Spillenes historie

De er fast innventar på norske hytter, men kanskje ikke direkte trendy. Allikevel blir de tradisjonelle spillene aldri umoderne.

Barn spiller Yatzy
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Hva vet du egentlig om spillene annet enn at det er om å gjøre å vinne? Norgesglasset ser på historien bak noen av de mest kjente spillene, sammen med spillentusiast Atle Nielsen.

Ludo: Fra harempiker til brikker i tre

Ludo
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er fast inventar på norske hytter og blir aldri umoderne, men heller kanskje ikke direkte trendy. Vi tenker selvsagt på brettspillet Ludo. Men hva vet du egentlig om spillet, annet enn at det er om å gjøre å vinne? For selv om det fremstår som både enkelt og familievennlig, kan fort et slag Ludo bli ganske bokstavelig.

Hør: Ludo

Yatzy: Hyttespill til sjøs  

 

Terninger
Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

Spill nummer en i påsken er for mange Yatzy, et spill som faktisk hører mer hjemme på sjøen enn i hytta. Vår spill-ekspert Atle Nielsen gir deg historien bak dette familievennlige pokerspillet, som oppsto i en båt.

Hør: Yatzy

Monopol: Refusert kjempesuksess

 

Monopol
Foto: Ray Stubblebine / AP

Når nøden er størst blir enkelte mennesker svært kreative. Det skjedde blant annet i USA på 1930-tallet under den store depresjonen. Midt oppi all nøden og sulten oppsto nemlig brettspillet Monopol. Men spillet ble refusert, fordi man mente at et spill om næringsliv var alt for avansert for den vanlige mann og kvinne. Atle Nielsen forteller hvordan det hele endte.

Hør: Monopol

Scrabble: Hvilket språk skal gjelde? 

 

Scrabble
Foto: MATT DUNHAM / AP

Ønsker du å løse kryssord sosialt, og kanskje enda til få inn en liten krangel? Da kan Scrabble være løsningen. Spillet blir sett på som en kreativ og litt mer sosial versjon av kryssord. Men vår spill-ekspert denne påska, Atle Nielsen, mener spillet Scrabble også er en god kilde til en real krangel. Er det noe nordmenn som kjent ikke blir enige om, så er det hvilket språk man skal velge.

Hør: Scrabble

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • «Barn» er årets beste kinofilm

  Prisen for beste norske kinofilm på Amandapris-utdelingen går til «Barn». Filmen er regissert av Dag Johan Haugerud, og den var nominert til halvparten av de 20 prisene som skulle deles ut fredag kveld i Haugesund. «Barn» fikk hele ni priser.

 • Ærespris til Bente Erichsen

  Amandakomiteens ærespris går i år til Bente Erichsen. Hun er produsent, regissør og tidligere styremedlem i Norsk filminstitutt. Prisen ble delt ut av kulturminister Abid Raja på prisutdelingen i Haugesund.

  Bente Erichsen
  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
 • Andra Bræin Hovig rørt til tårer

  – En krevende rolle er et privilegium. Dette var en skikkelig sjau, men kjære talentfulle, stilsikre og vidunderlige Maria – tusen takk for at du valgte meg, sa Andrea Bræin Hovig som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for hennes rolle i filmen «Håp». Hun takket regissør Maria Sødahl, som har laget filmen om sin egen krefthistorie.

  Andrea Bræin Hovig vant Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Håp».
  Foto: Monster