Spilte inn låt med sine største helter

Rapperen Joddski fra Nordland har vært i New York og spilt inn ny låt med sine barndomshelter: Grandmaster Melle Mel og gruppen Sugar Hill Gang. – For meg er det mitt høydepunkt, sier han.

Joddski

STORT: Rapperen Jørgen Nordeng har spilt inn låt med sine barndomshelter.

Foto: Ole Dalen / NRK

Jørgen Nordeng, som går under artistnavnet Joddski, er kjent som en av to vokalister i den tidligere rapgruppen Tungtvann.

Tidligere i år reiste han til New York, og fikk møte sine store barndomshelter: Grandmaster Melle Mel og gruppen Sugar Hill Gang. De var noen av de første i verden som slo gjennom med en rap-låt i 1979.

Jørgen forteller at Over Oslo festivalen hadde booket Grandmaster Melle Mel og Sugar Hill Gang til å spille. De ønsket at han skulle reise å intervjue dem før festivalen.

– Når jeg først dro dit så tenkte jeg: Jeg kan ikke dra å møte dem uten å bare se om vi kunne ende opp med å gjøre noe sammen, sier Nordeng.

For meg var det Grandmaster Melle Mel som gjorde at jeg begynte å rappe

Jørgen Nordeng

Rapperen forteller at han var litt «starstruck» da han møtte sine idoler i studioet deres. Og han kom ikke tomhendt. Med seg til New York hadde han den selvskrevne låten «Full Sirkel». Joddski fikk med seg både Grandmaster Melle Mel og Sugar Hill Gang på å den spille inn.

– Vi var jo i Sugar Hill studioet der de første store raplåtene ble laget.

– For meg er jo det mitt høydepunkt, sier han.

Rappere i New York

STARSTRUCK: Jørgen Nordeng sier han var litt «starstruck» da han møtte Sugar Hill Gang og Grandmaster Melle Mel.

Foto: Ole Dalen / NRK

Stor inspirasjon

– For meg var det Grandmaster Melle Mel som gjorde at jeg begynte å rappe. Det var han som hadde de første store rap-hitene når jeg var 6 år og hørte rap for første gang.

Han mimrer tilbake til da han så breakdance på gaten i Oslo i 1984.

– Så kom jeg hjem, også hadde pappa raplåter. Spesielt Grandmaster Melle Mel som var da den beste rapperen i 1984. Og det var hans tekster pappa lærte meg. Så vi satt og rappet det til hverandre i bilen.

Og Melle Mel har vært den største inspirasjonen for Jørgen.

– Han er fortsatt rå.

– Når Melle Mel kan gjøre det i en alder av 59, så har jeg 20 år til, sier han.

Kulturstrøm

 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK
 • Ingen opptur for Idol-vinneren

  18-åringen Øystein Hegvik som vant Idol-finalen lørdag, ligger på 47. plass på Spotifys Norway Top 50-liste. På iTunes ligger to av Hegviks låter på henholdsvis niende og tiende plass, skriver VG. Universal, som belønner Hegvik med platekontrakt etter seieren, sier til avisen at de er svært fornøyd.

  Øystein Herkedal Hegvik
  Foto: Thomas Reisæter / TV2 / Scanpix
 • Får hederspris på Golden Globe

  Skuespillerveteran Jeff Bridges får hedersprisen Cecil B. DeMille Award, som deles ut på Golden Globe-prisutdelingen 6. januar i Hollywood. Prisen gis årlig til en person for stor innsats i underholdningsindustrien. Juryen trekker frem at 69 år gamle Bridges har bemerket seg med en filmkarriere i ulike sjangre og har fanget et internasjonalt publikum i mer enn seks tiår. Blant tidligere vinnere er Oprah Winfrey, Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney og Jodie Foster. (NTB)

  Jeff Bridges
  Foto: Dan Steinberg / NTB Tema

Flere kulturnyheter