Spøkte om hudfarge på Emmy-utdelingen – skapte Twitter-storm

TV-profil James Cordens spøk under nattens Emmy Awards fikk sosiale medier til å koke over. Nå kritiseres prisutdelingen for mangel på svarte skuespillere på vinnerlisten.

70th Primetime Emmy Awards - Show - Los Angeles, California, U.S.

Det spredte seg en nervøs latter i salen da James Corden ba folk spre emneknaggen #EmmysSoWhite under den 70. Emmy-utdelingen natt til tirsdag.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

– La oss spre dette: #EmmysSoWhite, sa James Corden halvveis ut i nattens Emmy Awards, etter at alle prisene foreløpig hadde gått til hvite skuespillere.

Det er usikkert om Corden henviste til hudfargen til vinnerne, eller om utspillet var ment som en hyllest til filmstjernen Betty White, som holdt en tale samme kvelden.

Uansett fikk det Twitter-brukere til å se rødt, og nå blir TV-profilen kritisert for det mange mener var en upassende spøk.

Laster Twitter-innhold

«Jeg lurer på om han planla den vitsen før han visste at han kom til å presentere den tolvte hvite vinneren på rad», skriver en Twitter-bruker.

HBO-suksessen Game of Thrones stakk av med prisen for beste dramaserie, mens manusforfatter Amy Sherman-Palladino vant de to gjeve prisene for beste manus og regi for komiserie.

70th Emmy Awards - Press Room

«Game of Thrones» stakk for tredje gang av med prisen for beste dramaserie under nattens Emmy-utdeling.

Foto: Frazer Harrison / AFP

Kritikk for hvit vinnerliste

Det er ikke bare Corden som har mottatt kritikk i sosiale medier.

Flere går nå hardt ut mot arrangørene av Emmy-utdelingen, det amerikanske filmakademiet, for en vinnerliste som er dominert av hvite skuespillere.

Kritikken kommer etter at prisutdelingen startet showet med å hylle mangfold, og presentere det som hevdes å være den mest blandede nominasjonslisten i TV-historien.

Laster Twitter-innhold

På Twitter tar kritikerne i bruk emneknaggen #EmmysSoWhite.

«Jeg blir sur over årets Emmy-vinnere. Hvor er mangfoldet? Kun hvite folk vinner», skriver en person på Twitter.

Laster Twitter-innhold

«Én time inn i Emmy Awards 2018. Vi har feiret et utrolig mangfold i årets nominasjonsliste. Etterfulgt av et dusin hvite folk som vinner», skriver en annen.

Laster Twitter-innhold

Andre lurer på hvorfor ikke flere medier har valgt å stille spørsmål ved den homogene vinnerlisten.

Laster Twitter-innhold

Boikottet Oscar-utdeling

Det er ikke første gang en prisutdeling i Hollywood blir en arena for politiske budskap.

I 2015 startet forfatteren April Reign en tilsvarende bølge av reaksjoner etter Oscar-utdelingen, da hun brukte emneknaggen #OscarsSoWhite for å adressere at ingen ikke-hvite skuespillere var nominert i kategoriene for beste hoved- og birolle.

Laster Twitter-innhold

Debatten ble reist igjen i 2016, da filmakademiet for andre året på rad nominerte utelukkende hvite skuespillere til de fire kategoriene for beste skuespiller.

Flere profilerte skuespillere og filmskapere valgte da å boikotte prisutdelingen, for å protestere mot mangelen på svarte nominerte i de viktigste kategoriene.

Kulturstrøm

 • Mener vedtak om riving er ugyldig

  Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen». Også Norske arkitekters landsforbund har sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites) (NTB).

  Y-blokka. Demonstrasjon mot riving
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK