Hopp til innhold

Spikeren i kista for Blockbuster

Den amerikanske videoutleiekjeden har innsett at tiden for fysiske formater er forbi og legger ned sine siste 300 butikker i USA.

Blockbuster stenger

Innen 2014 er det slutt på å leie filmer på dvd hos den amerikanske Blockbuster-kjeden.

Foto: Scott Anderson / Ap

«Blockbuster» er et begrep amerikanerne bruker om filmer som trekker folk og hvor det ligger en påkostet produksjon i bunn.

I 1985 så den amerikanske videokjeden med samme navn lys, og ble et vanlig syn på kjøpesentre rundt om i landet og flere andre steder i verden.

Nådde toppen i 2004

Siden oppstarten utvidet kjeden til utleie av konsollspill og filmleie via post. Da de nådde toppen i 2004, hadde selskapet 60.000 ansatte fordelt over 9000 butikker i blant annet USA, Storbritannia og Skandinavia.

Seks år senere var situasjonen en helt annet. Etter flere mislykkede strategiske valg og konkurranse fra andre aktører på strømmemarkedet som Netflix og Redbox, gikk selskapet til skifteretten.

I 2011 ble selskapet og dets 1700 gjenværende butikker kjøpt opp av tv-distributøren Dish Network.

Dish har siden da lagt ned de fleste av Blockbuster-avdelingene, og fram til i dag var det bare 300 forretninger igjen på landsbasis.

Fortsetter digitalt

Onsdag meldte Bloomberg at de siste forretningene skal stenges fram til begynnelsen av januar neste år.

– Dette er ikke en enkel beslutning, men kundene etterspør helt klart digital distribusjon av film og video, sier Joseph Clayton i Dish i en uttalelse.

Selskapet ser likevel markedsverdien i firmanavnet, og vil fortsette med sin satsing på digitalt utleie gjennom strømmetjenesten.

Her hjemme led en av landets første videobutikkjeder samme skjebne i mai i år. Video Nova gikk fra 2000 butikker på 80-tallet til åtte før de erklærte seg konkurs i vår.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober