Hopp til innhold

Mamma om dagen, heltinne om natten

I oktoberutgaven av Marvels tegneserie om Spider-Woman, pryder en høygravid heltinne forsiden. – Marvel har alltid vært en miks av superhelter og såpeopera, sier tegneserieekspert.

Spider Woman er gravid

HØYGRAVID EDDERKOPP: Oktoberutgaven av Marvels Spider-Woman viser en høygravid superhelt på forsiden.

Foto: Tegning: Javier Rodriguez/Marvel

Med overskriften «Mamma om dagen. Heltinne om natten» flekser Spider-Woman i en rød, tettsittende drakt. I oktoberutgaven av Marvels Spider-Woman er heltinnen omtrent åtte måneder på veg.

Spider-Womans tilstand avsløres samtidig med den kommende relanseringen av Marvels tegneserieunivers, som de har kalt: «All-New All-Different».

Vil tiltrekke seg kvinnelige lesere

Nå går debatten rundt hvorfor Marvel har gjort superheltinnen høygravid.

– Det finnes knapt noe bedre enn en gravid (og single) superhelt for å vise at kvinner kan være fantastiske alenemødre og utrolig kule karrierekvinner, selv om karrieren bokstavelig talt er å være Spider-Woman, skriver bloggeren Emma Oulton.

– Dette er definitivt for å tiltrekke seg kvinnelige lesere, sier tidligere tegneserieredaktør. Joan Hilty til Yahoo Parenting.

Han som skriver Spider-Woman, Dennis Hopeless, sier forandringen ikke er riktig så kalkulert.

– Ideen mitt eget personlige liv. Min kone og jeg fikk tvillinger i oktober, etter 10 år i et barnløst ekteskap. Jeg planla aldri å bli far og sleit litt med tanken da kona var gravid. Nå har jeg to babyer, livet mitt er snudd på hodet, men det er også helt fantastisk, sier han til NRK.

Øyvind Holen, kulturredaktør i Ny Tid

FALLER IKKE AV STOLEN: Tegneserieekspert og journalist Øyvind Holen sier vi har sett gravide superhelter før.

Foto: Pressefoto

Spider-Woman liker egentlig ikke barn

Fans av Spider-Woman vet at Jessica Drew aldri har vært noe stor fan av barn.

– Hun er litt som jeg var, men ting kan skje og det er masse drama og leke seg med i prosessen, sier Hopeless.

– Hvem er faren? Og vil babyen også få superkrefter?

– Les boka og se, svarer han kort.

Miks av superhelt og såpeopera

Tegneserieekspert, Øyvind Holen mener at en gravid superhelt ikke akkurat er grensesprengende, men heller ikke et oppbrukt plott.

– The invisible Woman ble mor allerede i 1967, og fikk en sønn året etter. Da tok hun permisjon. Folk får barn også i tegneserier, men utfordringen blir å integrere babyen i historien etter at den er født, sier han.

Han mener at det først og fremst er Marvel som vil ha presseoppmerksomhet og at forlaget siden starten har reflektert samfunnet.

– Det var deres oppskrift å plassere superheltene i New York, i vår verden og med høyst menneskelige problemer. De ga oss de første homofile superheltene for eksempel. Marvel har alltid vært en miks av superhelter og såpeopera, sier Holen til NRK.

Hvordan Spider-Woman vil kombinere morsrollen med sine plikter som superhelt, gjenstår å se. Spesielt når man tar USAs fravær av betalt mammapermisjon i betraktning, skriver The Guardian.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter