Spillenes historie

De er fast innventar på norske hytter, men kanskje ikke direkte trendy. Allikevel blir de tradisjonelle spillene aldri umoderne.

Barn spiller Yatzy
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Hva vet du egentlig om spillene annet enn at det er om å gjøre å vinne? Norgesglasset ser på historien bak noen av de mest kjente spillene, sammen med spillentusiast Atle Nielsen.

Ludo: Fra harempiker til brikker i tre

Ludo
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er fast inventar på norske hytter og blir aldri umoderne, men heller kanskje ikke direkte trendy. Vi tenker selvsagt på brettspillet Ludo. Men hva vet du egentlig om spillet, annet enn at det er om å gjøre å vinne? For selv om det fremstår som både enkelt og familievennlig, kan fort et slag Ludo bli ganske bokstavelig.

Hør: Ludo

Yatzy: Hyttespill til sjøs  

 

Terninger
Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

Spill nummer en i påsken er for mange Yatzy, et spill som faktisk hører mer hjemme på sjøen enn i hytta. Vår spill-ekspert Atle Nielsen gir deg historien bak dette familievennlige pokerspillet, som oppsto i en båt.

Hør: Yatzy

Monopol: Refusert kjempesuksess

 

Monopol
Foto: Ray Stubblebine / AP

Når nøden er størst blir enkelte mennesker svært kreative. Det skjedde blant annet i USA på 1930-tallet under den store depresjonen. Midt oppi all nøden og sulten oppsto nemlig brettspillet Monopol. Men spillet ble refusert, fordi man mente at et spill om næringsliv var alt for avansert for den vanlige mann og kvinne. Atle Nielsen forteller hvordan det hele endte.

Hør: Monopol

Scrabble: Hvilket språk skal gjelde? 

 

Scrabble
Foto: MATT DUNHAM / AP

Ønsker du å løse kryssord sosialt, og kanskje enda til få inn en liten krangel? Da kan Scrabble være løsningen. Spillet blir sett på som en kreativ og litt mer sosial versjon av kryssord. Men vår spill-ekspert denne påska, Atle Nielsen, mener spillet Scrabble også er en god kilde til en real krangel. Er det noe nordmenn som kjent ikke blir enige om, så er det hvilket språk man skal velge.

Hør: Scrabble

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent