NRK Meny
Normal

Spillenes historie

De er fast innventar på norske hytter, men kanskje ikke direkte trendy. Allikevel blir de tradisjonelle spillene aldri umoderne.

Barn spiller Yatzy
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Hva vet du egentlig om spillene annet enn at det er om å gjøre å vinne? Norgesglasset ser på historien bak noen av de mest kjente spillene, sammen med spillentusiast Atle Nielsen.

Ludo: Fra harempiker til brikker i tre

Ludo
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er fast inventar på norske hytter og blir aldri umoderne, men heller kanskje ikke direkte trendy. Vi tenker selvsagt på brettspillet Ludo. Men hva vet du egentlig om spillet, annet enn at det er om å gjøre å vinne? For selv om det fremstår som både enkelt og familievennlig, kan fort et slag Ludo bli ganske bokstavelig.

Hør: Ludo

Yatzy: Hyttespill til sjøs  

 

Terninger
Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

Spill nummer en i påsken er for mange Yatzy, et spill som faktisk hører mer hjemme på sjøen enn i hytta. Vår spill-ekspert Atle Nielsen gir deg historien bak dette familievennlige pokerspillet, som oppsto i en båt.

Hør: Yatzy

Monopol: Refusert kjempesuksess

 

Monopol
Foto: Ray Stubblebine / AP

Når nøden er størst blir enkelte mennesker svært kreative. Det skjedde blant annet i USA på 1930-tallet under den store depresjonen. Midt oppi all nøden og sulten oppsto nemlig brettspillet Monopol. Men spillet ble refusert, fordi man mente at et spill om næringsliv var alt for avansert for den vanlige mann og kvinne. Atle Nielsen forteller hvordan det hele endte.

Hør: Monopol

Scrabble: Hvilket språk skal gjelde? 

 

Scrabble
Foto: MATT DUNHAM / AP

Ønsker du å løse kryssord sosialt, og kanskje enda til få inn en liten krangel? Da kan Scrabble være løsningen. Spillet blir sett på som en kreativ og litt mer sosial versjon av kryssord. Men vår spill-ekspert denne påska, Atle Nielsen, mener spillet Scrabble også er en god kilde til en real krangel. Er det noe nordmenn som kjent ikke blir enige om, så er det hvilket språk man skal velge.

Hør: Scrabble

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.