NRK Meny
Normal

Spillverden inntar Hollywood-filmene

Norske Storm Studios lagde spesialeffekter til filmen «Pixels», som baserer seg på kjente dataspill. Over 60 filmer basert på spill er nå under planlegging.

Flere og flere filmer blir basert på brett- og tv-spill.

SPILLFILM: Norske Storm Studios har lagd spesialeffekter til filmen «Pixels», og liker tanken på at spill- og filmbransjen er på kollisjonskurs.

«Need for Speed», «Super Mario Bros.», «Lara Croft: Tomb Raider», «Max Payne», «Silent Hill», «Hitman» og «Street Fighter» er alle filmer basert på dataspill med samme navn.

Hitman: Agent 47

LEIEMORDER: På fredag hadde filmen «Hitman: Agent 47» premiere i Norge. Det kun åtte år etter filmen «Hitman» skuffet økonomisk.

Foto: 20th Century Fox
Pixels

PIXELS: Storm Studios i Oslo lagde spesialeffekter til filmen «Pixels». En film P3s Filmpolitiet ga terningkast 1.

Foto: United International Pictures

På fredag hadde «Hitman: Agent 47» premiere i Norge. Neste år kommer «The Angry Birds Movie» og «Warcraft». Over 60 filmer basert på spill er under planlegging.

Det ser med andre ord se ut som spillbransjen for alvor gjør sitt inntog i Hollywood.

– Disse to bransjene er litt på kollisjonskurs. Noe som er veldig spennende, sier daglig leder i Storm Studios, Thomas Reppen.

Selskapet hans var i år det første norske firmaet som har lagd spesialeffekter til en Hollywoodfilm. I dette tilfellet «Pixels», som tar utgangspunkt i at romvesener angriper jorda i form av en rekke kjente dataspill.

Enormt marked

Historien har vist at filmer basert på spill ikke gjør det særlig bra, men Hollywood virker fast bestemt på å lykkes med spillbaserte filmer. Det ligger nemlig et enormt økonomisk potensial i dataspill.

– Spillbransjen har for lengst vokst seg større enn filmbransjen. I fjor tjente den 83 milliarder dollar mot kinoinntektene på 36 milliarder dollar, så det er ingen tvil om at Hollywood ønsker seg en bit av den kaka, sier film- og spillanmelder i P3s Filmpolitiet, Marte Hedenstad.

Analyseselskapet Newzoo har beregnet at spillbransjen vil omsette for 91,5 milliarder dollar i år.

Dårlig omsetning

«Hitman: Agent 47» og «Pixels» har heller ikke klart å bryte forbannelsen. Filmene har stort sett fått dårlige omtaler og billettinntektene har ikke nådd opp til det for eksempel «Straight Outta Compton» gjorde sin første uke.

Ifølge film- og tv-serienettstedet Screenrant er «Prince of Persia: The Sands of Time» den spillfilmen som har tjent best, med 336 millioner dollar.

Super Mario

SUPER MARIO: I 1993 ble filmen «Super Mario Bros.» den første filmen basert på dataspill lagd i Hollywood. Den tjente ikke inn halvparten av budsjettet.

Foto: Skjermdump
Boxshot Tomb Raider Anniversary

SPILLSERIE: I 2001 spilte Angelina Jolie i filmen «Lara Croft: Tomb Raider», basert på den populære spillserien med samme navn

Foto: Eidos Interactive

Siden Hollywood startet å lage filmer basert på dataspill på 90-tallet med filmen «Super Mario Bros.» har en rekke kjente skuespillere tolket spillfigurer på film.

Angelina Jolie har spilt Lara Croft, Jake Gyllenhaal har spilt Dastan (Prince of Persia), og Mark Wahlberg har spilt Max Payne. Flere følger nå etter.

Mye nytt

Blant filmene Wikipedia har listet opp finner vi mange spennende navn. Noen er også vanskelige å forestille seg som film.

Bruker populære apper som Angry Birds til å overvåke

MOBILSPILL: Til neste år kommer filmen som er basert på mobilspillet «Angry Birds».

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Innspillingen av «Assassin's Creed» med Michael Fassbender i hovedrollen starter i september, mens «Splinter Cell» med Tom Hardy skal ha premiere i 2017.

Det er heller ikke bare dataspill som gjelder. Warner Bros er i gang med å lage en film basert på rollespillet «Dungeons and Dragons».

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.