NRK Meny
Normal

Spørsmål og svar

Her finner du de vanligste spørsmålene og svarene knyttet til Urørt.

Så, hva i all verden er Urørt for noe?

Urørt er nettsted hvor nye norske artister kan dele musikken sin med andre.

Det er også en demokonkurranse for P3, hvor vi plukker ut låter vi liker og spiller dem på riksdekkende radio. Urørt sender to timer med ny norsk musikk hver onsdag.

I tillegg legger vi ut de blodferske musikkvideoene deres på nett. Vi samarbeider også med Zoom for å gi deg Zoom Urørt-turneen og Norwegian Wood om Urørt Underwood-scenen hvor uetablerte band får slippe til.

Hvert år kårer vi Årets Urørt som får 25.000 kroner (minst), turné, spillejobber og tonnevis med pr. Det er f.eks via Zoom Urørt og som finalister eller vinnere av tittelen Årets Urørt at artister som Sissy Wish, Surferosa, Heroes & Zeros, Side Brok, Ida Maria, 120 Days (ex The Beautiful People), Matias Tellez og Pony The Pirate for første gang har gjort seg virkelig bemerket på den norske, og etterhvert internasjonale musikkscenen.

Når kan jeg høre Urørt på radio?

Urørt heter radioprogrammet som spiller ny norsk musikk på P3. Hør Urørt på P3, hver onsdag fra kl 21-23. Mesteparten og all den nyeste musikken er hentet rett fra disse nettsidene.

Kan dere spille låta mi på radioen?

Javisst! Musikkprodusentene til P3 og Urørt hører gjennom alle låtene, og plukker ut de som passer på radio.

Hvis du haker av i sjekkboksen for 'ønsker vurdering for radiospilling' før du laster opp skjer dette automatisk, det er ikke nødvendig å sende oss en ekstra mail for å minne oss på det.

Med mindre du absolutt vil da, i så fall er adressen urort@nrk.no .

Hjelp, det står at bandet mitt ikke lenger finnes på Urørt!

Det går kjapt å fikse, bare send en mail til urort@nrk.no med bandnavnet, og ellers så mye info du kan klare å skrape sammen om mulige passord, brukerkontoer, etc. så skal vi plastre og lappe til alt blir fint igjen.

Gikk inn og lagde meg en profil, med bandnavn, og så fikk jeg beskjed om at jeg hadde registrert en brukerprofil. Når jeg så skulle lage bandprofil får jeg selvsagt beskjed om at navnet til bandet er brukt allerede. Hva gjør jeg?

Forskjellen på brukerprofil og artistprofil burde vært kommunisert bedre på registreringssida, dette skal vi fikse på!

Slik løser du det:

Logg inn, ta musa over, Admin i toppmenyen, og velg "Rediger bio, email, osv". Der kan du endre brukernavnet ditt, samt "Lenke til urørt". Dermed frigjør du disse.

Deretter kan du ta musa over Artistsider i toppmenyen, og velge Lag ny artistside.

Hvorfor får jeg ikke til å laste inn låtene mine?

1] Det kan være for stor trafikk på serveren, forsøk igjen senere.

2] Du har for treg internettforbindelse. Å laste opp låter i Urørt krever at du har dobbel ISDN eller raskere.

3] Låtene som lastes opp må være i mp3 format, ikke wma eller m4a. Du kan f.eks bruke gratisprogrammet Switch for å konvertere, dersom det er nødvendig. Mer om hvordan kan du lese HER. .

4] Filene kan ikke være større enn 10mb. Hvis den er for stor må du prøve å minske bitraten (oppløsningen) på mp3filen, og dermed størrelsen.

5] Noen har rapportert problemer med visse nettlesere. De fleste har fått det til ved å bruke Firefox.

Låten kommer fremdeles ikke opp og jeg får feilmeldinger! Aaargh!

Skriptene til Urørt begynner å bli gamle og takler ikke alle varianter av id3 (som er en måte å lagre ting som låttittel, artistnavn, bilde av bandet osv i selve mp3-filen). Hvis noe skjærer seg kan problemet løses ved å få kontroll på hvilken versjon av id3 som er brukt for å sette denne infoen i mp3-filen før du laster opp. En kjapp måte å gjøre dette på er f.eks å dra låten inn i iTunes, høyreklikke på den, velge 'Konverter ID3-koder', og velge ID3-kodeversjon v1.0. Når du trykker 'OK' blir denne inforen lagret i mp3filen din og du kan forsøke å laste opp på nytt.

Urørt jobber med å oppdatere biblioteket vi bruker for å håndtere nyere id3-versjoner, så vi er på ballen.

Var alt dette mildt sagt uforståelig? Kjøp en sjokolade til han datafyren i klassen/på jobben/i judoklubben/e.l og få ham til å hjelpe deg. Eller send en mail til urort@nrk.no .

Kan jeg laste opp uendelig mange låter?

Ja faktisk, men det er slett ikke sikkert det er så smart, vi anbefaler å bare laste opp de beste låtene, og sjekke responsen på dem.

Uansett er det lurt å spre det litt utover, da øker sjansene for at folk oppdager akkurat din låt på siste-listene til Urørt.

Og husk at det ligger mye i det gamle ordtaket "kvalitet, ikke kvantitet".

Hvorfor spilles låta av i for høyt/lavt tempo, eller høres ut som ekkorn på speed?

Urørt sin nettbaserte avspiller er laget i Flash, som ikke takler alle samplerates like bra. I praksis medfører dette at du høres ut som en smurf/junkie. Når du lager mp3 av låta di må du sørge for at den er 16bit og med samplerate 44100hz, deretter laster du opp den nye versjonen og sletter den gamle.

Mister jeg lyttertallene når jeg sletter en låt for å laste opp en ny låt?

Ja det gjør du dessverre, og nei, det er ikke noe vi kan fikse. Hvis du syns det ser pinlig ut at en ny låt har 0 lytt og 0 nedlastinger, så kaller du den nye noe med (ny versjon),og lar den gamle versjonen ligge ei stund, til tallene for den nye låta ser bedre ut.

Hvorfor er det bare pop-/rock-/rap-/dritt-låter (stryk det som ikke passer) som velges ut?

Påstanden om at vi bare plukker låter innen en viss sjanger er regelrett feil.

Vi plukker musikk innen alle sjangre. Lett og tung, rask og saktegående, sær såvel som tilgjengelig. Det burde alle som hører gjennom de tidligere utvalgte kunne høre. Og vi jobber bevisst med å plukke låter i forskjellige sjangre. Urørt skal være for alle!

Er det lov til å legge ut coverlåter på Urørt?

Nei! Og hvis du ser noen som har sluppet forbi våre knivskarpe sensurører så sender du en epost til urort@nrk.no og TYSTER!

Vi anbefaler også alle å lese gjennom Urørts Brukervilkår . Det kan se ut som juridisk mumbo-jumbo ved første blikk, men det står faktisk mye interessant og viktig der om copyright etc.

Hvordan legger jeg ut video på Urørt?

Du laster den opp via Urørtprofilen din. Videofilen må være under 100mb. Vi anbefaler å bruke .mp4 (evt h.264) for å få størrelsen ned og kvaliteten opp. Har du musikkvideoen på DVD kan du for eksempel bruke gratisprogrammet Handbrake til å konvertere videoen din til mp4. Har du fremdeles problemer kan du sende en epost til morten.skogly@nrk.no .

Kan jeg sende dere CD-er?

Ja det kan du, men musikk vi får tilsendt på CD vil ikke bli lagt ut på nettet av oss. Vi gjorde det sånn for mange år siden, og det sugde så grundig at vi brukte heller noen hundre tusen på å lage en løsning hvor vi slapp, nemlig de sidene du ser på nå.

Registrer NY BRUKER i toppmenyen på Urørt, og lag så en ny Artistside og last opp låtene dine selv. Det funker. Over 22 500 band har gjort det før deg og Urørt har hatt over 20 millioner nedlastinger og 14 millioner avspillinger.

Hvis du likevel vil sende en fysisk CD så er adressen: Jørgen Hegstad, NRK P3, 7005 Trondheim.

Jeg kan ikke lage musikk, men laster likevel opp mølet mitt på urørt. Hvorfor er det ingen som stopper meg?

Det er et veldig godt spørsmål! Alle er velkomne på Urørt, men noen ganger får vi inn låter som ikke kan kalles musikk, enten på grunnlag av innholdet eller at den mangler musikalske elementer.

Det hender derfor at vi sletter låter fordi vi vil opprettholde Urørt som et seriøst musikksted, og vi ønsker å kvalitetsikre tilbudet. Men gudene skal vite at det slipper mye rart gjennom. Vil derfor komme med en oppfordring til alle som lager bajs: Skjerpings!

Ikke dette du lurte på? Send spørsmålene dine på epost

..til urort@nrk.no , og vi skal prøve å svare deg så godt som mulig!

Mvh,
Urørtredaksjonen.