NRK Meny
Normal

Spiser levende høns

Med fjær og innvoller er dietten klar for Paprika Steen i sin siste film.

Paprika Steen i "Vikaren"
Foto: Foto/Copyright: Arthaus

Paprika Steen i "Vikaren"

Paprika Steen i 'Vikaren'

Foto: Foto/Copyright: Arthaus

 Hun er oppkalt etter en grønnsak og ble mobbet mye som barn. Hun er egentlig døpt Kristine, men ble øyeblikkelig kalt Paprika etter en norsk rødtopp, som pappa, kapellmester Steen, traff på turne.

Paprika har et heftig temperament hun strever med å tøyle, er kjent som dansk films hissigste masekråke og er danskenes filmyndling.

Sterk karakter

– Jeg har en så sterk karakter at det er vanskelig å skape meg om til hva som helst, sier Paprika som måtte bli 33 år gammel før hun fikk sin første store rolle på film. Det var i dogmefilmen ”Festen”.

- Jeg kan ikke spille ungpike og alle menns våte sexsymbol. Jeg er for rundt og har for mange furer i ansiktet, flirer hun.

Ondskapfull psykopat

Nå har hun omskapt seg til en ondskapsfull psykopat og Danmarks første alien i ”Vikaren”. Et uhyggelig vesen som lever på en diett av levende høns med fjær og involler, og som planlegger å bortføre skolebarn til annen galakse.

Da regissør Ole Bornedal ringte og ville ha henne som universets ekleste, mest motbydelige kvinnemenneske, kunne ikke Paprika si annet enn "ja takk, jeg gleder meg vilt".

Paprika Steen i "Vikaren"
Foto: unknown

Alle gode ting er 13...

Paprika Steen er 43 år gammel og kom inn på Odense teaters elevskole etter det 13. forsøket. Hun har spilt i de tre berømte dogmefilmene, ”Festen”, Idioten” og Mifunes siste sang”.

Hun er danskenes morsomste dame på film med en enestående sans for timing. I 2003 laget hun filmhistorie da hun som den aller første vant to Robert`er og to Bodil-priser for ”Okey” og ”Elsker deg for evig”. Året etter debuterte hun som regissør i ”Lad de små børn”.

HØR: Helen de Bellis portrettere Paprika Steen.

Banka ekskjæresten

Hennes siste film ”Til døden os skiller” handler om en ektemann som daglig blir banket opp av kona. Paprika tilstår at hun selv engang dengte opp ekskjæresten og ga ham et blått øye.

- Jeg er imot vold i ekteskapet, og er ikke stolt av blåveisen, sier hun.

Hun er en kvinne som alltid leter etter sprekkene i rollene og livet ellers.

- Det som gjør meg mest redd er folk som smiler for mye. Som går på jobb, løper maraton etterpå og baker boller til neste dag. Solbrune, slanke folk i firehjulstrekkere. Hvor er sprekkene?

Og hun fortsetter i det filosofiske hjørnet:

- Alt for mange lever et ulykkelig liv fordi de ikke ser sine begrensinger. Man blir ikke kunster av å gå på akvarellkurs, sier Paprika Steen.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK