Hopp til innhold

Underholdningsavdelingen på tynn is: Spøker med «beliebere»

Bjarte Tjøstheim og Kristin Grue spøker med de to tingene som er farligst å spøke med, i denne ukens episode av «Underholdningsavdelingen»: Korps og Justin Bieber.

En litt for ivrig fløytespiller i Kristin Grues skikkelse er ikke fornøyd når korpsdirigent Oddgeir (Bjarte Tjøstheim) avviser forslaget om å spille Justin Bieber på 17. mai.

Beliebere kan komme til å ta over 17.mai.

En litt for ivrig fløytespiller i Kristin Grues skikkelse er ikke fornøyd når korpsdirigent Oddgeir avviser forslaget om å spille Justin Bieber på 17. mai.

Oddgeir, spilt av Bjarte Tjøstheim, slipper ikke så lett unna. For en ekte «belieber» skyr ingen midler for å fremme idolet sitt.

– Jeg prøvde å finne ut hva unge jenter kan presse mest med. Og da er det vel Justin Bieber som opptar flest 13- og 14-åringer, sier Kristin Grue til NRK.no om utviklingen av sketsjen.

Rar og intern humor

Den startet bare med at hun ville være ei jente fra Stavanger, som på dialekt sier «Oddgeeeeir». For det hadde hun hørt ei jente si en gang. Korps og Justin Bieber kom med senere i prosessen.

– Vi spøker egentlig med to ting det er farlig å spøke med. Korpsfolk og beliebers. Begge leirene er ekstremt dedikerte, sier Bjarte Tjøstheim.

Han har tidligere merket entusiasmen til korpsfolket i Radioresepsjonen, og har fått flere brev fulle av gode argumenter om hvorfor korps er så bra.

– Jeg spilte tverrfløyte i korps ett år. Jeg gikk opprinnelig på Barratt Due, men kranglet meg til å begynne i korps i stedet fordi de hadde så fine uniformer, til mine foreldres store fortvilelse, sier Grue.

Det gikk bare ett år før hun sluttet på grunn av den, ifølge Grue, rare og interne humoren.

– Så dette er en sketsj basert på en ekte historie, sier Tjøstheim.

– Du var psyko

Kristin Grue innrømmer at hun kan kjenne seg igjen i belieberne. For da hun selv var ung, var det en mannlig norsk skuespiller hun var langt over gjennomsnittet var opptatt av.

– Jeg var veldig oppslukt og veldig veldig forelsket i han. Det var før Facebook og mobiltelefonenes tid, så jeg la igjen beskjeder på telefonsvareren og sendte valentinsbrev og sånn, sier hun.

Hun velger å holde skuespilleren anonym, fordi hun aldri har turt å si til ham at det var hun som sendte alle brevene, selv om hun har blitt kjent med han som skuespiller i ettertid.

– Det er litt flaut at jeg kjenner han i dag, fordi jeg har aldri turt å konfrontere han med det, men jeg tror at han vet at det var meg.

Er du forelsket i han ennå, spør kollega Bjarte.

– Nei, det er jeg ikke. Han er 10 år eldre, som er mye når man er 14 år. Men jeg hadde skrevet ned alle planer i dagboken min. Giftemål og sånn. Det var en veldig stor del av identiteten min da jeg var 14, sier Grue.

– Du var ikke fan, du var psyko, sier Bjarte Tjøstheim.

En hyllest til Bieber

Tjøstheim tror at beliebers, tross den tidvis hysteriske oppførselen, er snille folk som bare har funnet en felles Gud å hylle.

Grue synes det er morsomt å se hysteriet, og vite, av erfaring, at besettelsen ikke kommer til å vare.

– De (believerne) tror de kommer til å elske Justin Bieber til de dør. Det er absolutt en slags gudedyrkelse, sier hun.

I frykt for å få sinte beliebere etter seg på grunn av parodien, har Underholdningsavdelingen tatt sine forholdsregler.

– Vi er livredde for å få beliebere på nakken. Derfor sier vi at dette ikke er mobbing, men en hyllest til Justin Bieber, sier Tjøstheim.

  • Se Underholdningsavdelingen på NRK1 lørdag kl. 20.55

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober