Hopp til innhold

Spillenes historie

De er fast innventar på norske hytter, men kanskje ikke direkte trendy. Allikevel blir de tradisjonelle spillene aldri umoderne.

Barn spiller Yatzy
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Hva vet du egentlig om spillene annet enn at det er om å gjøre å vinne? Norgesglasset ser på historien bak noen av de mest kjente spillene, sammen med spillentusiast Atle Nielsen.

Ludo: Fra harempiker til brikker i tre

Ludo
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er fast inventar på norske hytter og blir aldri umoderne, men heller kanskje ikke direkte trendy. Vi tenker selvsagt på brettspillet Ludo. Men hva vet du egentlig om spillet, annet enn at det er om å gjøre å vinne? For selv om det fremstår som både enkelt og familievennlig, kan fort et slag Ludo bli ganske bokstavelig.

Hør: Ludo

Yatzy: Hyttespill til sjøs  

 

Terninger
Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

Spill nummer en i påsken er for mange Yatzy, et spill som faktisk hører mer hjemme på sjøen enn i hytta. Vår spill-ekspert Atle Nielsen gir deg historien bak dette familievennlige pokerspillet, som oppsto i en båt.

Hør: Yatzy

Monopol: Refusert kjempesuksess

 

Monopol
Foto: Ray Stubblebine / AP

Når nøden er størst blir enkelte mennesker svært kreative. Det skjedde blant annet i USA på 1930-tallet under den store depresjonen. Midt oppi all nøden og sulten oppsto nemlig brettspillet Monopol. Men spillet ble refusert, fordi man mente at et spill om næringsliv var alt for avansert for den vanlige mann og kvinne. Atle Nielsen forteller hvordan det hele endte.

Hør: Monopol

Scrabble: Hvilket språk skal gjelde? 

 

Scrabble
Foto: MATT DUNHAM / AP

Ønsker du å løse kryssord sosialt, og kanskje enda til få inn en liten krangel? Da kan Scrabble være løsningen. Spillet blir sett på som en kreativ og litt mer sosial versjon av kryssord. Men vår spill-ekspert denne påska, Atle Nielsen, mener spillet Scrabble også er en god kilde til en real krangel. Er det noe nordmenn som kjent ikke blir enige om, så er det hvilket språk man skal velge.

Hør: Scrabble

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober