NRK Meny
Normal

Spøkelsesgårdene der ingen bor

Rundt omkring i Norge ligger 30.000 forlatte gårdsbruk. Historikeren Øystein Morten har besøkt flere av hovedhusene der døra er lukket for aller siste gang. Riksantikvar Jørn Holme mener noen kan få nytt liv.

gård

Det står 30.000 ødegårder rundt omkring i landet. Og ryktene sier at det spøker i noen av dem.

Foto: Pål Hermansen

Vinduene er mørke. Malingen flasser av. Det ser ikke ut som om det har bodd noen der på mange år. Og det har det heller ikke. For gården Hunstad i Nes på Romerike ble forlatt for 13 år siden.

Vi klatrer inn vinduet. Døra er ødelagt. Denne gården har vært drevet i flere hundre år, forteller historiker Øystein Morten som har skrevet bok om øde gårder i Norge. Forfallet er godt synlig. Her bodde et søskenpar på over åtti år uten arvinger.

ødegård

Når ingen bor i bygningen kan det se slik ut. Da tar naturen over.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Naboer har fortalt at det alltid var kaffe å få når man stakk innom. Nå er det stille i rommene, men i kjøleskapet står et glass tacosaus fra 2004.

På litt over femti år er det lagt ned sju gårdsbruk hver dag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Historikeren har definert rundt 30.000 av dem som ødegårder fordi de har forlatte hovedhus.

Bygd er forlatt

I Nundalen fant historikeren en hel bygd med spøkelsesaktige hus. Sorte hull der vinduene skulle vært. Før bodde det rundt 100 mennesker der. Men på slutten av 50-tallet startet fraflyttingen og husene ble stående som spøkelseshus.

Nundalen

I Nundalen har gårder i en hel bygd stått tomme siden 1960. Et av hovedhusene ser slik ut.

Foto: Pål Hermansen

– Det ble for vanskelig å brødfø seg der og de unge ville ikke bli boende, forteller historikeren.

Riksantikvar Jørn Holme mener at flere av de forlatte gårdsbrukene rundt i landet helt klart bør rives, men noen kan få nytt liv.

– Hus trenger folk og folk trenger hus, sier han. Og han tror det er mulig å tenke seg at flyktninger som mangler bolig kan få støtte til å sette dem i stand.

Jørn Holme mener at noen forlatte gårdsbruk har så sterke historier at de bør bli stående som minner om en tid.

– Vi har et nostalgisk, nesten religiøst forhold til husene våre selv om vi ikke bruker dem, sier Øystein Morten. Vi river ikke. De blir stående og får en langsom død. Gradvis overtar naturen bygningene.

ødegård

Denne gården har ikke vært bebodd på 13 år. Historikeren Øystein Morten har studert disse gårdsbrukene. Gården Hunstad ligger i Nes på Romerrike.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Mange bør absolutt rives. De er en belastning for dem som eier dem. Mens i andre kan noen sikkert skaffe seg et nytt hjem, sier han. Han mener også at noen burde vært fredet for mange år siden.

Spøkelser på gårdene

På flere av de forlatte gårdene går det historier om spøkelser og folk som går igjen. Det er gjerne knyttet dramatiske eller tragiske historier til de gårdene som blir hjemsøkte, forteller han.

Han tror ikke på spøkelser, men han har opplevd at enkelte gårder kan ha en helt spesiell atmosfære hvis det har skjedd tragiske ting i slekten til de som har bodd der.

forlatt stue i gammel gård

Alt står som det var i denne øde gården. Det finnes mange av dem rundt omkring i landet.

Foto: Pål Hermansen

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3