Det sies at det spøker i Nidarosdomen. En munk fra middelalderen går angivelig igjen i Norges nasjonalhelligdom. Tidligere bispinne Marie Gleditsch beskrev munken i Nidarosdomen. Beskrivelsen ble skrevet ned av forskere fra Norsk etnologisk granskning, og er også brukt i romanen "Gjenferdet i Nidarosdomen" av Frid Ingulstad:

Flere hevder å ha sett munken som går igjen i Nidarosdomen. Tegning: Per Kristian Johansen / NRK
"Det var helt stille i det halvmørke kirkerommet. Da plutselig - midt under prekenen - fikk folk på kirkebenkene se hvordan presten tok seg til strupen som om han kjempet mot noe - mot noen - som forsøkte å kvele ham!
Men det var bare en som så munken som tok strupetaket, som så mannen med det herjede, forpinte ansiktet og øynene som var svarte av fortvilelse. Det var biskopens kone, Marie Gleditsch."
(Frid Ingulstad: Gjenferdet i Nidarosdomen)
Flere har sett munken
Forfatter og journalist Rolf Rolfsen kjenner godt til beretningen om den uhyggelige munken i domen.
- Hun (Marie Gleditsch) var til stede under en gudstjeneste i Mariakapellet i Nidarosdomen. Det er også andre som har sett munken andre steder i kirken og også utenfor, på kirkegården.
Velsignet hus

En munk fra middelalderen går angivelig igjen i Nidarosdomen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Sokneprest Jan Øyvind Grøm ble oppringt av en familie hvor de hadde opplevd at det var ting i huset som de reagerte på. Til og med et lite barn reagerte. Han ble bedt hjem til familen for å be for familien og huset.
- Vi møttes i et rom og jeg fikk høre litt om hva som hadde skjedd og hvordan de opplevde fenomenet. Jeg ba først for hver enkelt om at Guds velsignelse og fred måtte være over dem, og så gikk jeg rundt i hvert enkelt rom og ba om at Guds fred måtte være i huset og at alt det som var av vonde ting måtte bort fra huset.
Må bli tatt på alvor
Når folk ser eller hører spøkelser, bør kirken ta det på alvor, mener Grøm. Enten det er uhyggelig stemning i huset, gjenferd som viser seg, barnegråt eller fottrinn fra rom uten mennesker tilstede, bør teologene høre på dem som kommer med beretninger om at de har opplevd åndelig uro eller uhygge.
- Når vi får en forespørsel om dette er det viktig at vi tar det på alvor når de sier at de har opplevd spøkelser, uten at vi behøver å ta stilling til om dette er ting som har oppstått i de enkelte menneskene eller om det er reelle overnaturlige hendelser, sier Grøm.

En teologiprofessor ved Menighetsfakultetet har laget et bønnerituale som kan brukes til å velsigne hus der det er uforklarlig uro. Foto: Roland Schgaguler / Scanpix
Bønnerituale
Jan Øyvind Grøm får støtte fra flere prestekolleger. En teologiprofessor ved Menighetsfakultetet har laget et bønnerituale som kan brukes til å velsigne hus der det er uforklarlig uro. Etter bønnen går presten fra rom til rom i huset. Ikledd prestekjole, gjør han korsets tegn i hvert rom, mens han ber om fred i huset.
Gode og onde makter i bibelen
Men er det i tråd med Guds ord å lage et bønnerituale til vern mot spøkelser?
- Bibelen nevner ikke spøkelser, men den forteller om åndelige fenomener. Den beretter om en Gud som er en ånd og om gode og onde makter. Det er helt klart at det er i tråd med bibelen at det finnes både gode og onde makter.
Tror på åndelige fenomen
Å velsigne et hus for å få bort åndsmakter blir ofte feilomtalt som demonutdrivelse. Grøm forteller at i bibelen er "demonutdrivelse" først og fremst knyttet til mennesker.
- Jeg liker ikke å bruke ordet demonutdrivelse for det er så belastet og skaper stor frykt. Men at det er åndelige makter i et hus og at det finnes åndelige fenomen som det går an å gjøre noe med, tror jeg på, sier Grøm.
I lyd- og videoboksen finner du en lenke til hele innslaget. Der får du høre utdrag fra Marie Gleditschs beretninger, intervju med sokneprest Jan Øyvind Grøm, samt utdrag fra bønneritualet som brukes til å velsigne hus.
Innslaget ble laget av reporter Kjetil Lillesæter.
Norgesglasset NRK P1 13.01.05