Spøkte om hudfarge på Emmy-utdelingen – skapte Twitter-storm

TV-profil James Cordens spøk under nattens Emmy Awards fikk sosiale medier til å koke over. Nå kritiseres prisutdelingen for mangel på svarte skuespillere på vinnerlisten.

70th Primetime Emmy Awards - Show - Los Angeles, California, U.S.

Det spredte seg en nervøs latter i salen da James Corden ba folk spre emneknaggen #EmmysSoWhite under den 70. Emmy-utdelingen natt til tirsdag.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

– La oss spre dette: #EmmysSoWhite, sa James Corden halvveis ut i nattens Emmy Awards, etter at alle prisene foreløpig hadde gått til hvite skuespillere.

Det er usikkert om Corden henviste til hudfargen til vinnerne, eller om utspillet var ment som en hyllest til filmstjernen Betty White, som holdt en tale samme kvelden.

Uansett fikk det Twitter-brukere til å se rødt, og nå blir TV-profilen kritisert for det mange mener var en upassende spøk.

Laster Twitter-innhold

«Jeg lurer på om han planla den vitsen før han visste at han kom til å presentere den tolvte hvite vinneren på rad», skriver en Twitter-bruker.

HBO-suksessen Game of Thrones stakk av med prisen for beste dramaserie, mens manusforfatter Amy Sherman-Palladino vant de to gjeve prisene for beste manus og regi for komiserie.

70th Emmy Awards - Press Room

«Game of Thrones» stakk for tredje gang av med prisen for beste dramaserie under nattens Emmy-utdeling.

Foto: Frazer Harrison / AFP

Kritikk for hvit vinnerliste

Det er ikke bare Corden som har mottatt kritikk i sosiale medier.

Flere går nå hardt ut mot arrangørene av Emmy-utdelingen, det amerikanske filmakademiet, for en vinnerliste som er dominert av hvite skuespillere.

Kritikken kommer etter at prisutdelingen startet showet med å hylle mangfold, og presentere det som hevdes å være den mest blandede nominasjonslisten i TV-historien.

Laster Twitter-innhold

På Twitter tar kritikerne i bruk emneknaggen #EmmysSoWhite.

«Jeg blir sur over årets Emmy-vinnere. Hvor er mangfoldet? Kun hvite folk vinner», skriver en person på Twitter.

Laster Twitter-innhold

«Én time inn i Emmy Awards 2018. Vi har feiret et utrolig mangfold i årets nominasjonsliste. Etterfulgt av et dusin hvite folk som vinner», skriver en annen.

Laster Twitter-innhold

Andre lurer på hvorfor ikke flere medier har valgt å stille spørsmål ved den homogene vinnerlisten.

Laster Twitter-innhold

Boikottet Oscar-utdeling

Det er ikke første gang en prisutdeling i Hollywood blir en arena for politiske budskap.

I 2015 startet forfatteren April Reign en tilsvarende bølge av reaksjoner etter Oscar-utdelingen, da hun brukte emneknaggen #OscarsSoWhite for å adressere at ingen ikke-hvite skuespillere var nominert i kategoriene for beste hoved- og birolle.

Laster Twitter-innhold

Debatten ble reist igjen i 2016, da filmakademiet for andre året på rad nominerte utelukkende hvite skuespillere til de fire kategoriene for beste skuespiller.

Flere profilerte skuespillere og filmskapere valgte da å boikotte prisutdelingen, for å protestere mot mangelen på svarte nominerte i de viktigste kategoriene.

Kulturstrøm

 • Språkrådet frykter dårlig norsk

  Språkrådet er bekymra for en svekket sidemålsopplæring i den nye læreplanen. De mener det vil få alvorlige konsekvenser for elevenes språkkompetanse dersom de ikke lærer mer nynorsk, og frykter at det blant annet vil gjøre dem dårligere i norsk.

 • Heddaprisen til Helga Guren

  Helga Guren fra Rygge vant Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle prestasjon i Østfold kulturutvikling sin oppsetning av «Dritt // La merda».
  Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst

  Et dukkehjem på Rogaland Teater
  Foto: Stig Håvard Dirdal
 • Drakt satte auskjonsrekord

  En drakt som tilhørte baseballegenden Babe Ruth er solgt for 5,64 millioner dollar, som er over 49 millioner kroner, ny rekord for samlerobjekter fra sport. Auksjonen på Yankee Stadium lørdag ble historisk, melder CBS New York. Ruth trakk seg fra profesjonell baseball i 1937 og døde i 1948 (NTB).