internasjonalt.

– Det lover bra at flere er villige til å betale for strømming, men det spørs hvor veksten er for å si noe om inntjeningen for artister bedrer seg, sier Nordgård til NRK.no.

Spotify opplyser til NRK at de aldri går ut med informasjon om hvor veksten er størst.

Billboard.com skriver derimot at Spotify har fått tre millioner betalende amerikanske brukere siden de etablerte seg i USA i 2011. Nordgård mener det er ekstra positivt at tjenesten vokser i det amerikanske markedet.

– Det bør gjøres noen endringer i selve strømmemodellen for å gjøre fordelingen av penger bedre. Men det kommer ikke til å skje før strømmetjenestene har et bredere nedslagsfelt i det amerikanske markedet. Artistene tjener nok ikke særlig mer ved at Spotify vokser. Men med vekst i markedet er sjansen større for at de store plateselskapene går inn i diskusjonen om hvordan betalingen i tjenestene skal være, sier Nordgård til NRK.no.

«Wake Me Up» topper listene

Spotify avslører i dag også hvilke artister og låter som har vært de mest populære hos musikktjenesten siden starten:

 • Blant artistene er Eminem er den mest streamede artisten hos Spotify noensinne, mens Rihanna er den mest streamede kvinnelige artisten. David Guetta er den andre største mannlige artisten, mens Katy Perrys mange hitlåter gjør henne til den nest mest spilte kvinnelige artisten hos musikktjenesten.
 • «Wake Me Up» av Avicii er den mest streamede låten noensinne med mer enn 235 millioner avspillinger.
 • David Guetta er den mest fulgte artisten på Spotify med mer enn fem millioner følgere.
 • Spotifys «Top 100 Pop Tracks» var den mest streamede spillelisten, mens Clean Bandit feat. Jess Glynne med «Rather Be» var den mest spilte låten i offline-modus.
Rihanna

Rihanna er den kvinnen Spotify-brukerne helst lytter til.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Kulturstrøm

 • Sky News startar brexitfri kanal

  For å gi britane ei pause frå kaoset rundt brexit startar britiske Sky News ein kanal heilt utan nyheiter om brexit. Ei undersøking kanalen har gjort viser at mange er å lei brexit at dei har slutta å sjå på nyheitssendingar, skriv Dagens Nyheter.

 • Highasakite-konflikt avgjort

  Konflikten om hvem som har rettighetene til band-navnet har pågått i to og et halvt år. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt bandets frontfigur, Ingrid Helene Håvik, medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne, skriver VG.

  Highasakite
  Foto: Promo, Lasse Fløde
 • Levde i skjul

  Rapperen Kamelen holdt konserter mens han var på rømmen fra politiet, forteller Marcus Mosele til musikkprogrammet P3X. Som fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for unge.

  Slottsfjellfestivalen 2018
  Foto: Tom Øverlie