Mamma om dagen, heltinne om natten

I oktoberutgaven av Marvels tegneserie om Spider-Woman, pryder en høygravid heltinne forsiden. – Marvel har alltid vært en miks av superhelter og såpeopera, sier tegneserieekspert.

Spider Woman er gravid

HØYGRAVID EDDERKOPP: Oktoberutgaven av Marvels Spider-Woman viser en høygravid superhelt på forsiden.

Foto: Tegning: Javier Rodriguez/Marvel

Med overskriften «Mamma om dagen. Heltinne om natten» flekser Spider-Woman i en rød, tettsittende drakt. I oktoberutgaven av Marvels Spider-Woman er heltinnen omtrent åtte måneder på veg.

Spider-Womans tilstand avsløres samtidig med den kommende relanseringen av Marvels tegneserieunivers, som de har kalt: «All-New All-Different».

Vil tiltrekke seg kvinnelige lesere

Nå går debatten rundt hvorfor Marvel har gjort superheltinnen høygravid.

– Det finnes knapt noe bedre enn en gravid (og single) superhelt for å vise at kvinner kan være fantastiske alenemødre og utrolig kule karrierekvinner, selv om karrieren bokstavelig talt er å være Spider-Woman, skriver bloggeren Emma Oulton.

– Dette er definitivt for å tiltrekke seg kvinnelige lesere, sier tidligere tegneserieredaktør. Joan Hilty til Yahoo Parenting.

Han som skriver Spider-Woman, Dennis Hopeless, sier forandringen ikke er riktig så kalkulert.

– Ideen mitt eget personlige liv. Min kone og jeg fikk tvillinger i oktober, etter 10 år i et barnløst ekteskap. Jeg planla aldri å bli far og sleit litt med tanken da kona var gravid. Nå har jeg to babyer, livet mitt er snudd på hodet, men det er også helt fantastisk, sier han til NRK.

Øyvind Holen, kulturredaktør i Ny Tid

FALLER IKKE AV STOLEN: Tegneserieekspert og journalist Øyvind Holen sier vi har sett gravide superhelter før.

Foto: Pressefoto

Spider-Woman liker egentlig ikke barn

Fans av Spider-Woman vet at Jessica Drew aldri har vært noe stor fan av barn.

– Hun er litt som jeg var, men ting kan skje og det er masse drama og leke seg med i prosessen, sier Hopeless.

– Hvem er faren? Og vil babyen også få superkrefter?

– Les boka og se, svarer han kort.

Miks av superhelt og såpeopera

Tegneserieekspert, Øyvind Holen mener at en gravid superhelt ikke akkurat er grensesprengende, men heller ikke et oppbrukt plott.

– The invisible Woman ble mor allerede i 1967, og fikk en sønn året etter. Da tok hun permisjon. Folk får barn også i tegneserier, men utfordringen blir å integrere babyen i historien etter at den er født, sier han.

Han mener at det først og fremst er Marvel som vil ha presseoppmerksomhet og at forlaget siden starten har reflektert samfunnet.

– Det var deres oppskrift å plassere superheltene i New York, i vår verden og med høyst menneskelige problemer. De ga oss de første homofile superheltene for eksempel. Marvel har alltid vært en miks av superhelter og såpeopera, sier Holen til NRK.

Hvordan Spider-Woman vil kombinere morsrollen med sine plikter som superhelt, gjenstår å se. Spesielt når man tar USAs fravær av betalt mammapermisjon i betraktning, skriver The Guardian.

Kulturstrøm

  • Sparket komiker Shane Gillis

    «Saturday Night Live» har sagt opp komiker Shane Gillis. Det bekrefter det amerikanske humor- og underholdningsprogrammet i en uttalelse mandag. Torsdag ble det kjent at Gillis var ansatt hos SNL. Samme dag spredte tidligere videoer av komikeren seg hvor han blant annet kalte kinesere «chinks», et støtende ord brukt til å beskrive asiater. – Vi beklager at vi ikke så disse klippene tidligere, og at vår gjennomgang ikke nådde opp til vår standard, sier talspersonen. Komikeren selv la fredag ut en kommentar på Twitter hvor han skriver at han «skyver grensene, men noen ganger ikke treffer» (NTB).

  • Kjøper rettighetene til «Seinfeld»

    Strømmetjenesten Netflix kjøper de globale rettighetene til å sende 90-tallsserien «Seinfeld». De 180 episodene blir tilgjengelig i fem år fra 2021. Detaljer rundt Netflix-avtalen er ikke kunngjort.

    SEINFELD
    Foto: HO / REUTERS