NRK Meny
Normal

Spiller hovedrollen i filmversjon av kultroman

Romanen «Stoner» ble solgt i over 100.000 eksemplarer i Norge. Nå skal den filmatiseres, med den Oscar-vinnende skuespilleren Casey Affleck i hovedrollen

Casey Affleck

Casey Affleck skal spille rollen som William Stoner når romanen «Stoner» blir til film. Her fra Oscar-gallen tidligere i år, hvor han tok hjem den aller gjeveste skuespillerprisen.

Foto: Jordan Strauss / AP

Ifølge bransjetidsskriftet Variety er Casey Affleck (42) klar for hovedrollen Stoner når den over 50 år gamle romanen «Stoner» skal filmatiseres.

Lillebroren til Ben fikk tidligere i år en Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen «Manchester by the Sea». Mange har også sett ham i filmer som «Gone Baby Gone» og «Ocean's Thirteen».

Stor suksess i Norge

Romanen «Stoner» ble lansert i 1965 til skuldertrekk og et opplag på bare 2000 eksemplarer. Men 40 år senere ble den gjenutgitt i en amerikansk serie over klassiske romaner, og ble omtalt som «den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om».

Romanen fikk sakte, men sikkert en stadig voksende tilhengerskare, og NRK-anmelder Martha Norheim omtalte «Stoner» mer som et fenomen enn en bok da den norske oversettelsen kom i 2014. Cappelen Damm har på tre år solgt utrolige 100.000 eksemplarer av romanen.

Vil gjøre fanbasen større

Historien er et lavmælt menneskelig drama om en fattig gårdbruker som skaffer seg en akademisk karriere i USA i første halvdel av forrige århundre. Den handler om ensomhet og en mann som gjør så godt han kan, uten at det er bra nok.

– Siden romanen er så vakker men lite kjent, føler Stoners fans at de er i en hemmelig klubb, sier produsent Jason Blum, som sammen med regissør Joe Wright («Om forlatelse», «Stolthet og fordom»), har ambisjoner om å gjøre bokens fanbase enda større.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.