Normal

Kristofer Hivju: Lever ut guttedrømmen i Game of Thrones

Kristofer Hivju kapret en stor rolle i tredje sesong av seriesuksessen Game of Thrones, og lever ut guttedrømmen som villmann i en «ekstrem versjon av seg selv.»

Kristofer Hivju har en sentral rolle i tredje sesong av Game of Thrones, og lever ut guttedrømmen i serien han også er blodfan av.

– Det var rett og slett magisk å komme ned første gang og oppleve hele settet i Game of Thrones, sier Kristofer Hivju i et intervju med Kulturnytt.

Han kapret rollen som Tormund Giantsbane, en «wildling beyond the wall». Hivju beskriver rollefiguren sin som en bauta, kriger, familiemann og humorist. Og ganske vill.

– Det å få være en av the wildlings er helt klart en drøm. Jeg har alltid vært begeistret for all form for villskap, og drømmen er å treffe en rolle man føler seg i ett med, sier han.

Føler du deg hjemme i rollen?

– Helt klart. Jeg føler jeg traff spikeren på han første gang jeg «prøvde han ut», og jeg føler han er en ganske ekstrem versjon av meg selv. Han er en stor mann med mange jern i ilden og et godt tak om sitt sverd, sier Hivju.

Fascinerende psykologisk spill

Hivju forteller at han også hadde et forhold til serien før han fikk rollen, men da som fan.

– Jeg er blodfan, helt klart. Det morsomme er at jeg så første sesong og halve andre sesong som begeistret seer, men så fikk jeg jo jobben, og da så jeg resten av andre sesong som research, sier han.

Det som fascinerer han mest med serien er at det er mangedimensjonalt, og et psykologisk spill mellom karakterene.

– Det er noe av det som er spektakulært og fantastisk med hele denne verdenen som George R.R. Martin har skapt. I det ene øyeblikket er karakterene snille og du elsker dem, og i neste øyeblikk er de onde. sympatien forandrer seg hele tiden, og det er et maktspill der menneskets beste og verste sider kommer frem, sier Hivju.

– Har vært i alle typer storm

Å spille rollen som Thromod Giantsbane har vært tøft. Innspillingen av serien foregår i en rekke land i Europa og Afrika, og Hivju har vært både i Nord-Irland og på Island.

– Dette har vært beinhardt, og jeg har vel vært i alle typer storm du kan finne. Det har vært snøstorm, vindstorm, regnstorm og stormstorm, ramser han opp.

– Det har vært skikkelig tøffe tak, men man gjør jo alt for å få gode bilder, og da må man ut i den ville natur.

Ingenting er heller overlatt til tilfeldighetene i kostymet han bruker.

– Kostymet mitt veide nesten 13 kilo, og det er en stor jobb, to personer måtte til for å få det på. Det er veldig autentisk og fint laget, så her setter de inn alle ressurser for at det skal være eminent, også på detaljnivå, og det er med på skape et univers som er veldig rikt, sier han.

Kan bli Norges mest eksponerte

Dersom tredje sesong blir en like stor suksess som de foregående, «risikerer» du å bli Norges mest eksponerte skuespiller.

Det er klart det er stas med så mye oppmerksomhet rundt det man gjør, men jeg fokuserer på den jobben jeg gjør, uansett hvilken jobb det er, sier han.

Men først skal han se førpremieren på serien, og han forteller at han ennå ikke har sett en eneste episode av sesongen som har premiere 1. april.

– I kveld er det fest, og jeg er like spent som alle andre!

Kulturstrøm

 • 37.500 kroner for piratkopier

  En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3