Spicy falafel

Det er sunt, det er godt og det er ikke vanskelig å lage. Prøv Lises spicy falafel.

Lise og Jo Strømgren kokkelerer
Foto: NRK

Falafel i pitabrød

Falafel:

ca 500 g kokte kikerter (2 bokser)  

1 løk, finhakket

2-4 hvitløkfedd, finhakket

2 ts malt spisskummen

2 ts malt tørket koriander

1/4 ts kajennepepper eller chilipulver

2 håndfuller hakket bladpersille, eventuelt 50/50 persille og frisk koriander

2 egg, sammenvispet

olje til steking

Fremgangsmåte:

Falafel
Foto: NRK

Fres løk sammen med hvitløk ved middels varme til den er myk og blank. Skyll kikertene og la dem renne godt av seg. Ha kikertene i en bolle sammen med den freste løken.

Tilsett kummen, koriander og kajenne. Mos det hele godt sammen med en potetmoser eller lignende. Bland inn persille og egg, kna deigen godt sammen.

Smak til med salt og mer krydder om nødvendig. Form 12 boller av blandingen og klem dem til flate kaker.

Stek falafelene ved middels varme i olje til de er gylne, ca. 3 minutter på hver side. Server med gresk salat, hummus, eventuelt tzatziki og varme pitabrød.

Hummus:

200 g kokte kikerter

1 ss tahine

2 hvitløkfedd, knust

1 ts malt spisskummen

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

1/2 dl lunkent vann

litt hakket bladpersille og kajennepepper til servering

Fremgangsmåte:

Bland kikerter, tahine, hvitløk, kummen, sitronsaft, olivenolje og 1/2 ts salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet mens maskinen går, hummusen skal ha en smidig og kremet konsistens. Kanskje må du ha i litt mer vann.

Smak til med salt og sitronsaft. Ha hummusen over i en flat skål og dryss over litt kajennepepper, persille og en stråle olivenolje.

Tips:

Koker du kikertene selv erstatter du vannet i oppskriften med kokevæske. Tahine er en sesampasta.

Kulturstrøm

 • Rita Ora etterforsket

  Sangerne Rita Ora (bildet) og Ellie Goulding og modellen Alexa Chung er blant 16 kjente profiler på sosiale medier, som har måttet gå med på å forbedre måten de poster på. Ellers risikerer de bøter og opptil to års fengsel, skriver BBC. Alle de 16 influenserne må merke gaver og markedsføring bedre. Dersom de bryter avtalen de har inngått med den britiske forbruker- og konkurransemyndigheten CMA, risikerer de kraftige reaksjoner, sier CMA-sjef Andrea Coscelli til BBC.

  Rita Ora
  Foto: Thibault Camus / Ap / NTB Tema
 • «Menn i min situasjon» til Kina

  Per Pettersons roman fra 2018 skal utgis i Kina, skriver forlaget Oktober i en pressemelding. Det er forlaget Beijing Xiron Books som har kjøpt rettighetene. Dermed er «Menn i min situasjon» totalt solgt til 18 land. Det kinesiske forlaget har dessuten kjøpt rettighetene til å utgi «Ut og hester», som tidligere er utkommet i Kina på et annet forlag. Hør også podkast: NRK Bok møtte åpenhjertig Petterson på bokfestival

  Per Petterson
  Foto: Anne Cathrine Straume / NRK
 • Sjostakovitsj' leilighet til salgs

  Nå kan du kjøpe deg et stykke musikkhistorie i St. Petersburg. En leilighet som har tilhørt den russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) er nemlig til salgs. Leiligheten ligger i et hus som ble bygget i 1914 og er eksklusivt innredet. Den har sju rom, en stor terrasse og to garasjeplasser. En byste av Sjostakovitsj er satt opp like ved. Se annonsen med bilder her.

  Dmitrij Sjostakovitsj