NRK Meny
Normal

Sponheim er overrasket over å bli kastet ut av styret

Styrelederen i Norsk Tipping, Lars Sponheim, synes det er overraskende å endre store deler av styret i selskapet som leverer gode resultater.

Avtroppende styreleder i Norsk Tipping, Lars SPonheim, er overrasket over kulturministerens valg om å skifte ut hele styret. Det er rekordtall og ro i organisasjonen, sier Sponheim, og er spent på veien videre.

SPONHEIM SVARER: I går ble det kjent at Sponheim etter alt å dømme er ferdig som styreleder i Norsk Tipping. Nå kommenterer han saken.

Som NRK meldte i går, kommer kulturminister Thorhild Widvey etter all sannsynlighet å kaste det nåværende styret i Norsk Tipping.

Det betyr at Lars Sponheim, tidligere Venstre-leder og nåværende fylkesmann i Hordaland, må tre av som styreleder. Det kommer overraskende på ham selv.

– Vi leverer tidenes resultater. Selskapet er i en stand som det aldri har vært før. Vi har et rekordoverskudd på fire milliarder, og over 200 millioner i overskudd til gode formål. Det er ro i selskapet, som på alle vis er i god stand. Så på den ene siden er jeg overrasket, på den andre siden er det eiers privilegium å velge det styret hun vil ha.

– Har du fått noen signaler?

– Nei. Ikke annet enn at det blir full utskiftning av styret i Norsk Tipping, og så regner jeg med at statsråden vil gi oss en begrunnelse for hvorfor hun tenker som hun gjør, sier Sponheim til NRK.

På spørsmål om han har fått noen begrunnelse for de dramatiske endringene, svarer han følgende:

– Nå skal generalforsamlingen være om én time og tjue minutter, da får vi møte statsråden. Jeg regner med at hun kommer til å forklare, og gjøre de valgene hun gjør.

I 2013 omsatte Norsk Tipping for nærmere 31 milliardar kroner. Ifølge VG er det Linda Bernander Silseth som skal ta over Norsk Tipping.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og Norsk Tipping-styreleiar Lars Sponheim

ENDRINGER: Kulturminister Thorhild Widvey (H) skifter ut Norsk Tipping-styreleder Lars Sponheim. Hun kommer til å presentere det nye styret under årsmøtet i Norsk Tipping klokken 13.00 torsdag ettermiddag.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Politisk?

Det har vært spekulert på om utskiftningene har en politisk begrunnelse.

Fremskrittspartiets Ib Thomsen uttalte i går at nyheten hørtes dramatisk ut, men at nye medlemmer i styret kan stå for en linje som er mer i tråd med synet til regjeringa.

Lars Sponheim forteller at han ikke har noen informasjon om at utskiftningen er politisk.

– Jeg har ingen kunnskap som tilsier det, men jeg har lest på NRK.no at det er kommet en politisk begrunnelse fra en av FrPs kulturpolitikere om at dette er en politisk hevntokt mot meg. Det har jeg lest.

– Hva tenker du om det?

– Jeg gidder ikke å reflektere over det. Jeg forholder meg til det som statsråden sier.

Fikk refs av Riksrevisjonen

Selv om selskapet har levert gode resultater har det vært turbulens rundt Norsk Tipping. I november i fjor fikk styret og ledelsen refs av Riksrevisjonen. Riksrevisor Per-Kristian Foss stilte spørsmål om driften av selskapet var effektiv.

«Revisjonen stiller spørsmål ved om styret og ledelsen i tilstrekkelig grad har satt krav til effektiv drift og ressursbruk, og om disse er ambisiøse nok,» står det i rapporten fra Riksrevisjonen.