Spøker for fotball-EM og Eurovision på norsk TV

To potensielle konflikter kan føre et dramatisk redusert TV-, radio-, og nettilbud – allerede fra slutten av denne uka.

EUROVISION-REHEARSALS-SEMI-FINAL-SWEDEN-MUSIC

Bosnia-Hercegovinas bidrag til årets Eurovision, Dalal & Deen, Anna Rucher og Jala øver før første semifinale i dag. De norske kommentatorstemmene kan være forsvinne i finalen, hvis det blir streik i NRK.

Foto: MAJA SUSLIN/TT / AFP

Fra juni kan 2,5 millioner nordmenn miste EM kamper dersom Telenor og TV 2 ikke blir enige i det som beskrives som tøffe forhandlinger om en ny distribusjonsavtale.

I NRK er det fare for streik, og allerede fra torsdag kan nyheter og direktesendinger stoppe opp. NRKs dekning av 17. mai-toget henger i en tynn tråd, og blir streiken langvarig kan både Eurovision og fotball-EM bli sendt uten kommentarer.

Jobber for enighet før EM

– Jeg kan bekrefte at det er samtaler mellom partene og at begge parter ønsker å

kenneth tjønndal pettersen

Informasjonssjef i Canal Digital Kenneth Tjønndal Pettersen håper på en rask enighet med TV 2 om en ny distribusjonsavtale.

Foto: Bo Mathisen

komme fram til en avtale så raskt som mulig, sier informasjonssjef i Telenor-eide Canal Digital Kenneth Tjønndal Pettersen.

Den nåværende distribusjonsavtalen mellom TV 2 og Telenor går ifølge Kampanje ut 1. juni. Kommer ikke partene til enighet vil det ramme både Telenors kabel-tv-kunder, Canal Digitals satellitt-tv-kunder og Telenors fiber-kunder, til sammen 2,5 millioner seere, like før fotball-EM sparkes i gang 10. juni, skriver nettstedet.

– Vi har som mål å komme til en avtale før fotball-EM, utover det har jeg ingen kommentarer, svarer en ordknapp Tjønndal Pettersen.

TV 2 vil ikke kommentere utover at de forhandler med mål om å bli enig før den nåværende avtalen utløper.

​​ – Spøker litt for 17. mai-sendingen

Onsdag møtes NRK-ansatte og kringkasterens ledelse til mekling hos Riksmekleren. Kommer ikke partene til enighet kan over 2000 ansatte gå ut i streik fra torsdag. Det vil gå ut over kanalens TV-, radio- og nettilbud.

Marius Lillelien

Radiosjef i NRK Marius Lillelien håper NRK unngår streik.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Det er nok helt sikker at en streik vil få store konsekvenser, sier radiosjef Marius Lillelien, som håper bedriften unngår streik.

– Det blir ganske store endringer. Særlig det som er direktesendt vil rammes på en eller annen måte, sier TV-sjef Arne Helsingen.

Han tror spesielt nyhetsproduksjonen blir hardt rammet hvis de ansatte går ut i streik. Også de norske kommentarene under Eurovision-finalen 14. mai og under fotball-EM står i fare, og ikke minst NRKs direktesendte 17. mai-sending.

– 17. mai-sendingen er en veldig stor satsing for oss. Uten at jeg vet helt hvordan vi skal gjøre det, så spøker det jo litt for den, sier Helsingen.

Kulturstrøm

 • «Barn» er årets beste kinofilm

  Prisen for beste norske kinofilm på Amandapris-utdelingen går til «Barn». Filmen er regissert av Dag Johan Haugerud, og den var nominert til halvparten av de 20 prisene som skulle deles ut fredag kveld i Haugesund. «Barn» fikk hele ni priser.

 • Ærespris til Bente Erichsen

  Amandakomiteens ærespris går i år til Bente Erichsen. Hun er produsent, regissør og tidligere styremedlem i Norsk filminstitutt. Prisen ble delt ut av kulturminister Abid Raja på prisutdelingen i Haugesund.

  Bente Erichsen
  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
 • Andra Bræin Hovig rørt til tårer

  – En krevende rolle er et privilegium. Dette var en skikkelig sjau, men kjære talentfulle, stilsikre og vidunderlige Maria – tusen takk for at du valgte meg, sa Andrea Bræin Hovig som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for hennes rolle i filmen «Håp». Hun takket regissør Maria Sødahl, som har laget filmen om sin egen krefthistorie.

  Andrea Bræin Hovig vant Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Håp».
  Foto: Monster